دکتر عبدالله کشاورز در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته نفس و روز اهدای عضو که دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه در محل معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد، اظهار کرد: نخستین عمل پیوند عضو ایران در قالب پیوند قرنیه در سال ۱۳۱۴ انجام شد اما غالب اقدامات پیوند و توسعه مراکز پیوند مربوط به دوران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: با پیشرفت علم پزشکی و افزایش تعداد متخصصان سال ۱۳۶۹ اولین پیوند مغز و استخوان در کشور صورت گرفت. اولین پیوند ریه نیز در ایران به تاریخ ۱۳۷۹ بازمیگردد و پیوند پانکراس و روده نیز در سال ۱۳۸۵ انجام شد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: اگرچه ۱۰ قطب دانشگاهی مرکز پیوند در کشور وجود دارد اما استان قزوین بخش پیوند ندارد و با پیگیریهای صورت گرفته و ایجاد زیرساختهای لازم در بیمارستان ولایت میتوان نوید راهاندازی بخش پیوند قرنیه در استان قزوین را به هموطنان و همشهریان داد.
وی اعلام کرد: از سال ۱۳۸۶ با راهاندازی واحد فراهمآوری پیوند اعضا در قزوین، تاکنون ۱۰۹ بیمار موفق به پیوند شدهاند. در سال ۱۳۹۹، ۶ اهدا کننده، سال ۱۴۰۰ یازده اهدا کننده و در سال ۱۴۰۱ هم هشت نفر اهدا کننده برای استان قزوین به ثبت رسیده است که در مقایسه با استانهایی که شرایط یکسان با استان قزوین دارند از وضعیت خوب و متوسطی برخورداریم.
این مسئول در توضیح فرآیند پیوند اعضا اظهار کرد: فرایند پیوند از شناسایی و ارجاع مورد مرگ مغزی آغاز میشود که چند تیم تخصصی باید مرگ مغزی بیمار را تأیید کنند. در مرحله دوم این موضوع به واحد پیوند اعضای معاونت درمان اعلام میشود تا ارزیابیهای تخصصی و تأیید مرگ مغزی را انجام داده و بتواند رضایت بستگان بیمار را کسب کند.
وی ادامه داد: سپس شرایط سلامت جسمی فرد اهدا کننده بررسی میشود تا در صورت عدم وجود موانع بتوان شرایط مراقبت و نگهداری ویژه تا زمان انتقال به مرکز پیوند و انجام اعمال جراحی پیوند را انجام داد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: اگر رایزنیها برای رضایتگیری از بستگان بیمار مرگ مغزی بهدرستی انجام شده و منجر به اهدا عضو شود؛ هزینه درمان متوفی و هزینه تدفین او رایگان خواهد بود و بستگان بیمار اهدای کننده عضو میتوانند در سالهای آتی و در صورت نیاز به خدمات درمانی رایگان با مراجعه به مرکز معاونت درمان از آن مزایا برخوردار شوند.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه از میان ۳۵ مورد مرگ مغزی صورت گرفته در استان قزوین در سال ۱۴۰۱ تنها هشت مورد منجر به پیوند اعضا شد که پیگیری مسائل پزشکی و رضایتگیری از بستگان با معاونت درمان است و مباحث اجتماعی و کار فرهنگسازی توسط انجمنها و سمنهای تحت نظارت استانداری صورت میگیرد.
کشاورز در خصوص دلالی و خرید و فروش اعضای پیوندی عنوان کرد: چنین مواردی در استان قزوین وجود ندارد چون قزوین مرکز اهدای عضو ندارد و قالب این موارد در ۱۰ قطب دانشگاهی مرکز پیوند و در حاشیه مراکز پیوند اعضا صورت میگیرد و این مسائل غالباً در بین بیماران زنده است چون سیر درمانی و اهدای عضو بیماران مرگ مغزی در قالب بیمارستان و با چارچوب و سازماندهیهای ویژه انجام میشود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین در پایان به اعضایی که قابلیت اهدا شدن و زندگی بخشیدن به افراد دیگر را دارند اشاره کرد و گفت: قلب، کلیه، کبد، استخوان، نسوج، ریه، روده و لوزالمعده و ۵۳ بافت مختلف پوست و دریچه انسان سالمی که دچار مرگ مغزی شده قابلیت پیوند به بیمار نیازمند عضو را دارد.
انتهای پیام