یک کارشناس مصری: بازگشت روابط تهران و قاهره حتمی است

یک کارشناس مصری با اشاره به بازگشت روابط ایران و عربستان گفت که بازگشت روابط تهران و قاهره به زودی از سرگرفته خواهد شد.

به گزارش ایسنا، روزنامه العرب با اشاره به اظهارات اخیر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران درخصوص روابط تهران و قاهره نوشت که بازگشت روابط دیپلماتیک ایران و عربستان می‌تواند نقش موثری در بازگشت روابط ایران و مصر داشته باشد.

محمد محسن ابوالنور، کارشناس مصری متخصص در امور ایران در گفت‌وگو با این روزنامه گفت که به طور عملی روابط دیپلماتیک تهران و قاهره بزودی از سرگرفته خواهد شد و اکنون فرصت بزرگی برای بازگشایی سفارتخانه های دو کشور مهیا شده است.

وی گفت که با توجه به اوضاع پیچیده منطقه‌ای و بین‌المللی و باور قدرت‌های بزرگ منطقه‌ای بر لزوم حل اختلافات از طریق راه حل های سیاسی، بازگشت روابط تهران و قاهره حتمی است.

این کارشناس مصری خاطرنشان کرد که بازگشت روابط ایران و عربستان و مصر و ترکیه نیز بر همین اساس بود.

ابوالنور گفت که بازگشت روابط ایران و مصر به کاهش تنش های سیاسی منطقه کمک خواهد کرد و به سود مردم دو کشور خواهد بود.

حسین امیر عبداللهیان اخیرا در گفت وگویی درباره اینکه ارتقای روابط تهران و قاهره در چه مرحله‌ای قرار دارد، گفت: دفاتر حفاظت منافع دو کشور در تهران و قاهره فعال هستند و در راس این دفاتر از هر دو طرف فردی در سطح سفیر فعالیت می‌کند لذا کانال رسمی برای تماس و ارتباط به طور مستقیم بین ما وجود دارد.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: البته برخی از کشورها هم تلاش‌هایی را به عمل می‌آورند که مصر و جمهوری اسلامی را تشویق کنند که روابط دو کشور ارتقا پیدا کند. ما همواره از توسعه مناسبات تهران و قاهره استقبال کرده‌ایم. دیدارهای خوبی روسای نمایندگی‌های ما، دفاتر حفاظت منافع ما در تهران و قاهره دارند. دسترسی‌های خوبی به مقامات هر دو کشور وجود دارد.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: امیدواریم که در چارچوب نگاه دولت آیت‌الله رئیسی برای توسعه مناسبات با کشورهای منطقه با کشور دوست و برادر مصر هم که در سیاست خارجی برای رابطه با این کشور اولویت قائل هستیم شاهد ایجاد گشایش و برداشته شدن گام‌های جدید و متقابل باشیم.

پیش از این پایگاه خبری العربی الجدید به نقل از مسئولان عالی رتبه عراقی اعلام کرد که اخیرا نمایندگانی از تهران و قاهره در بغداد باهم دیدار و رایزنی کردند.

این منابع اعلام کردند که بغداد بار دیگر میانجی‌گری میان ایران و مصر را برعهده گرفته است و می‌خواهد تجربه میانجی‌گری میان تهران و ریاض را تکرار کند.

دو مسئول عراقی که یکی از آن‌ها در وزارت خارجه و دیگری در دستگاه امنیت ملی این کشور فعالیت دارند، این خبر را تایید و اعلام کردند که دو طرف ایرانی و مصری خواستار غیرعلنی شدن این امر شدند.

این درحالی است که منابع دیپلماتیک مصری اخیرا در گفت‌وگو با العربی الجدید اعلام کردند که در هفته آخر ماه مارس تماس‌هایی میان مسئولان امنیتی ایران و مصر انجام شد و دو طرف امکان گسترش تدریجی روابط در مرحله آتی را بررسی کردند.

منابع عراقی اعلام کردند که نشست اخیر ایران و مصر در بغداد در سطح پایین برگزار شد و نمایندگانی از دفتر محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق و فواد حسین، وزیر خارجه و همچنین نماینده ای از دستگاه امنیت ملی عراق در این نشست حضور داشتند.

مسئولان عراقی خاطرنشان کردند که بغداد اکنون درحال فراهم کردن زمینه برای برگزاری نشستی دیگر میان تهران و قاهره است.

یکی از مسئولان عراقی که در وزارت خارجه فعالیت دارد تاکید کرد که دو طرف ایرانی و مصری از میانجی‌گری بغداد استقبال کردند اما هنوز زود است که درخصوص پیشرفت این وساطت سخن بگوییم .

یک مسئول دیگر عراقی که در دستگاه امنیت ملی این کشور فعالیت دارد خاطرنشان کرد که هدف از این میانجی‌گری بازگشت روابط طبیعی میان دو کشور در سایه بازگشت روابط تهران و ریاض و ایجاد فضای مثبت است

وی در پاسخ به این سوال که نمایندگان دو طرف ایرانی و مصری در چه سطحی بودند تاکید کرد که آن ها «امنیتی و دیپلمات» بودند و در نشست اول به جزئیات زیادی نپرداختند و قرار است که نشست بعدی مهم تر و عمیق تر باشد.

پیش از این نیز یک دیپلمات بلند پایه عراقی در مصر گزارش داد که عراق و پادشاهی عمان در تلاش هستند تا میان تهران و قاهره برای بازگرداندن روابط میان این دو کشور میانجی‌گری کنند.

این دیپلمات در ادامه گفت که مصر از این میانجی‌گری، به‌ویژه میانجی‌گری عراق استقبال می‌کند چراکه دو کشور روابط خوبی با یکدیگر دارند اما قاهره تحولات منطقه را نیز زیر نظر دارد.

وزارت امور خارجه ایران پیش از این تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی ایران از هرگونه تحول مثبت و رو به جلو با هدف تحکیم روابط بین مردم ایران و مصر و به‌علاوه از هرگونه گشایش مصر در قبال ایران استقبال می‌کند.

روابط میان ایران و مصر پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ در پی اقدام قاهره برای امضای قرارداد کمپ دیوید با رژیم صهیونیستی رو به وخامت رفت.

بنابر این گزارش، پیشتر عزت سعد رئیس اجرایی شورای امور خارجی مصر در گفت‌وگو با خبرگزاری اسپوتنیک گفته بود که روابط بین ایران و مصر، عادی نیست زیرا تعدادی از پرونده های اختلافی در مسیر آن است اما میانجی‌گری عراق که در کنفرانس بغداد۲ در اردن از آن سخن به میان آمد، می تواند درهای آغاز رایزنی‌ها (میان تهران و قاهره) را بگشاید.

همچنین حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از کنفرانس بغداد۲ گفت: نخست‌وزیر عراق پیشنهاد داد که با وساطت بغداد گفت‌وگوهای ایران و مصر در سطوح امنیتی و سیاسی آغاز شود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۴:۴۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402022516323
  • خبرنگار : 71579