به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، عمران خان، نخستوزیر سابق پاکستان و ستاره سابق کریکت که از زمان برکنار شدنش از قدرت در آوریل سال گذشته با پروندههای متعددی مواجه است، روز جمعه بعد از آنکه دادگاه عالی پاکستان دستگیری او را "غیرقانونی" خواند، به قید وثیقه موقتا آزاد شد.
در پی دستگیری عمران خان، اعتراضات گستردهای در پاکستان شکل گرفت. حامیان عمران خان با مسدود سازی جادهها، روشن کردن آتش جلوی ساختمانهای دولتی و خسارت به اموال ارتش که آن را مقصر سقوط خان میدانند، اعتراض خود را نشان دادند.
عمران خان شنبه شب طی یک سخنرانی که از یوتیوب پخش شد، گفت: آزادی به آسانی حاصل نمیشود. شما باید آن را به چنگ بیاورید. شما باید برای آن فداکاری کنید.
وی از حامیانش خواست تا امروز اعتراضاتی را در خیابانها و روستاهایشان برگزار کنند و اعلام کرد که به کارزاری مبنی بر برگزاری انتخابات زودهنگام بازگردند.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان روز شنبه اعلام کرد، مقامات این کشور آن دسته از افرادی را که در اعتراضات خشونتآمیز مربوط به دستگیری عمران خان شرکت کردند تحت پیگرد قانونی قرار خواهند داد.
وی به مقامات لاهور گفت: مجرمان از جمله طراحان، عاملان و مهاجمان در دادگاههای ضد ترویسم محاکمه میشوند. من از مقامات میخواهم تا جهت روند تسریع محاکمات، تعداد دادگاههای ضدتروریسم را افزایش دهند.
بازداشت عمران خان موجی از اعتراضات را در سراسر پاکستان به راه انداخت و دستکم ۱۱ تن کشته و دهها تن دیگر حین درگیری با نیروهای امنیتی زخمی شدهاند. در مجموع بیش از ۳۰۰۰ معترض به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند.
عمران خان در سال ۲۰۱۸ به نخستوزیری رسید، در سال ۲۰۲۲ با رای عدم اعتماد پارلمان بابت سوءمدیریت اقتصادی برکنار شد. با این حال او معتقد است که با «توطئه بینالمللی» تحت امر آمریکا از قدرت عزل شده است.
پرونده فساد عمران خان؛ «قادر تراست» چیست و چه اتهامی متوجه بشری بیبی است؟
به ادعای مقامات دولتی، عمران خان و همسرش از طریق یک موسسه خیریه، زمینی به ارزش میلیون ها دلار به عنوان رشوه از یک سرمایه دار املاک و مستغلات دریافت کردهاند.
عمران خان و دستیارانش هرگونه تخلف مرتبط با اتهامهای وارده در این پرونده را رد کردهاند. فرد متمول و سرمایهگذار بخش املاک که در معرض اتهام پرداخت این رشوه قرار گرفته نیز پیشتر اتهامات مربوطه را رد کرده بود.
خبرگزاری رویترز در گزارشی با اعلام اینکه سرمایهگذار پاکستانی و مدیر بازاریابی شرکتش روز چهارشنبه به درخواستها برای اظهار نظر در خصوص این پرونده پاسخ ندادند دست به افشای برخی جزئیات این پرونده زده است.
«قادر تراست» چیست؟
«قادر تراست» یک موسسه رفاهی و خیریه غیردولتی است که سال ۲۰۱۸، زمانی که عمران خان هنوز در قدرت بود توسط وی و بشری بیبی، همسر سومش راه اندازی شد.
عمران خان در حالی که سمت نخست وزیری کشورش را بر عهده داشت دست به توسعه این موسسه خیریه و تبلیغ آن در رویدادهای رسمی زد.
به گفته اعظم نذیر ترار، وزیر دادگستری پاکستان، این زوج (عمران خان و همسرش) تنها معتمدین و امانتداران موسسه محسوب میشوند.
موسسه «قادر تراست» چه مسئولیتی برعهده دارد؟
این موسسه اداره و تولیت دانشگاهی را در خارج از اسلامآباد برعهده دارد که در آن معنویت و آموزههای اسلامی ترویج میشود.
فکر اولیه برای راهاندازی این پروژه از جانب بشری بیبی، بانوی اول سابق پاکستان مطرح شده بود؛ همسر عمران خان که وی نیز در این پرونده متهم به دریافت رشوه شده به عنوان یک درمانگر معنوی در کشورش شهرت دارد.
عمران خان به صورت آشکار از همسرش به عنوان یک مرشد معنوی یاد کرده و گفته است که رهنمونهای بشری بیبی به وی در حرکت به سمت یک مسیر معنوی کمک کرده است.
پرونده فساد از چه مواردی تشکیل شده است؟
وزیر کشور پاکستان روز سه شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی مدعی شد که عمران خان با تمهیداتی از طریق موسسه «قادر تراست» اقدام به دریافت زمینهایی با ارزش بالا به عنوان رشوه از مالک ریاض حسین، تاجر املاک و مستغلات و یکی از ثروتمندترین و پرنفوذترین بازرگانان پاکستان کرده است.
سازمان مبارزه با اختلاس که عمران خان به موجب درخواست جلب این نهاد دستگیر و بازداشت شد پیشتر در اواخر سال گذشته، ریاض حسین را برای ارائه توضیحاتی در خصوص زمین اهدا شده به موسسه «قادر تراست» احضار کرده بود.
به گفته وزیر کشور پاکستان، موسسه «قادر تراست» بر نزدیک به ۶۰ جریب زمین به ارزش هفت میلیارد روپیه پاکستان (۲۴.۷ میلیون دلار) و یک قطعه زمین بزرگ دیگر در اسلام آباد نزدیک منزل مسکونی عمران خان تملک دارد.
وزیر اطلاعات پاکستان نیز در ارتباط با این پرونده، سوالهایی را در خصوص کمک های اهدایی برای عملیات عمرانی و ساخت و ساز این موسسه مطرح کرده است.
مریم اورنگزیب، با انتشار بیانیهای که که اواخر سهشنبه منتشر شد،تاکید کرد: «این موسسه ۱۸۰ میلیون روپیه (۶۳۵ هزار دلار) برای هزینههای عملیاتی دریافت کرد، اما سوابق موجود در دفاتر آن تنها رقم ۸ میلیون و ۵۲۰ هزار روپیه را نشان میدهد.
رشوه ادعایی به چه کار آمده است؟
دولت پاکستان میگوید که منشا اصلی پرداخت این رشوه در واقع ۱۹۰ میلیون پوند پولی است که در سال ۲۰۱۹ توسط بریتانیا به پاکستان بازگردانده شد.
این مبلغ به عنوان عواید احتمالی حاصل از اقدامات مجرمانه در جریان یک پرونده قضایی توسط دولت بریتانیا توقیف شده بود.
در بیانیه وزیر اطلاعات پاکستان آمده است که عمران خان به جای ذخیره این اموال در خزانهداری دولت از آن برای پرداخت جریمههای ریاض حسین به دلیل تصاحب غیرقانونی زمینهای دولتی به ارزش کمتر از قیمت بازار در کراچی استفاده کرده بود.
وزیر کشور نیز مدعی شده است که ریاض حسین در ازای این لطف زمینهایی را به عنوان رشوه در اسلام آباد و جهلم، شهری در ایالت پنجاب به موسسه «قادر تراست» اهدا کرده است.
انتهای پیام