محمدعلی زلفیگل عصر شنبه ۲۳ اردیبهشت در مراسم گرامیداشت روز استاد و تقدیر از سرآمدان آموزشی، فرهنگی و برگزیدگان پژوهشی دانشگاه شیراز اظهار کرد: دانشگاه شیراز نخستین دانشگاهی است که دوره دکتری را در کشور تاسیس کرد و اساتید این دانشگاه جسارت به خرج دادند و دوره دکتری را تاسیس کردند.
او بیان کرد: تا قبل از تاسیس این دوره بهترین فرزندان مرز و بوم برای ادامه تحصیل مجبور به خروج از کشور میشدند اما استادان دانشگاه شیراز و در راس آن استادان بخش شیمی شیراز در سال ۱۳۶۵ دوره دکتری را تاسیس و راه اندازی کردند و به مرور سایر دانشگاهها هم این جسارت را به خرج دادند و این دوره را راهاندازی کردند.
زلفی گل ادامه داد: دانشگاه شیراز باید ویژه دیده شود چراکه این دانشگاه همواره مرزشکن بوده است، در واقع دانشگاه شیراز نهال تولید علم کشور را کاشت.
او عنوان کرد: مدیریت دانشگاه شیراز پیگیریهای بسیاری برای جذب اعتبارات از مراجع ذیصلاح در سطح استانی، منطقه ای و کشوری داشته و دارد. با وجود اینکه امسال درصد بودجه دانشگاه شیراز افزایش قابل توجهی داشته است و جزو اولین و دومین دانشگاههایی بوده که بیشترین بودجه را دریافت کرده اما رییس این دانشگاه معتقد است به دلیل جایگاه ویژه این دانشگاه و قرار گرفتنش در رتبه دوم کشور باید اعتبارت بیشتری برای این مرکز علمی در نظر گرفته شود. امیدوارم بتوانیم در سالهای آینده در راستای جبران کسریهای دانشگاه شیراز گام برداریم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه خوابگاههای دانشگاه شیراز نیاز به تغییرات جدی دارند، گفت: نیاز خوابگاههای دانشگاه شیراز به تغییرات درحالی است که هزینهها بسیار بالاست.
زلفی گل یادآور شد: سال گذشته وزارت علوم ۵۰ میلیارد تومان خارج از بودجه این دانشگاه برای تامین اعتبارات مورد نیاز دانشگاه در نظر گرفت و ۵۰ میلیارد تومان هم استانداری فارس تقبل کرد؛ استانداری فارس تاکنون مبلغی را پرداخت کرده و قرار شده حدود ۲۰ میلیارد تومان هم به زودی از سوی استانداری به دانشگاه تخصیص یابد.
او با تاکید بر اینکه خوابگاه ارم نیاز به بازسازی دارد، افزود: باید حداقلها برای این خوابگاهها مهیا شود. وزارت علوم هم حتما دانشگاه شیراز را در تخصیص اعتبار به صورت ویژه خواهد دید.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: روسای دانشگاهها در استان فارس باید از شرایط استثنایی که در مدیریت کلان استان حاکم است نهایت بهره را ببرند. خوشبختانه استاندار فارس، امام جمعه شیراز و دیگر مسئولان استان شخصیت دانشگاهی دارند که این شرایط در بسیاری از استانها وجود ندارند، بنابراین باید از این شرایط در راستای مولدسازی نهایت بهره را برد.
زلفی گل با بیان اینکه هزینههای دانشگاهها را باید کاهش داد، افزود: هوش مصنوعی و پیشرفت تکنولوژی شرایطی را برای کاهش هزینهها فراهم کرده است لذا دانشگاهها در چنین شرایطی نباید با بالا بودن هزینههای پرسنلی مواجه باشند.
او با بیان اینکه روسای دانشگاهها باید هزینهها را پایین و بهرهوری را بالا ببرند، گفت: باید در راستای صرفه جویی منابع تلاش کنیم و با اعتبارات دولتی دانشگاه را مدیریت کرد.
زلفیگل اظهار کرد: دانشگاه شیراز به دلیل نام بزرگ و برندی که دارد میتواند نقش مهمی در پذیرش دانشجویان خارجی ایفا کند. این دانشگاه با ارتباطی که با دانشگاههای کشورهای جنوب خلیج فارس دارد میتواند در این زمینه خیلی فعال تر عمل کند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بر ضرورت ایجاد ارتباط دانشگاه با صنعت تاکید کرد و گفت: در گذشته شاهد ظهور و بروز سرآمدان و اساتید بسیاری از دانشگاه شیراز بودیم اما متاسفانه در حال حاضر دانشگاه شیراز در این زمینه خروجی قابل توجهی ندارد. میتوان با جذب نخبگان فارس، دانشمندان طراز اول و دانشمندان یک درصد، ۲ درصد و اساتید توانمند گام بزرگی در این مسیر برداشت تا از این طریق شوکت دانشگاه شیراز هم حفظ شود.
زلفی گل با بیان اینکه پایههای تشویقی را به ۶۰ پایه ارتقا دادهایم، افزود: پایههای تشویقی از استاندارهای بالایی برخوردار است.
او یادآور شد: در حال حاضر از طریق انتشار مقاله به دانشجویان، آموزش پژوهش محور را یاد میدهیم تا دانشجو نوشتن و گزارش نویسی را یاد بگیرد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: دستورالعمل انتخاب دانشجویان سرآمد در اجلاس روسای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری مطرح شد و به زودی ابلاغ میشود تا بر اساس آن شرایطی فراهم شود تا دانشجوی سرآمد مجبور به پرداخت پول خوابگاه و غذا و برخی از هزینههای دانشگاهی نباشد و دغدغههای مالی آنها برطرف شود.
زلفی گل با بیان اینکه بسیاری از دانشگاهها بورسیه صنعت را انجام دادند، به دستورالعمل تالیف کتاب درسی اشاره کرد و یادآور شد: تا کنون دستورالعملی برای تالیف و ساختار کتب درسی وجود نداشت که در حال حاضر دستورالعملی آماده شده که به زودی ابلاغ میشود. بدین ترتیب از حالا کتابهایی را جزو سرفصل های دروس قبول میکنیم که با این شیوه نوشته شده باشد.
او به طراحی سیستمی برای ارزیابی مدیران و روسای دانشگاه اشاره کرد و افزود: سیستمی طراحی شده و عملکرد روسا در عرصههای مختلف از این طریق ارزیابی میشوند. روسای برتر تجلیل میشوند و به اساتیدی که عملکرد مناسب ندارند تذکر داده میشود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه شیوه برخورد ما با دانشجویان کمک میکند که آنها تا آخر عمر خود را مدیون دانشگاهها بدانند، گفت: اساتید دانشگاهها باید به دانشجویان رعایت قوانین و مقررات کشور را گوشزد کنند تا دانشجویان الگو، سردمدار و علمدار قوانین کشور و علمدار بحث اصول اخلاقی باشند.
زلفی گل با بیان اینکه استادی دانشگاه زمینهای را ایجاد میکند که استادان همیشه پلکان دانایی را به سمت بالا پیش بروند، اظهار کرد: به اعتقاد من استادی دانشگاه، معلمی، آموزگاری و دبیری افتخاری بس بزرگ است. خداوند متعال هر انسانی را دوست دارد نعمت استادی دانشگاه را نصیب او میکند، چرا که استادی شرایطی را رقم میزند که استاد با نسل جوان دانشجو سرو کار دارد و اشتیاق و جویندگی دانشجویان و حرکت آنها به سمت پیشرفت علمی استاد را هم به سمت پیشرفت حرکت میدهد.
استاندار فارس نیز در این مراسم، مشکل مسکن اساتید دانشگاه را یکی از خواستههای به حق این قشر فرهیخته دانست و اظهار کرد: درصدد بودیم تا خیابانی در بزرگراه حسینی الهاشمی را به ساخت مسکن اساتید اختصاص دهیم اما برخی ایجاد شک و شبهه کردند که این مکان ممکن است روی گسل واقع شده باشد.
دکتر محمدهادی ایمانیه ادامه داد: این کار را به اساتید دانشگاه شیراز و صنعتی واگذار کردیم که اساتید این دانشگاه مدتی روی این موضوع کار کردند و در نهایت گزارشی در شورای مسکن ارائه و اعلام شد به شرطی میتوان اقدام به احداث ساختمان در این بزرگراه کرد که ساختمان بیش از ۲طبقه ساخته نشود.
استاندار فارس یادآور شد: اگر در این منطقه ساختمان ۲ طبقه ساخته شود با هیچ مشکل علمی و فنی مواجه نمیشویم. پس از این اظهار نظر عزم خود را جزم کردیم تا بتوانیم این کار را امسال و در چند ماه آینده به نتیجه برسانیم.
ایمانیه با اعتقاد به اینکه تجلیل از اساتید کار با ارزشی است، گفت: اگر میخواهیم نسل جوان مسیر اساتید دانشگاه را ادامه دهد چارهای نداریم جز اینکه الگوهای کامل و جامعی توسط استادان و از میان آنها به دانشجویان معرفی شود. اساتید دانشگاه برای جذب جوانان باید در عمل ثابت کنند که کشورشان را دوست دارند.
او همچنین با بیان اینکه اساتید دانشگاه الگوی خوبی برای دانشجویان هستند، ادامه داد: برخورداری از اخلاقیات اسلامی و باز کردن مسیر برای دیگران، به روز بودن علم، سختکوشی، تلاش شبانه روزی و قناعت اساتید دانشگاه اهمیت بسیاری دارد؛ اساتید باید با دوری جستن از غیبت و حسادت و رقابتهای منفی، این رفتارها را در بین دانشجویان هم نهادینه کنند.
استاندار فارس با بیان اینکه اساتید نقش مهمی در حوزه اجتماعی دارند، اظهار کرد: اساتید میتوانند مشکلات مختلف جامعه در حوزههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را آسیب شناسی کنند و راهکارها و پیشنهادات خود را برای حل این مشکلات، صمیمانه و صادقانه در اختیار مسئولان قرار دهند تا نتایج پژوهشها و کار علمی آنها در دستورکار مسئولان استانی قرار بگیرد.
ایمانیه افزود: باید به مدیران دانشگاه کمک کنیم تا فضای مناسبتتری برای اهداف مورد نظر در حوزه علمی فراهم شود.
او با تاکید بر اینکه باید مولدسازی در دستور کار دانشگاهها قرار بگیرد، عنوان کرد: مولدسازی میتواند مشکلات باقیمانده در تکمیل و تجهیز را رفع کند؛ البته برخی از خصوصی سازی به دلیل اینکه در برخی موارد باعث حیف و میل شدن اموال مردم شده است، میترسند اما با کمک فکری اساتید در کنار حمایت دولت میتوانیم کارهای بزرگی در این زمینه انجام دهیم.
استاندار فارس همچنین بر لزوم هم افزایی بین دانشگاهها تاکید کرد و گفت: دانشگاهها میتوانند با همافزایی بیشتر از امکانات یکدیگر بهره ببرند.
ایمانیه با بیان اینکه تجمیع دانشگاهها کاری ضروری است، افزود: طرح جامع ایجاد ردیفی برای تجمیع دانشگاه شیراز ضروری است؛ البته قرار نیست تمام پولش را دولت بدهد. مولدسازی هم میتواند در کنار اعتباری که در این ردیف گذاشته میشود قرار بگیرد تا در نهایت بتوانیم به این خواسته به حق جامعه عمل بپوشانیم.
او با اشاره به اینکه در بحث ساخت و ساز نیاز به حمایت وازتخانه است، اظهار کرد: بانکها اساتید جوان را با اعطای وام حمایت کنند؛ استانداری حاضر است که با مشارکت بیشتر با بانکها شرایط لازم را برای تحقق این امر فراهم کند.
استاندار فارس ادامه داد: اگر دانشگاه شیراز تعاونی مصرف همه جانبه و کاملی را که در اختیار دارد تکمیل کند؛ استانداری نیز کمک میکند تا کارخانهها به ویژه کارخانههای مواد غذایی فروش خود را در این تعاونی انجام دهند. حتی می توان این کار را در حوزه لوازم خانگی و مصالح ساختمانی انجام داد تا فاصله از تولید کننده به مصرف کننده کاهش یاید و قیمتها نیز پایین بیاید.
ایمانیه خاطرنشان کرد: اگر قرار است دانشگاهها و حوزههای علمیه جامعه را بچرخانند نقش وزارت علوم تحقیقات و فناوری در این مسیر بسیار ارزشمند است.
انتهای پیام