دبیر انجمن علمی مهندسی هوافضا دانشگاه فردوسی مشهد:

مرکز تحقیقات ماهواره‌ای دانشگاه فردوسی مشهد در حال ساخت است

دبیر انجمن علمی مهندسی هوافضا دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در شمال شرق کشور هیچ آزمایشگاه ماهواره‌ای وجود ندارد و ما در انجمن علمی مهندسی سعی کردیم محیطی را فراهم کنیم تا دانشجویان علاقه‌مند بتوانند در زمینه ساخت ماهواره فعالیت‌هایی را انجام دهند. در این راستا انجمن علمی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد در حال ایجاد یک مرکز تحقیقات ماهواره‌ای است.

امیررضا حسین‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به فعالیت‌های انجمن علمی مهندسی هوافضا دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: این انجمن از سه الی چهار سال گذشته فعالیت خود را به صورت جدی‌ آغاز کرد و در زمینه‌های مختلف دستاوردهای بسیاری کسب کرده است که منتج به تقدیر شد. همچنین در سال جاری در تیم‌های ساخت ماهواره‌های کن‌ست، کیوب‌ست و ماهواره دانشجویی فعالیت‌هایی را انجام دادیم.

وی افزود: مسابقات ساخت ماهواره کن‌ست یا ماهواره قوطی نوعی شبیه‌سازی است تا دانشجویان با علم هوافضا بیشتر آشنا شوند. این ماهواره در ارتفاع حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری رها می‌شود و به داده‌برداری می‌پردازد و می‌تواند به صورت راکد یا با پهپاد پرتاب شود. تیم ما تابستان سال گذشته فعالیت خود را در زمینه ساخت این نوع ماهواره آغاز کرد و از میان ۷۰ تیمی که در مسابقات حضور داشتند، ما تا مرحله نهایی پیش رفتیم و جزو ۱۰ تیم برتر قرار گرفتیم.

دبیر انجمن علمی مهندسی هوافضا دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: همچنین ما سال گذشته در مسابقات ساخت ماهواره کیوب‌ست شرکت کردیم و از بین ۳۰ تیم به جمع هشت تیم برتر راه پیدا کردیم اما در مرحله نهایی به دلیل کرونا انصراف دادیم و دانشکده مهندسی هم به این دلیل حمایت نشد. در سال جاری مجددا در مسابقات دوره سوم کیوب‌ست شرکت کردیم و هفته گذشته نتایج دوره اول اعلام شد که از بین ۳۹ تیم به ۱۳ جمع تیم برتر راه یافتیم و قرار است در زمینه طراحی‌های مصنوعی طرح ارائه دهیم.

حسین‌زاده با بیان اینکه ماهواره کیوب‌ست یک سطح بالاتر از ماهواره کن‌ست است، عنوان کرد: این ماهواره اوایل صرفا یک ماهواره دانشجویی برای آشنایی دانشجویان بود اما اکنون در جهان کارایی‌های زیادی دارد. یک ماهواره در ابعاد ۱۰ در ۱۰ در ۱۰ سانتیمتر است که می‌تواند مانند ماهواره‌های بزرگ و در ابعاد کوچکتر داده‌برداری و سپس ارسال داده کند تا هزینه‌های پرتاب کاهش یابد. طرح کیوب‌ست به دلیل ابعاد کوچک نوآوری را به همراه دارد و همچنین به نسبت ماهواره‌های بزرگتر کار طراحی آن سخت‌تر است.

وی با بیان اینکه ماهواره کیوب‌ست کاملا جنبه صنعتی دارد و اکنون در کل جهان از یک ماهواره دانشجویی به یک ماهواره کاملا علمی و اکتشافی تبدیل شده، گفت: اکنون در تمام طرح‌های پژوهشی در جهان از کیوب‌ست استفاده می‌شود. ماهواره کن‌ست نیز در داده‌برداری هواشناسی استفاده می‌شود که نزدیک‌ترین بُعد صنعتی آن را می‌توان رادیوپمپ‌های هواشناسی برشمرد.

دبیر انجمن علمی مهندسی هوا فضای دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: برای اینکه این طرح‌های صنعتی در سطح کلان اجرا شود، تلاش‌های زیادی صورت گرفته است. طرح کیوب‌ست نسبت به کن‌ست هزینه بالایی دارد و ساخت آن به راحتی انجام نمی‌پذیرد و نیاز است از سمت یک سازمان فضایی حمایت شویم اما در خصوص ساخت ماهواره کن‌ست طرح‌های پژوهشی را به پارک علم و فناوری خراسان ارائه دادیم که در حال پذیرش این ایده هستند تا برای رادیوپمپ‌ها و دستگاه‌های داده‌برداری هواشناسی ثبت شود و به تولید برسانیم. اکنون چند سالی است که در حوزه‌هایی فضایی و به دلیل عدم حمایت دولت عقب هستیم و برای اینکه دانشجویان وارد این حوزه شوند و به سمت توسعه، ساخت ماهواره و بخش‌های فضایی حرکت کنند، باید مورد حمایت قرار گیرند.

حسین‌زاده در خصوص حمایت‌هایی که دانشگاه فردوسی از انجمن علمی هوافضا به عمل آورده است، بیان کرد: در شمال شرق کشور هیچ آزمایشگاه ماهواره‌ای وجود ندارد و ما در انجمن علمی مهندسی سعی کردیم محیطی را فراهم کنیم تا دانشجویان علاقه‌مند بتوانند در زمینه ساخت ماهواره فعالیت‌هایی را انجام دهند و در این راستا انجمن علمی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی در حال ایجاد مرکز تحقیقات ماهواره‌ای است. 

وی ادامه داد: با توجه به اینکه هزینه‌های بخش الکترونیک و فضایی بسیار بالاست، تقریبا تمام هزینه‌ها را از دانشگاه فردوسی مشهد دریافت می‌کنیم و در حال حاضر مشکلی در این زمینه وجود ندارد و حمایت‌ها از جانب دانشگاه صورت گرفته است. 

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۲:۳۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402022012954
  • خبرنگار : 50081