احسان زهرهوندی در گفتوگو با ایسنا در خصوص طرح تفصیلی توس اظهار کرد: پس از طرح راهبردی منطقه منفصل شهری قرار شد برای محوطه تاریخی توس طرح ویژه تهیه شود.
وی افزود: طرح راهبردی توس در وزارتخانه مطرح، مصوب و ابلاغ شد و در طرح راهبردی منطقه تابران توس را به عنوان محدوده تاریخی در نظر گرفتند و قرار شد برای آن طرح ویژهای تهیه شود. طرح تفصیلی توس برای ۳۶۰۰ هکتار بود که در طرح راهبردی ۱۸۰۰ هکتار تایید و قرار شد برای ۳۶۰ هکتار از محدوده تاریخی طرح ویژه تهیه شود.
زهرهوندی ادامه داد: شرح خدمات این طرح ویژه تهیه و به وزارتخانه ارسال شده که آن را تایید کردند. شورای عالی این طرح را به اداره کل راه و شهرسازی ابلاغ کرد. از آن زمان ۶ تا ۷ ماه میگذرد و گرچه دیر شد اما یک هفته است که مشاور به کارگیری شده و همان مشاوری است که طرح راهبردی را تهیه کرده بود. تامین اعتبار این طرح بر عهده اداره کل راه و شهرسازی است و این طرح ۶ ماه زمان میبرد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: طرح ویژه مانند طرحهای تفصیلی بوده اما وجه تاریخی و فرهنگی آن پررنگتر است. در این طرح کاربریها، توسعه، ارتفاع ساختمانها، مرمتها و بازسازیها به طور کامل مشخص میشوند. ضوابط در آن محدوده باید مشخص شود و همه به آن پایبند باشند.
وی بیان کرد: اگر این طرح ویژه طوری تهیه شود که درصد تحقق آن بالا باشد، میتواند بسیاری از مشکلات و مسائل را حل کند. دیدگاههای میراث فرهنگی، شهرداری، راه و شهرسازی و سایر دستگاههای ذیربط در قالب این طرح راهبردی میتواند به هم نزدیک شده، همه به آن پایبند باشند و قوانین پیگیری شود. در حال حاضر هر دستگاهی راه خود را میرود اما زمانی که طرح راهبردی به صورت قانون ابلاغ شود همه باید به آن پایبند باشند. همه دستگاهها حول یک محور متمرکز میشوند تا به این طرح یک نتیجه برسد.
زهرهوندی با اشاره به اینکه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در سالهای گذشته اقدامات زیادی در منطقه توس انجام داده است، تصریح کرد: با پیگیریهای ما معادن غیر مجاز در این منطقه تعطیل و تردد وسایط نقلیه سنگین کنسل شد. همچنین مرمت دروازهها را شروع کردیم که با همکاری سازمان بازآفرینی آنها را تکمیل میکنیم. طرح جلوخان را نیز تایید کردیم که با همکاری شهرداری انجام شد. مسیر دسترسی جلوخان به هارونیه و مسیر گردشگری ارگ نیز انجام شد.
وی تاکید کرد: پروژههای مهمی در این منطقه انجام شده که به مطرح شدن توس کمک کرده است؛ البته شهرداری نیز کمک زیادی در این حوزه داشته است تا ما به نتیجه برسیم.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در خصوص ثبت جهانی توس عنوان کرد: این موضوع روند خاص خود را دارد. در کشور حداکثر سالی ۲ پرونده در یونسکو مطرح میشود که یکی از این ۲ پرونده مربوط به میراث طبیعی است و انتخاب آن بستگی به اولیوتها در کشور دارد.
زهرهوندی یادآور شد: باید در حوزه ثبت جهانی آرامگاه فردوسی نیز در ابتدا باید اقدامات ملی و تهیه پرونده آن انجام و پس از این مراحل برای ثبت جهانی کاندیدا شود.
انتهای پیام