پیوند فردوسی با آزادسازی خرمشهر

نشست خبری بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد. طبق گفته‌ها، بناست امسال، بزرگداشت این حماسه‌سرای بزرگ با روز بزرگداشت «حماسۀ سوم خرداد» و آزادسازی خرمشهر پیوندی داشته باشد که منجر به برگزاری برنامه‌های مختلف فرهنگی و هنری در استان خراسان رضوی و دیگر نقاط کشور شود.

به گزارش ایسنا، نشست خبری بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر بزرگ ایران‌زمین، با حضور محمود شالویی (رئیس انجمن آثار و مفاخر)، محمد حسین‌زاده (مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی) و جمعی از اهالی رسانه ظهر امروز، ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲، در سالن اجتماعات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار و از پوستر ویژه بزرگداشت رونمایی شد.

مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی در ابتدای نشست خبری روز پاسداشت فردوسی گفت: در آستانۀ ۲۵ اردیبهشت‌ماه بزرگداشت بزرگ‌ شاعر حماسه‌سرای ایران، حکیم ابوالقاسم فردوسی هستیم و برنامه‌های متنوعی برای این مناسبت در نظر گرفته شده است.

محمد حسین‌زاده دراین‌باره توضیح داد: امسال اتفاق مهمی نسبت به سال‌های گذشته داریم؛ اینکه برنامه‌های ملّی در کنار برنامه‌های استانی تعریف شده و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور، فرهنگستان زبان و ادب فارسی و شهرداری هم به کمک ما آمده‌اند تا بتوانیم فردوسی را بیشتر و بهتر برای مردم و نسل جوان معرفی کنیم.

او در بخشی دیگر از صحبت‌هایش به اتفاق دیگری اشاره و اضافه کرد: نکتۀ متمایز دیگر امسال، شعار محوری و برگزاری همایش علمی بوده و این همایش، متناسب با شعارِ تعریف‌شده است.

حسین‌زاده در ادامه توضیح داد: در دو روز همایش علمی که روزهای ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ در دانشگاه فردوسی برگزار خواهد شد، اساتید و دانشجویان به ارائۀ مقالات خود خواهند پرداخت.

او همچنین اظهار کرد: در کنار محوریت علمی این رویداد برنامه‌های فرهنگی، هنری، فرهنگ عمومی و ورزشی نیز تعریف شده است که با پای کار آمدن مجموعه‌های مختلف دولتی و مردمی قرار است اتفاقات خوبی را از ۲۴ اردیبهشت‌ تا سوم خردادماه به‌عنوان «دهۀ حماسۀ انقلاب اسلامی» رقم بزنند.

حسین‌زاده بیان کرد: مهم‌ترین برنامۀ مراسم بزرگداشت مردمی در آرامگاه فردوسی است که عصر روز ۲۴ اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود. همچنین شب‌ها برنامه‌هایی از جمله اجرای تئاتر، حماسه‌خوانی و شاهنامه‌خوانی به‌همّت شهرداری در محل آرامگاه برگزار می‌شود.

او همچنین به اجرای ویژه‌برنامۀ ورزش‌های باستانی، ویژه‌برنامه‌های رادیویی برای کشورهای همسایه با محوریت اشعار فردوسی و دیگر برنامه‌های هنری و فرهنگی اشاره کرد.

مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی اشاره کرد بیش از ۱۱۰ عنوان مقاله از داخل و خارج کشور به دبیرخانۀ مجموعه ارسال شده است.


در ادامه، محمود شالویی (رئیس انجمن آثار و مفاخر) دربارۀ این رویداد فرهنگی بیان کرد: از آن‌جایی‌که در آستانۀ روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی هستیم، در این روز برنامه‌های ملّی و بین‌المللی مختلفی برگزار می‌شود.

او در ادامه ضمن اشارۀ مجدد به اهدای «جایزۀ جهانی فردوسی» و پیوند «بزرگداشت فردوسی» با «حماسۀ سوم خرداد» از ۲۵ اردیبهشت‌ به سوم خردادماه، به پیام‌های برجستۀ شاهنامه اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین پیام‌های شاهنامه، مهربانی، ایثار و فداکاری است و برنامۀ ما این است امسال هم در بزرگداشت فردوسی و هم در دیگر برنامه‌های فرهنگی و ادبی همچون نمایشگاه کتاب تهران، به موضوع فردوسی توجه بیشتری کنیم.

شالویی همچنین دربارۀ «نشان بین‌المللی فردوسی» و حائزان دریافت آن، چنین توضیح داد: «نشان بین‌المللی فردوسی» به افرادی که در داخل یا خراج از ایران، دربارۀ فردوسی و اشعار او پژوهش کرده‌اند، شعر سروده‌اند، سخنرانی داشته یا مقالاتی نوشته‌اند، اهدا می‌شود. این نشان تنها برای پژوهشگران داخل ایران نیست و پژوهشگران کشورهای دیگر نیز می‌توانند از آن بهره ببرند. کما اینکه در کشورهای مختلف نیز درباره فردوسی و شاهنامه آثار گران‌بهایی تألیف شده‌ است. آثار تمام کسانی‌که از فرهنگ و ادب فارسی حمایت می‌کنند، مورد توجه قرار می‌گیرد. حتی برای این امر، حمایت‌های مالی نیز از سوی ستاد بزرگداشت در نظر گرفته شده است.
او در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران دربارۀ ادعای مالکیت برخی کشورها در زمینۀ برخی شاعران ایرانی همچون «مولانا» و «نظامی گنجوی» و نگرانی دربارۀ حکیم فردوسی این‌طور توضیح داد: افرادی چون حکیم ابوالقاسم فردوسی، مولانا و نظامی گنجوی، همگی چون شاعران و ادیبانِ ایرانی هستند که زبان‌شان زبان فارسی است و خودشان هم بارها در آثارشان به پارسی‌گویی افتخار می‌کرده‌اند. زبان آن‌ها اصلاً قابل مصادره نیست. اشعار آن‌ها همواره پارسی می‌مانند حتی اگر ترجمه بشوند.

رئیس انجمن آثار و مفاخر در پایان و در همین‌باره گفت: این نکته‌ وجود دارد که ما مفتخریم آرامگاه مولانا در شهر قونیه، در کشور دوست و همسایۀ ما ترکیه واقع شده است. این‌ مفاخر جزو مشترکات فرهنگیِ ما و دیگر کشورها محسوب می‌شوند و باید توجه شود مهم‌ترین عنصر شناخت این مفاخر، زبان و اندیشۀ آن‌هاست که هرگز قابل مصادره نبوده و نیست، چراکه در همه‌جای دنیا، نام آن‌ها، «ایران» را به یادها می‌اندازد.

همچنین در انتهای این مراسم، پوستر ویژۀ بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی توسط محمود شالویی (رئیس انجمن آثار و مفاخر) رونمایی شد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۶:۲۸
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1402021710693
  • خبرنگار : 71653