محسن ذاکریان همزمان با روز هلال احمر در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: طرح استفاده از رباتهای نجاتگر در ماموریتهای هلال احمر اکنون در حوزه برنامهریزی و بررسی است و هنوز به صورت عملیاتی در کشور اجرا نشده است. این امر به دلیل بالا بودن ضریب خطر در برخی بحرانها برای امدادگران، بسیار حائز اهمیت است.
وی با اشاره به اهمیت حضور رباتهای نجاتگر در ماموریتهای هلال احمر افزود: با توجه به اینکه برخی از ماموریتهای هلال احمر در مناطق صعب العبور و دور از دسترس است و در واقع جان امدادگران در خطر است، اگر این رباتها به مجموعه افزوده شوند در خیلی از عملیاتها مانند سیلابها، سقوط در دره، ردیابی مفقودین در کوهستان و... برای نجات افراد حادثه دیده علاوه بر سرعت بخشیدن به عملیات امداد و نجات دیگر جان امدادگران به خطر نمیافتد و در نهایت خطر، یک ربات از محور خارج خواهد شد.
ذاکریان بیان کرد: در حال حاضر جمعیت هلال احمر استان به پهبادهای دوربین دار، سیستمGPS مکان یاب، تیم ست سگهای زنده یاب، ناوگان حمل و نقل مجهز و یک فروند بالگرد ام آی ۱۷ در ماموریتهای محوله مجهز است.
۱۱ شهرستان فاقد جمعیت هلال احمر است
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسان رضوی اعلام کرد: اکنون در ۱۱ شهرستانی که فرمانداری مستقل دارند، جمعیت هلال احمر استقرار ندارد و برای ارائه خدمات از نیروها و امکانات از شهرستانهای همجوار استفاده میشود.
وی افزود: شهرستانهایی مانند باخرز، کوهسرخ، خلیل آباد، صالح آباد، میان جلگه، گلبهار، زاوه، زبرخان و... فاقد جمعیت هلال احمر هستند.هرچند تاکنون برای ارائه خدمات در این شهرستانها با مشکل مواجه نبودهایم ولی بار سنگین تامین امدادگر و سایر خدمات بر دوش مسئولان شهرستانهای همجوار است.
ذاکریان مطرح کرد: در چند شهرستان استقرار جمعیت هلال احمر با جدیت در دستور کار قرار گرفته است، اما به دلیل اینکه هلال احمر یک نهاد عمومی غیردولتی است برای تامین مکان و تجهیزات باید مسئولان شهرستانی مشارکت کنند. تنها داشتن یک اتاق برای جمعیت کاری را از پیش نخواهد برد، اگر قرار است در شهرستانهای مذکور جمعیت هلال احمر مستقر شود باید در فضایی مناسب با تجهیزات کامل جهت پوشش دادن حوادث و بحرانها باشد.
۸۰ درصد ماموریتهای جمعیت هلال احمر مربوط به حوادث جادهای است
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسان رضوی مطرح کرد: امدادگران جمعیت در بیشتر موارد به صورت مشترک با اورژانس، فوریتهای پزشکی، آتشنشانی و... در ماموریتها حضور دارد اما به صورت اختصاصی ۸۰ درصد ماموریتهای محوله به این نهاد را حوادث جادهای تشکیل میدهند.
وی حوادث جادهای را از نظر تعداد جزو بیشترین حوادث استان اعلام کرد و توضیح داد: از ابتدای امسال تاکنون ۱۸۹ مورد حادثه توسط هلال احمر استان امدادرسانی شده که از این تعداد ۱۲۲ مورد حوادث جادهای است.
ذاکریان گفت: حوادث بسته به نوع حادثه و موقعیت مکانی متفاوت است. در استان بیشترین حوادث جادهای در ۲ محور اصلی ورودی به مشهد شامل محورهای سبزوار و قوچان است که معمولا در تمام فصول به ویژه ایام تعطیلات بار ترافیکی بیشتری دارد. در حوادث سیلاب، شهرستانهای کلات و درگز و در یخبندان مناطق کوهستانی حوادث بیشتری را دارا هستند.
وی با اعلام اینکه در سال گذشته به طور متوسط روزانه بیش از چهار ماموریت امداد و نجات توسط تیمهای هلال احمر انجام شده است، خاطرنشان کرد: در همین مدت هلال احمر استان در ۱۵۸۱ حادثه حضور فعال داشته و بیش از ۹۶۰ مورد حادثه جادهای پوشش داده شده است.
ذاکریان تصریح کرد: در این بازه زمانی حدود ۲۰۰ هزار نفر حادثه دیده از خدمات هلال احمر بهره بردند. همچنین هلال احمر از ابتدای امسال تاکنون به ۲۰۰۰ نفر در حوادث مختلف خدمات ارائه کرده است.
کمبود پایگاههای امداد و نجات بین شهری ثابت در استان
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسان رضوی در استان بیان کرد: در حال حاضر ۲۸ پایگاه امداد و نجات بین شهری ثابت در محورهای مواصلاتی مستقر است که نسبت به جمعیت و زائرپذیر بودن منطقه بسیار کم است و نیازمند تقویت و افزایش پایگاه در این حوزه هستیم.
کمبود انبار و نیروی انسانی
وی ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه اقلام و تجهیزات به اندازه کافی در انبارهای استان موجود است و حتی برای کمک به بیشتر استانها از موجودی انبارها استفاده میشود، اما تعداد انبارها از لحاظ فیزیکی بسیار محدود و کم است.
ذاکریان کمبود نیروی انسانی را یکی دیگر از مشکلات موجود دانست و گفت: جمعیت هلال احمر استان با توجه به گستردگی عملیاتها و جمعیت بالایی که از خدمات این نهاد بهرهمند میشوند نیازمند جذب نیروی انسانی است. افراد زیادی بازنشسته شدهاند اما نیروی جدیدی جایگزین نشدهاست.
خراسان رضوی با دارا بودن بیش از ۸۰۰ کیلومتر مرز مشترک با کشورهای افغانستان، پاکستان و تردد مسافری و حمل و نقل ترانزیتی بسیار حائز اهمیت است و فعالیت جمعیت هلال احمر در راستای پشتیبانی و خدمات رسانی به اتباع خارجی از جایگاه ویژهای برخوردار است.
ذاکریان با توجه به اهمیت ارائه خدمات هلال احمر در شهرهای مرزی گفت: در مجموعه شهرهای مرزی شامل تایباد، سرخس و درگز جمعیت هلال احمر فعالیت مستمر دارد و تنها شهرستان صالح آباد است که با وجود هم مرز بودن با کشور افغانستان از فعالیت مستقل جمعیت در منطقه بینصیب است و از شهرهای همجوار تامین میشود. برای استقرار جمعیت هلال احمر به صورت مستقل در این شهرستان با فرمانداری پیگیریهایی انجام شده و درصورت تامین مکان با سرعت این اقدام انجام خواهد شد.
وی تایباد و مرز دوغارون را از لحاظ هم مرز بودن با افغانستان و ترددهای مسافری و ترانزیتی که به صورت روزانه انجام میشود، بسیار حساس دانست و توضیح داد: از آنجا که کشور افغانستان سالها درگیر جنگ بوده و هنوز هم بقایای آن مردم این منطقه را به خطر میاندازد، به منظور جلوگیری از عوارض ناشی از عدم آگاهی در هنگام برخورد با مین در مناطق جنگی دورههای آموزشی مربوط به برخورد با مین در مناطق جنگی به صورت سالانه و در تمام فواصل برای اتباع افغانستانی که خودخواسته و داوطلبانه قصد ورود به کشورشان را دارند، انجام میشود.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسان رضوی اظهار کرد: روزانه هشت مربی هلال احمر، اتباع افغانستانی را از نحوه نشانه گذاری مناطق مینگذاری شده و نحوه اجتناب از برخورد با مین و مواد منفجره نشده با ادبیات ساده و متناسب با کشور همسایه، آگاه میکنند. با توجه به اینکه مرز دوغارون مهمترین محل تردد اتباع است، ارائه این آموزشها از سال ۱۳۸۲ در این استان آغاز شده و تاکنون بیش از۴ میلیون در این معبر رسمی آموزش آگاهی از خطرات مین را فرا گرفتهاند.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به حساسیت بالای این گذرگاه مرزی، پیشنهاد شکل دادن یک قرارگاه امداد و نجات مرزی در دوغارون مطرح شده و به محض تایید مقامات مسئول استانی این طرح اجرا خواهد شد. درحال حاضر شعب و پایگاههای امداد و نجات در مرز دوغارون در تمام فصول سال به ویژه ایام مناسبتی مانند اربعین و دهه پایانی صفر خدمات ارزندهای به اتباع ارائه میکنند.
فراهم نبودن زیرساختها حضور بانوان در حوادث را کمرنگ کرده است
ذاکریان با توجه به عدم حضور بانوان در حوادث بین شهری به دلیل عدم فراهم بودن زیرساختها، گفت: بانوان در جمعیت ظرفیت بسیار خوبی دارند و از درجات عالی امدادی برخوردار هستند، اما متاسفانه به دلیل فراهم نبودن زیرساختهای مناسب مانند فضا و امکانات رفاهی در سطح پایگاههای بین شهری از حضور بانوان محروم هستیم و با پیگیریهای انجام شده و با توجه به نیاز بانوان در ماموریتهای جادهای موضوع در سطح کشوری مطرح و در دست بررسی است. هرچند بانوان در امدادرسانیهای سطح جادهها کنار امدادگران مرد حضور دارند اما به صورت ثابت در پایگاهها نیستند.
وی خاطرنشان کرد: بانوان در مراکز پیام جهت راهنمایی و آگاهسازی افراد حادثه دیده در واقع در خط اول ارتباط مردم با هلال احمر حضور فعالی دارند. افراد در زمان حوادث با شماره ۱۱۲ امداد و نجات که در سطح ملی و بین المللی مطرح است تماس حاصل میکنند و جمعیت هلال احمر برای پاسخگویی در این مرکز از امدادگران خانم با تجربه و تخصص بالا بهرهمند است. همچنین بخش عظیمی از آموزشهای هلال احمر توسط بانوان زبده و متخصص انجام میشود.
ذاکریان در ادامه توضیح داد: یکی دیگر از اقداماتی که جمعیت هلال احمر در راستای حضور پررنگ امدادگران خانم در ماموریتهای محوله و بهرهمندی بیشتر از ظرفیت و تخصص این قشر، در حال پیگیری بوده، استقرار پایگاههای ثابت در اماکن تجمعی بانوان مانند حرم رضوی است.
هلال احمر خراسان رضوی ۲ سگ زنده یاب دارد
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسان رضوی گفت: این جمعیت مجهز به ۲ قلاده سگ زنده یاب است که حضورشان در عملیاتهای تجسس و ردیابی بسیار تاثیرگذار است. این سگها از یک نژاد بسیار عالی توسط مربیان متخصص تعلیم دیدهاند و در بسیاری از عملیاتهای تجسس شرکت میکنند.
وی مطرح کرد: از تیم سگهای زنده یاب استان در بیشتر عملیاتهای استانهای دیگر و حتی در ردیابی اجساد یا زندههای زیر آوار پس از زلزله ترکیه استفاده شد. با توجه به اینکه خراسان رضوی به عنوان پشتیبان سایر استانها در عملیاتها حضور دارد اگر چه تعداد سگهای زنده یاب در حال حاضر کافی است اما اگر افزایش یابد به سرعت بخشیدن در عملیاتها کمک موثری خواهد کرد.
ذاکریان در بخشی دیگر از این گفتوگو عنوان کرد: این جمعیت دارای ظرفیت بسیار بالایی در ماموریتهای محوله است و امدادگران به صورت جهادی در فراخوانها با تمام قوا شرکت میکنند. در همین راستا، سال گذشته قریب به ۹۰۰۰ نفر کمک هزینه دارو و درمان از ما دریافت کردهاند. همچنین تعداد ۱۳۵ کاروان سلامت در مناطق محروم و روستایی استان به صورت رایگان ارائه خدمات داشتند که ارزش خدمات ارائه شده بیش از ۹ میلیارد ریال برآورد شده است.
وی از ارائه خدمات ۲۵۲ پروژه محرومیتزدایی در قالب پروژههای عمرانی و معیشتی به مردم در همین مدت به ارزش بالغ بر یک میلیارد ریال خبر داد و افزود: در مهرماه پارسال نیز تعدادی بسته آموزشی به ارزش بیش از ۱۴ میلیارد ریال در مناطق محروم و روستایی توزیع شده است.
ذاکریان توزیع تعدادی سبد معیشتی به ارزش بیش از ۱۱ میلیارد ریال در ماه مبارک رمضان را از دیگر خدمات جمعیت هلال احمر خراسان رضوی اعلام کرد و گفت: در حال حاضر بیش از ۱۵ هزار نفر از اعضای این جمعیت بالای ۳۵ سال هستند و در حوزه داوطلبان به مردم ارائه خدمات میکنند.
انتهای پیام