به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، در یک مطالعه پیشگامانه که توسط دانشمندان موسسه فناوری کالیفرنیا(Caltech) و آزمایشگاه پیشران جت ناسا(JPL) انجام شده، پیشرفت قابل توجهی در درک سفر شهاب سنگهای مریخی به زمین حاصل شده است.
پژوهشگران با به چالش کشیدن مفروضات در مورد مریخ و انجام شبیهسازیهای آزمایشگاهی پیچیده دریافتهاند که نیروی مورد نیاز برای به حرکت درآمدن سنگهای مریخ به فضا کمتر از آن چیزی است که قبلاً تصور میشد. این یافتهها برای درک ما از تاریخ مریخ و فراوانی شهاب سنگهای مریخی بر روی زمین حیاتی هستند.
افشای اسرار برخوردهای مریخی
دانشمندان برای کشف اسرار پیرامون شهاب سنگهای مریخ از شبیه سازیهای آزمایشگاهی پیشرفته برای تکرار شرایط رویدادهای برخوردی مریخ استفاده کردند.
آنها با قرار دادن سنگهای حاوی پلاژیوکلاز(plagioclase)؛ یک کانی رایج مریخی تحت فشار شدید با استفاده از یک دستگاه انفجاری پیشرفته توانستند دگرگونیهایی را که در حین پرتاب این سنگ از سطح مریخ به فضا رخ میدهد، مشاهده و تجزیه و تحلیل کنند.
پژوهشگران از طریق این شبیهسازیهای آزمایشگاهی، دریافتند که نیروی مورد نیاز برای پرتاب صخرههای مریخ به فضا بسیار کمتر از آن چیزی است که در ابتدا تصور میشد.
آزمایشهای قبلی نشان داده بود که پلاژیوکلاز با فشار ضربهای ۳۰ گیگاپاسکال(GPa) به یک ماده شیشهای به نام ماسکلینیت(maskelynite) تبدیل میشود. با این حال، تحقیقات جدید نشان میدهد که این انتقال در فشار حدود ۲۰ گیگاپاسکال رخ میدهد و درک قبلی ما از دینامیک پرتاب را به چالش میکشد.
این شناخت جدید و تجدید نظر شده از نیروی مورد نیاز برای پرتاب سنگهای مریخی به فضا، پیامدهای عمیقی برای دانش ما از رویدادهای برخوردی مریخ دارد.
این یافته نشان میدهد که حتی برخوردهای متوسط روی مریخ میتوانند سنگهای سطح آن را به فضا پرتاب کنند و احتمال رسیدن شهابسنگهای مریخی به زمین را افزایش دهند. این امر فرصتهای هیجان انگیزی را برای کشف شهاب سنگهای مریخی بیشتر و به دست آوردن بینشهای ارزشمند در مورد فعالیتهای سطحشناسی مریخ باز میکند.
رمزگشایی از تاریخ سطحشناسی مریخ
یافتههای این مطالعه پیامدهای مهمی برای درک ما از تاریخ سطحشناسی مریخ دارد. شهابسنگهای مریخی دریچهای منحصر به فرد به گذشته سیاره سرخ ارائه میکنند و بینشهای ارزشمندی را در مورد شکلگیری، فعالیتهای آتشفشانی و پتانسیل برای حمایت از حیات ارائه میدهند.
دانشمندان با مشخص کردن دقیق نیروهای دخیل در پرتاب سنگهای مریخ به فضا اکنون میتوانند جستجوی خود را برای شهابسنگها اصلاح کنند و آنها را تا دهانههای برخوردی منبع خود در مریخ ردیابی کنند.
تعیین مکان دقیق دهانههای برخوردی مریخ برای کشف جدول زمانی سطحشناسی سیاره سرخ بسیار مهم است. دانشمندان با درک دقیقتری از نیروهای دخیل در پرتاب شهاب سنگها میتوانند دهانههای خاصی را که مسئول پرتاب این سنگهای جذاب هستند، بهتر شناسایی کنند. این دانش به آنها اجازه میدهد تا توالی رویدادهای ضربهای روی مریخ را بازسازی کنند و تکامل سطحشناسی آن را در طول میلیاردها سال روشن کنند.
این مطالعه در مجله Science Advances منتشر شده است.
انتهای پیام