دکتر مهدی عباسی در گفتوگو با ایسنا، عنوان کرد: با توجه به گسترش شهرها نیاز انسان به طبیعت روز به روز بیشتر میشود به همین جهت نگاه به فضای سبز امری بسیار مهم میباشد؛ از دیرباز تاکنون انسان برای اوقات فراغت خود به دنبال مکانهایی بوده که به او آرامش می داده است.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی بهارآوران نسترن قم یادآور شد: یکی از مهمترین مزیتهای فضای سبز، تأثیر آن بر سلامت روان انسان و کاهش استرس است. تحقیقات نشان میدهد که نگاه کردن به طبیعت و گذراندن وقت در فضای سرسبز، استرس و میزان پرخاشگری انسان را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد؛ با توجه به این موضوع، ساخت فضای سرسبز در شهرها امری بسیار مهم میباشد.
عباسی تصریح کرد: تعیین سطح و سرانه کاربری فضای سبز در شهرهای کویری بسیار کم بوده که با پژوهش و تحقیق در گونههای گیاهی سازگار و بومی با منطقه و نوع آبیاری آنها میتوان فضای سبز را گسترش دهیم.
وی ادامه داد: رشـــد شهرنـــشینی و افـــزایش جمعیـــت در سالهای اخیر باعث شده است کـه شـهرها بـا کمبـود فضا مواجه شوند و در نتیجه آپارتمـان نـشینی رشـد فزایندهای داشته باشد. از طرف دیگر در نتیجه کمبـود فضا، فضای سـبز نیـز در شـهرها کـاهش پیـدا کـرده اسـت.
عباسی تأکید کرد: در حال حاضر در اکثر کشورهای جهان، مهمترین عامل محدود کننده توسعه فضاهای سبز شهری کمبود منابع آب است. کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و به علت موقعیت جغرافیایی خاص و قرارگیری در کمربند خشک نیم کره شمالی، بخش اعظم آن دارای اقلیم خشک و نیمه خشک میباشد. آنچه که مسلم باید دانش طراحی منظر و فضای سبز در شهرها به سمتی پیش برود که با حداقل مصرف آب، حداکثر میزان فضای سبز را ایجاد نمود.
وی گفت: گیاهان بومی به عنوان یک فرم معماری مؤثر نقش مهمی در فضاسازی منظر دارند زیرا گیاهان بومی بخشی از تاریخ طبیعی یک منطقه هستند که در طی هزاران سال در کنار سایر عناصر طبیعی در یک فضا رشد کرده و با جغرافیا، هیدرولوژی، اقلیم و خاک سازگار شده اند و محیط مناسبی برای زیستگاه حیات وحش و ارتباط انسان با طبیعت هستند.
عباسی با بیان اینکه در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا، گیاهان بومی در مقایسه با گیاهان هیبریدی و غیربومی به دلیل نیاز کمتر به مواد غذایی، توانایی بالقوهای در بهبود کیفیت آب دارند، اظهار کرد: تنوع پوشش گیاهی به شکل بوتهای و درختچهای کوتاه قامت و علفی یکساله در برابـر شرایط تنشی مقاومت خوبی از خود نشان میدهند و در برابر خشکی، شوری و حرارت مقاوم هسـتند. در واقـع رمز موفقیت آنها در استقرار و ادامه زنـدگی در شـرایط نامساعد، مقاومت در برابـر شـرایط سـخت وتـنش زای بیابــانی اســت.
وی افزود: گیاهان بومی مقاوم به خشکی نیاز به حاصلخیزی و غنی ساختن خاک نداشته و نسبت به گیاهان غیربومی به سموم کمتری برای از بین بردن آفات نیاز دارند. به دلیل شرایط خاصی که مناطق خشک دارند از جمله بارندگی و رطوبت کم، تبخیر بالا و وزش بادهای شدید استفاده از گونههای بومی که به شرایط این مناطق سازگار هستند و طی سالیان دراز در آنجا رشد و نمو نمودهاند مفید واقع شود.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی بهارآوران نسترن قم با اشاره به اینکه کاشت و نگهداری گیاهان در فضای سبز شهری بسیار پرهزینه است، افزود: در مقیاس بزرگ استفاده از گیاهانی که هم سازگار باشند و هم ارزان، بسیار مهم و حیاتی است. اگر گیاهان به درستی انتخاب نشوند، به دردسر بزرگی تبدیل خواهند شد.
عباسی در خصوص ضرورت و اهمیت برگزاری همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر، اضافه کرد: با برگزاری اینگونه همایشها میتوان با ایجاد فضای تبادل اطلاعات افکار اعضای جامعه در موضوعات مختلف علمی و پژوهشی را بررسی نموده و با ایجاد شروع فراخوان یک همایش با موضوعی خاص مانند همایش ملی توسعه فضای سبز، افراد مرتبط با این موضوع درصدد رونمایی از فعالیتها و دانش خود و ارائه مقالات مرتبط با آن موضوع برآمده که این تلاش ها موجب میشود قدم موثری در جهت پیشرفت جامعه و رسیدن به تکامل بیشتر در این حوزه دست یافت.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی بهارآوران نسترن قم بیان کرد: در این همایش با ارائه مقالات و سخنرانیها، چالشهای ذهنی برای ارائه دهندگان مقاله و نیز برای شرکت کنندگان همایش و مخاطبان مقالات به وجود میآید که این خود زمینه ساز تحولات مؤثر در جامعه علمی خواهد بود و همچنین برگزاری همایشهایی مانند همایش ملی فضای سبز نشان دهنده آن است که آن کشور در حال واکنش و تحول در این مسیر است.
انتهای پیام