زریر سعیدی در گفتوگو با ایسنا در خصوص مضرات مصرف سموم در بخش کشاورزی و استفاده از حشرات برای از بین بردن آفات بهصورت طبیعی، اظهار کرد: استفاده از سموم مشکلات بسیاری برای سلامتی انسان، محیطزیست و سایر موجودات مفید ایجاد میکند، باید تلاش کنیم برای کنترل آفات تا حد امکان از روشهای کم خطر استفاده کنیم.
استاد پژوهش حوزه آفات مرکز تحقیقات کشاورزی چهارمحال و بختیاری افزود: یکی از روشهای کم خطر برای کنترل آفات و سازگار با محیطزیست استفاده از روش کنترل بیولوژیک آفات با استفاده از یک موجود زنده علیه یک موجود زنده دیگر است، این روش میتواند با استفاده از عوامل میکرو مانند قارچها، باکتریها، ویروسها و یا استفاده از عوامل ماکرو مانند حشرات باشد.
وی با بیان اینکه استفاده از حشرات برای کنترل آفات بسیار حائز اهمیت است، گفت: در سطح دنیا این روش مورد استفاده قرار میگیرد، برخی حشرات شکارگر و تعدادی دیگر پارازیت هستند، استفاده از هر کدام از این حشرات برای از بین بردن آفات روش خاص خود را دارد.
سعیدی با اشاره به اینکه در چهارمحال و بختیاری محصولات حائز اهمیتی مانند گردو، بادام، لوبیا و محصولات گلخانهای وجود دارد، عنوان کرد: استفاده از حشرات مفید برای از بین بردن آفات این محصولات در کاهش استفاده از سموم بسیار موثر است و در افزایش سلامت جامعه نیز موثر خواهد بود.
استاد پژوهش حوزه آفات مرکز تحقیقات کشاورزی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه از روش کنترل بیولوژیک برای دفع آفات در استان به صورت محدود انجام میشود، خاطرنشان کرد: استفاده از زنبورهای مفید پارازیتی پرورشی در حفظ نباتات برای از بین بردن آفت کرم سیب در باغات سیب در حال انجام است، اما در سایر آفات استفاده چندانی نشده است.
وی با بیان اینکه دو روش برای کنترل آفات بهصورت بیولوژیک وجود دارد، یادآور شد: پرورش حشرات و رهاسازی آنها در مزارع برای کنترل آفات و همچنین حمایت و حفاظت از حشرات مفید در طبیعت است که روش دوم از اهمیت بالاتری دارد، در شرایط طبیعی موجودات در حالت تعادل زندگی میکنند و زمانیکه این تعادل به هر نحوی بر هم بخورد، همچنین اگر از سموم استفاده نابجا، در زمان نامناسب و در نسبتهای غیر معمول استفاده شود، حشرات مفید از از بین میروند و آن آفت طغیان میکند.
سعیدی ادامه داد: متاسفانه کشاورزان برای هر کاری از سموم استفاده میکنند، نباید قبل از رسیدن جمعیت آفت به حد اقتصادی از سموم استفاده کرد، حشرات مفید نسبت به سموم حساس هستند و به راحتی از بین میروند و آفت در عرصه طغیان میکند، در سالهای اخیر به همین دلیل در چهارمحال و بختیاری آفات جدیدی مانند زنجیره بادام، کنه لوبیا و ... طغیان کرده است.
استاد پژوهش حوزه آفات مرکز تحقیقات کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: متخصصان حوزه کشاورزی میتوانند در زمینه پرورش حشرات مفید برای کنترل آفات سرمایهگذاری کنند، این روش در محصولات تازهخوری مانند گوجه، فلفل، خیار و ... برای کنترل آفات در گلخانهها بسیار موثرتر است.
وی تاکید کرد: استفاده از روش بیولوژیک بهویژه حشرات مفید برای کنترل آفات در محصولات صادراتی و استراتژیک که باقیمانده سموم بر روی آنها اهمیت دارد، برای تولیدکنندگان بسیار حائز اهمیت است و این کشاورزان بهدنبال کاهش استفاده از سموم هستند.
انتهای پیام