حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین صغیرا در گفتوگو با ایسنا در خصوص موضوع سرکتاب، اظهار کرد: افرادی مسائل دینی را به سایر موضوعات وابسته میکنند، در بین روایات و اخلاق اسلامی مسئلهای به نام سرکتاب وجود ندارد و دلایل متعددی نیز برای این حرف وجود دارد، فرد برای انجام هر کاری باید بر اساس تفکر و تعقل عمل کند، فرد باید ببیند آن کار معنا و مفهوم دارد و یا اینکه آن کار اساسا بیهوده است.
نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد افزود: اسلام فرموده که کارهای مهم را به روشهای مختلف انجام بدهید تا بهترین نتیجه حاصل شود، تفکر و تعقل مورد تاکید اسلام بوده و هیچ گاه با آن مخالفت نکرده است، خداوند در قرآن کریم بارها تفکر و تعقل را مورد تاکید قرار دادهاند و انسان را به اندیشیدن تشویق میکند.
وی در ادامه با بیان اینکه اسلام عقل را در کنار سه حجت شرعی کتاب، اجماع و سنت قرار داده است، گفت: عقل جزو منابع شرعی در دین است و باید از آن بهره برد، پس اولین چیزی که اسلام به آن دستور میدهد تفکر و تعقل است.
صغیرا با اشاره به افرادی که به سرکتاب روی میآورند، توضیح داد: باید در ابتدا فرد ببیند کاری که میخواهد آن را انجام بدهد در اسلام چگونه به آن پرداخته شده است و سپس در مورد انجام دادن آن تفکر و تعقل کند، اگر مجدد به نتیجه نرسید، اسلام فرد را به مشورت گرفتن از اهل خبره دعوت و توصیه میکند، مومنان کسانی هستند که با مشورت کارها را بین خودشان حل میکنند و انجام سرکتاب به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
این کارشناس مسائل دینی بیان کرد: خداوند به پیامبر اکرم صلی الله توصیه میکرد که در انجام امور جمعی از فکر مردم بهره بگیر و بعد از مشورت با آنها به نتیجه برس و سپس بعد از توکل بر خداوند آن کار را انجام بده و به هیچ عنوان بحث سرکتاب مطرح نشده است.
وی با اشاره به اینکه اگر بعد از تفکر و مشورت به نتیجه مطلوب برای انجام کاری نرسیده و بر سر یک دو راهی قرار گرفتید، آن گاه گرفتن استخاره پیشنهاد بعدی برای تسریع در انجام کار است، عنوان کرد: استخاره به معنای طلب خیر کردن از خداوند است، استخاره با مراجعه به آیات قرآن کریم انجام میشود، اما در استخاره بهصورت مستقیم به فرد گفته نمیشود که فلان کار مانند ازدواج با شخص خاص و یا خرید ملک را انجام بدهد یا نه؟ بلکه در استخاره طلب خیر میکنیم و خداوند با آیات قرآن به ما میگوید که انجام آن کار خیر است.
صغیرا با تاکید بر اینکه هیچ دلیل شرعی و عقلی برای انجام سرکتاب در انجام کاری وجود ندارد، خاطرنشان کرد: در زمان پیامبر اکرم صلی الله اگر پرندهای سیاه(کلاغ) در زمان انجام کاری از غرب به شرق پرواز میکرد آن را دلیل بر شوم بودن انجام کار میدانستند و به آن "تَطَیُر" میگفتند و آن را انجام نمیدانند، خداوند در قرآن کریم این کار را رد میکند، امروز نیز اگر قصد انجام کاری داشته باشند و فردی عطسه کند، میگویند که باید صبر کنیم، در حالیکه هیچ حجت شرعی، اسلامی و دینی برای این کار وجود ندارد.
نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ادامه داد: امروزه برخی سرکتاب را با کتب قدیمی و حروف ابجد انجام میدهند و نوعی شیادی نیز در آن دخیل شده است و از آن برای منافع خودشان سودجویی میکنند، برخی نیز معنای اشتباهی را از قرآن کریم به دست میآورند و مخاطب خود را مجاب میکنند که انجام این کار شوم است و چنین چیزی اصلا مورد تایید اسلام نیست.
وی تصریح کرد: بسیاری از آیات قرآن کریم وجود دارد که اهل بیت عصمت و طهارت توصیه کردهاند که اگر این آیات را برای چند بار با توجه بخوانید خداوند در اموری مانند ازدواج، کسب روزی حلال، حل شدن مشکلات و .... برای فرد راهگشایی میکند و خداوند نیز به خواندن آنها توصیه کرده است، برای مثال آیه «و ان یکاد الذین...» برای چشم زخم مفید است.
انتهای پیام
آیا «سرکتاب» مورد تایید اسلام است؟
نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با اشاره به افرادی که به سرکتاب روی میآورند، گفت: باید در ابتدا فرد ببیند کاری که میخواهد آن را انجام بدهد در اسلام چگونه به آن پرداخته شده است و سپس در مورد انجام دادن آن تفکر و تعقل کند، اگر مجدد به نتیجه نرسید، اسلام فرد را به مشورت گرفتن از اهل خبره دعوت و توصیه میکند، مومنان کسانی هستند که با مشورت کارها را بین خودشان حل میکنند و انجام سرکتاب به هیچ عنوان توصیه نمیشود.