به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری المیادین، بعد از اعلام آتشبس ۷۲ ساعته به دنبال ۱۰ روز جنگ خونین میان نیروهای عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع با رهبری محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی اکنون آرامش نسبی در این کشور برقرار است اما دو طرف یکدیگر را به نقض آتشبس متهم میکنند.
نون کشکوش، عضو کمیته سیاسی ائتلاف دموکراتیک وکلای سودان اعلام کرد: نقض آتشبس همچنان ادامه دارد و صدای درگیریها در مناطق مختلف به گوش میرسد.
وی گفت: گروههای سیاسی برای کاهش شدت نزاع میان ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع تلاش میکردند. نهاد نظامی نیروهای واکنش سریع را به وجود آورد و چیزی که درحال حاضر میبینیم نزاع بر سر قدرت است.
در این راستا هارون محمود مدیخیر، مشاور فرمانده نیروهای واکنش سریع گفت: نیروهای واکنش سریع به آتشبس پایبند هستند و باید این نزاع پایان یابد. ما تمایلی به این جنگ نداشتیم؛ اما فرمانده نیروهای مسلح ما را مجبور کرد. این جنگ تنها زمانی به پایان میرسد که عبدالفتاح البرهان خود را تسلیم کند.
وی گفت: نیروهای واکنش سریع به توافقهای صورت گرفته و تحویل قدرت به غیرنظامیان پایبند هستند. این جنگ بر نیروهای ما تحمیل شده است. نیروهای ما به دنبال جنگ نیستند بلکه از وحدت سودانیها حمایت میکنند. البرهان که اکنون در مخفیگاههاست چگونه میتواند سودان را رهبری کند؟ نیروهای ما کنترل ۹۰ درصد مراکز رسمی را در دست دارند درحالی که ارتش کنترل پایگاههای اجتماعی را در دست دارد.
مدیخیر گفت: تمدید آتشبس ممکن است. ما به دنبال صلح هستیم نه جنگ. جنگ برای توقف چرخه تحول دموکراسی در سودان رخ داد. نیروهای ما هیچ ارتباطی با خلیفه حفتر، فرمانده ارتش ملی لیبی یا هیچ کشور خارجی درباره تسلیحات ندارند. ما از مداخله هر طرف خارجی که بخواهد برای حل بحران سودان تلاش کند، استقبال میکنیم.
در این راستا الحارث ادریس، نماینده سودان در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت گفت: نیروهای واکنش سریع تلاش کردند از طریق کودتای نظامی بر قدرت سلطه یابند. ما از شورای امنیت میخواهیم این رخدادها را جنگ داخلی نداند.
وی گفت: باید به سودان فرصت تعامل با پیشنهادات منطقهای برای حل بحران داده شود. اولویت با پیشنهادات اتحادیه آفریقا و کشورهای مجاور است. آنچه در سودان اتفاق میافتد یک موضوع داخلی است که باید بدون مداخله خارجی حل شود. ارتش برای پایان شورش نیروهای واکنش سریع با کمترین خسارت ممکن تلاش میکند.
همچنین لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا خواهان تشکیل کمیتهای برای نظارت بر مذاکرات میان طرفهای درگیر سودانی شد و بر لزوم توقف دائم جنگ تأکید کرد.
گرینفیلد گفت: ما از تلاشهای دیپلماتیک برای حل بحران سودان حمایت میکنیم و از دو طرف میخواهیم به تعهدات اخیر خود درباره اجرای آتشبس ۷۲ ساعته و همکاری با شرکا برای توقف فوری خشونت عمل کنند.
فولکر پرتس، رئیس هیئت سازمان ملل در سودان نیز در این جلسه گفت: نیروهای مسلح و نیروهای واکنش سریع یکدیگر را به نقض آتشبس متهم میکنند. جنگ در سودان موجب یک فاجعه انسانی شده است که غیرنظامیان بار آن را به دوش میکشند.
وی گفت: مناطق مسکونی نزدیک به تأسیسات نیروهای مسلح و واکنش سریع در معرض حملات مکرر قرار دارند. منازل، فروشگاهها، مدارس، تأسیسات آب، برق، مساجد و بیمارستانها به طور کامل آسیب دیده یا ویران شدهاند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در این جلسه گفت: حدود ۴۰۰ تن در درگیریهای سودان کشته شدند که از جمله آنها چهار کارمند سازمان ملل هستند. هزاران نفر نیز زخمی شده و دهها هزار تن فرار کردهاند.
وی گفت: قبل از بحران یک سوم ساکنان سودان به کمکهای انسانی نیاز داشتند. این رقم از این به بعد بسیار بیشتر خواهد شد. نزاع بر سر قدرت در سودان تنها آینده این کشور را در معرض خطر قرار نمیدهد بلکه درگیریها به مرزها نیز میرسد. گزارشها حاکی از وضعیت وخیم خارطوم است.
در این راستا کاخ سفید روز سهشنبه اعلام کرد که آمریکا با شرکای منطقهای، بینالمللی و غیرنظامیان سودانی همکاری میکند تا کمیتهای را تشکیل دهد که بر مذاکرات برای آتشبس دائمی و اقدامات بشردوستانه در سودان نظارت کند.
کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید گفت: آمریکا در حال هماهنگی با شرکای منطقهای و بینالمللی و ذینفعان غیرنظامی سودانی برای کمک به ایجاد کمیتهای برای نظارت بر نتیجهگیری مذاکرات و اجرای آتشبس دائمی و اقدامات بشردوستانه در سودان است.
ژان پییر در یک کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرد که تیم ارشد امنیت ملی جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مستقیماً با ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع در تماس بوده است.
وی افزود: آمریکا از طرفین میخواهد که فوراً بدون پیش شرط به خصومتها پایان دهند و به آخرین آتش بس کاملاً پایبند باشند. ما در حال رایزنی با مردم و سایر شرکا هستیم و به کار در جهت هدف مشترک بازگشت به دولت غیرنظامی در سودان ادامه خواهیم داد. خشونتهای مداوم امنیت همه غیرنظامیان را تهدید میکند، پیشرفتهای انجام شده تا به امروز در مذاکرات برای احیای گذار دموکراتیک سودان را به خطر میاندازد و آرزوهای مردم سودان را تضعیف میکند.
آتش بسی که در نیمه شب سه شنبه به اجرا درآمد، آخرین تلاش برای توقف درگیری بود که اولین بار در ۱۵ آوریل آغاز شد.
انتهای پیام