سالهاست که استان خراسان جنوبی درگیر خشکسالی است؛ این خشکسالی تمام خاک این سرزمین را فراگرفته و اکنون تمام بخشها از این حوزه متاثر شدهاند.
به گزارش ایسنا، همین امر باعث شد تا مسئولان به فکر ماندن آب در خراسانجنوبی باشند و این کار را با تخصیص اعتبارات دنبال کنند. رئیس جمهور در سفر سال گذشته خود به خراسان جنوبی بر تشکیل ستاد احیای قنوات تاکید کرد که بلافاصله اولین جلسه ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات خراسان جنوبی، برگزار و وظایف دستگاهی مشخص شد حال با تخصیص اعتبارات این روند رو به رشد در حال تکمیل است.
فرسایش خاک و مرهمی به نام سازه آبخیزداری
محسن یوسفی، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی خراسان جنوبی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به خسارات سیل گفت: متاسفانه موضوع فرسایش خاک مغفول مانده و بیشتر توجهات روی کمبود آب است این در حالی است که فرسایش خاک تقریبا قابل جبران نیست.
وی افزود: بر اساس پژوهشهای انجام شده سالانه ۱۳ تن در هکتار فرسایش خاک در استان برآورد شده که رقم قابل توجه و تاملی است و میطلبد که سیاستها و برنامههای کنترل فرسایش آبی و بادی خاک با شدت و همت بیشتر دنبال شود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: از ۵.۷ میلیون هکتار حوزههای آبخیز مستعد اجرای عملیات آبخیزداری تاکنون در مساحتی حدود یک میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام شده است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی خراسان جنوبی افزود: با اجرای طرحهای آبخیزداری، بیش از ۸ میلیون مترمکعب از سیلاب در سال زراعی جاری مدیریت و مهار شده و برآورد میشود ۳۰ تا ۵۰ درصد روانابهای استحصال شده در مخازن سازههای آبخیزداری به آبخوان نفوذ یافته است.
رهاورد یک سفر برای دوری از خشکسالی
اکبر محمدی، مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با ایسنا به اجرای ۳۵۲۶ هکتار آبیاری نوین در استان تا پایان اسفند ماه سال ۱۴۰۱ اشاره و اعتبار هزینه شده برای اجرای این سطح را بالغ بر ۶۴ میلیارد تومان اعلام کرد.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: به ازای اجرای هر هکتار آبیاری کم فشار حداکثر ۱۹ میلیون تومان و به ازای هر هکتار آبیاری تحت فشار حداکثر ۵۴ میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت میشود.
وی از تجهیز ۳۸ هزار و ۵۷۳ هکتار از اراضی کشاورزی به سیستمهای نوین آبیاری خبر داد و گفت: از ابتدای سال جاری براساس اجرای سیستم های نوین آبیاری با اجرای ۳۵۲۶ هکتار حجم کار، خراسان جنوبی رتبه دوم کشوری را تا پایان اسفند ماه جاری کسب کرد.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان یادآور شد: در حال حاضر ۹ هزار و ۲۴۱ هکتار پروژه سیستم های نوین آبیاری در استان در حال اجراء است.
محمدی گفت: خراسان جنوبی به لحاظ پروژه های در حال اجراء و عملکرد کل سامانههای نوین آبیاری رتبه دوم را تا پایان اسفندماه ۱۴۰۱ در سطح کشور کسب کرده است.
وی بیان کرد: در سال ۱۴۰۰ از محل منابع مختلف اعتباری اعم از ملی، بنیاد برکت، کمیته امداد، وزارت نفت، هلال احمر، بنیاد علوی و استانی۹۱۶۷۳۳ میلیون ریال جهت مرمت و بازسازی قنوات استان تخصیص پیدا کرده است که منجر به مرمت ۳۵۳ رشته از قنوات استان به طول ۸۹ کیلومتر شده است.
وی درباره رهاورد سفر رئیس جمهور برای استان در حوزه قنوات گفت: قبل از سفر استانی اعتبارات مرمت قنوات در قالب اوراق سه ساله بود که با پیگیری مسوولان استانی و دستور آیت الله رئیسی اعتبارات نقدی نیز تخصیص یافت.
محمدی با بیان اینکه یکی از مهمترین مصوبات سفر نخست رئیس جمهور در بخش کشاورزی مربوط به مرمت و احیای قنوات است که برای این منظور ۲۷۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافت، تصریح کرد: از این مبلغ ۱۲۰ میلیارد تومان توسط سازمان برنامه و بودجه کشور، ۱۱۰ میلیارد تومان از محل منابع داخلی وزارت جهاد کشاورزی، ۲۰ میلیارد تومان توسط وزارت نفت و ۲۰ میلیارد تومان توسط استان در سالهای ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ تخصیص مییابد.
وی بیان کرد: با گشایش اعتباری برای مرمت و بازسازی قنوات از محل سفر رئیس جمهور، در زمینه مرمت قنوات انجام تعهدات عملیاتی شده و در سال مالی ۱۴۰۰ گشایش خوبی برای مرمت و بازسازی قنوات استان رخ داد.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به دستور رئیس جمهور برای تشکیل ستاد احیای قنوات در سفر به استان گفت: ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات استان در ۲۸ شهریور سال ۱۴۰۰ و بلافاصله بعد از سفر رئیس جمهور به ریاست استاندار و دبیری سازمان جهاد کشاورزی تشکیل شد.
محمدی افزود: سه کارگروه از جمله "آموزش، فرهنگسازی و مشارکت" با مدیریت مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی، کارگروه "بررسی حوادث و بررسی بلاهای طبیعی" با مدیریت مدیرکل مدیریت بحران استانداری و کارگروه "مدیریت قنوات" با مدیریت مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در این ستاد تصویب شد که دبیران این کارگروهها شیوهنامه اجرای برنامه خود در حوزه قنوات را تنظیم و به دبیرخانه ارائه کردند و تاکنون در استان سه جلسه ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات استان برگزار شده است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در خصوص اعتبارات سال ۱۴۰۱ گفت: از ابتدای سال تاکنون ۶۱ میلیارد و پانصد میلیون تومان برای طرح احیاء، مرمت و بازسازی قنوات استان مصوب و تاکنون مبلغ ۳۲ میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان تخصیص پیدا کرده که منجر به شروع مرمت و بازسازی ۸۹ رشته از قنوات استان شده است.
محمدی گفت: این طرحها اکنون دارای پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد بوده و در حال اجراء هستند و انجمن صنفی کارفرمایی مقنیان استان در محل مدیریت شهرستان بیرجند مستقر شده و انجمن صنفی کارفرمایی مقنیان استان با هدف ساماندهی صنوف فعال در بخش کشاورزی با اخذ مجوز از سوی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورخ ۳۰ مهر ۱۴۰۱ تشکیل شد.
وی، پوشش بیمهای و افزایش ضریب ایمنی در هنگام کار در قنات و ارائه خدمات آموزشی، ارتقای سطح فن آوری، بهره گیری از خدمات متقاضیان در شرایط اضطراری و ایجاد بانک اطلاعات از وضعیت قناتهای استان را از اهداف تشکیل این انجمن عنوان کرد و یادآور شد: بسیاری از مشکلات این قشر با تشکیل انجمن قابل پیگیری خواهد بود.
اعتبارات مطلوبی برای فرار از خسارات خشکسالی اختصاص یافته که باید منتظر روزهای بهتر در سالهای آینده و دوری از خشکسالی بود.
انتهای پیام