دکتر علی حقیزاده ۲۷ فروردین ماه در نشست رئیس دانشگاه لرستان و اعضای هیات رئیسه با خبرنگاران که در محل سالن جلسات دانشکده اقتصاد دانشگاه لرستان برگزار شد با اشاره به اینکه۷۷ درصد از اراضی لرستان را منابع طبیعی تشکیل داده و این منابع بستر حیات است، اظهار کرد: تمام فعالیتهای کشاورزی، گردشگری و صنعتی در این بستر اتفاق میافتد.
وی افزود: منابع طبیعی همپای کشاورزی میتواند در توسعه لرستان کمک کند؛ منابع آبی سرشار و خاک با کیفیت و چشماندازهای طبیعی بینظیر ما را میتواند در ژئوتوریسم و هیدروتوریسم به سرانجام توسعه پایدار در استان برساند.
پازل توسعه لرستان توسعه کشاورزی همراه با توسعه گردشگری و توسعه صنعتی است
سرپرست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان ادامه داد: سالهاست در استان کشاورزی را محور توسعه قرار دادیم که این غلط است؛ درحالیکه توسعه کشاورزی همراه با توسعه گردشگری و توسعه صنعتی مخصوصا صنایع تبدیلی، پازل توسعه استان محسوب میشود.
حقی زاده اضافه کرد: لرستان در بخش جنگل و مرتع ظرفیت بسیار خوبی دارد و در شیلات و پرورش آبزیان قطب است و تنوع زیستی این دیار در دنیا زبانزد بوده و این پتانسیلها میطلبید که دانشکده منابع طبیعی با مجموعهای نخبگانی از متخصصین با گرایشهای مختلف در دانشگاه لرستان ایجاد شود تا بتواند در توسعه لرستان یاریرسان باشد.
وی گفت: با ادارات کل محیط زیست، آب منطقهای، هواشناسی و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری ارتباط خوبی داریم و همت دانشگاه لرستان این است که این تعامل و ارتباط پررنگتر شود و هماکنون با دستگاههای اجرایی مختلف تفاهمنامههای منعقد کردهایم.
ضرورت تشکیل پژوهشکدهها و شرکتهای دانشبنیان در لرستان
سرپرست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان با بیان اینکه آموزش و پژوهش تنها ماموریت دانشگاهها نیست، تصریح کرد: باید به سمت تشکیل پژوهشکدهها و شرکتهای دانشبنیان در گوشه گوشه استان برویم.
حقی زاده با تاکید براینکه دانشگاه به این نتیجه رسیده که در کنار دانشگاه، پژوهشکدههایی مختلفی در لرستان تاسیس کند، بیان کرد: تحقق این امر سبب میشود که خروجی دانشگاه در این پژوهشکدهها منجر به ایجاد کارآفرینی شود تا در تولیدات مورد نیاز استان نقشآفرینی کند.
وی گفت: دانشکده منابع طبیعی دارای چهار گروه تخصصی مهندسی مرتع و آبخیزداری، مهندسی جنگلکاری، مهندسی شیلات و محیطزیست است و کار جدیدی که قرار است به همت دانشگاه ایجاد شود اضافه شدن رشته صنایع چوب و کاغذ(سلولزی) و مخاطرات محیطی است که امید میرود در توسعه لرستان نقش بسزایی داشته باشند.
لرستان همواره از اکوسیستم شکنندهای برخوردار است
از سرپرست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان در خصوص بروز سیل در لرستان، خاطرنشان کرد: لرستان در یک منطقه جغرافیایی به لحاظ آب و هوایی و توپوگرافی در سرشاخههای سدهای کرخه و دز قرار گرفته است و همواره از اکوسیستم شکنندهای برخوردار است.
حقی زاده اضافه کرد: به عنوان یک دانشگاهی سیل را تهدید نمیدانم بلکه سیل یک نعمت است و باید از آن استفاده کنیم؛ سیل زمانی بلا محسوب میشود که موجب خسارت جانی و مالی شود.
وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که سیل را تهدید میدانند شاید کمکاری همه ما و قصور دستگاههای اجرایی و دانشگاه باشد، بیان کرد: سالهاست همانند رسانه، مطالبهگر دستگاههای اجرایی هستیم و هنوز سامانه پیشگیری و هشدار سیل دقیقی در استان نداریم که نقطهای عمل کند و تنها از ابزار و تصاویر راداری استانهای همسایه استفاده میکنیم!
سرپرست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان اضافه کرد: سامانههای پیشگیری خیلی کلی مناطق را نشان میدهد مثلا احتمال وقوع سیل در جنوب و شرق استان ... را نشان میدهد که این سامانه کارایی بهینهای ندارد.
غفلت دستگاههای اجرایی از ظرفیت مجموعه هیات علمی منابع آب دانشگاه در مدیریت سیل
حقی زاده بیان کرد: دانشگاه لرستان مجموعهای از هیات علمی منابع آب، هیدرولوژی و آبخیزداری قوی و متخصصی دارد اما متاسفانه دستگاه اجرایی از این ظرفیت استفاده نکرده است و امیداوریم این ارتباط تخصصی با تشکیل دانشکده منابع طبیعی در دانشگاه لرستان بیشتر شود.
وی ادامه داد: اگر میخواهیم در سیل موفق باشیم باید پیشبینی و هشدارها دقیق باشند و خیلی از دستورالعملهای اجرایی(فنی و مهندسی) تصحیح و به روزرسانی و مانع از تجاوز به حریم رودخانهها شویم.
سرپرست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان بیان کرد: در حال حاضر اکثر پلها و سازهای هیدرولیکی کنار رودخانه با دوره بازگشت ۱۰تا ۲۵ ساله طراحی شده و این درحالیست که گاهی سیلها با دوره بازگشت صد ساله و بیشتر اتفاق میافتد و این گفته که داریم از سیل، سیلی میخوریم حرف درستی است اما باید یاد بگیریم با سیل سازگاری پیدا کنیم و از خسارت سیل تخفیف بگیریم تا سیل لرستان تنها نعمتی برای استانهای جنوبی به ویژه خوزستان نباشد.
ضرورت انجام پروژههای آبخیزداری در بالادست
وی تصریح کرد: شایسته است به دنبال پروژههای آبخیزداری و احداث سدهای کوتاه در بالادست و ساخت سدهای تاخیری و بزرگ بعد از احقاق حقابه لرستان که سالهاست غیرمنصفانه از مردم لرستان دریغ شده است برویم و این مطالبه میبایست توسط اصحاب رسانه تبدیل به یک جریانسازی رسانهای شود تا به گوش پایتختنشینان برسد و نمایندگان لرستان از تریبون مجلس به نحو مطلوب در جهت احقاق این مطالبه جدی مردم استفاده کنند.
سیل و خشکسالی در لرستان دو رویه سکه هستند
حقی زاده با بیان اینکه سیل و خشکسالی در لرستان دو رویه سکه هستند و ممکن است همزمان یک سال سیل و سال بعد خشکسالی، خاطرنشان کرد: لازمه این مهم این است که مدیران استان به علم روز مجهز شوند و این علم در دانشگاه موجود است؛ ضرورت دارد مدیران از ظرفیت دانشگاه برای حل مشکلات استفاده کنند؛ دانشگاه هیچ چشمداشتی از دستگاهها ندارد و میتواند مشاور خبرهای برای دستگاهها و مدیریت سیل باشد.
وی گفت: از اصحاب رسانه به عنوان یک دانشگاهی انتظار دارم با قلم خود و نقد منصفانه مدیران استانی را به چالش بکشاند، لرستان جای استراحت مدیران نیست.
انتهای پیام