طی روزهای اخیر یکی از اخبار مورد توجه که در رسانههای استان مطرح شد، خبر مربوط به حمله گرگ به دو انسان در شهرستان خدابنده بود به طوری که طبق اعلام مدیرکل حفاظت محیطزیست استان زنجان در این رخداد یک پیرمرد و پیرزن از ناحیه دست و پا آسیب دیدند که بررسیهای اولیه نشان میدهد به احتمال زیاد این گونه گرگاس بوده است که نزدیکی این حیوانات به جوامع محلی سابقه طولانی در استان زنجان دارد.
این روزها که در فصل زاد و ولد حیوانات قرار داریم، خطر حمله گرگاس به انسان پیش از هر زمان دیگری محتمل است، لذا برای جلوگیری از هرگونه اتفاقات تلخ باید از نزدیک شدن به حیات وحش به جد پرهیز شود.
در این میان موضوع حائز اهمیت شناخت گرگاس و دلیل به وجود آمدن آن است؛ موضوعی که در صورت پی بردن به اهمیت آن به طور حتم در کاهش تعداد این گونه حیوانی موثر خواهد بود که این موضوع نیز به نوبه خود در پیشگیری از حوادث تلخ مانند این قبیل حملات تاثیرگذار است.
گرگاس چیست؟
گرگاس از منظر حیات وحش به دلیل اینکه حاصل جفتگیری سگ و گرگ است که میتواند بر خلوص ژنتیکی گرگها نیز تاثیر منفی گذارد و تهدیدگر یا محدودکننده زیستگاه یا غذای حیات وحش در چرخههای غذایی باشد. همچنین این موجود به تولههای حیات وحش نیز حمله کرده و آنان را به راحتی ازبین میبرد و از این طریق نسل گونههای خاص جانوری را هم مورد تهدید قرار میدهد.
هجوم گرگاسها مشکلات و خسارات زیادی را برای روستاییان نیز به وجود میآورد که یکی از آسیبهای این حیوان به روستائیان خسارات مالی وارده به دامهای آنها است.
گرگاس یا به اصطلاح کارشناسیتر هیبرید، موجودی بسیار مرموز است زیرا نمیتوان تنها از روی ظاهر آنرا از گونههای سگ و گرگ تمایز داد و تشخیص و شناخت آن گاها فقط با انجام آزمایشهای ژنتیکی امکانپذیر خواهد بود که همین موضوع به خطرناک بودن این حیوان اضافه میکند اما میتوان گفت که این حیوان بسیار قویتر و باهوشتر از سگ و گرگ است و بر خلاف گرگها از انسان نمیترسد.
دلایل ایجاد گرگاس چیست؟
گرگاس به دلایل مختلفی ایجاد شده و اکنون به عنوان یک معضل در جوامع انسانی از آن یاد میشود. عواملی چون رعایت نکردن مسائل بهداشتی و محیطی در اطراف روستاها، رهاسازی غیراصولی تلفات و پسماندهای مرغداریها، دفع نامناسب پسماندهای روستایی و خشکسالیها میتوانند از عوامل جذب گونههای وحشی چون گرگها به نزدیک جوامع انسانی و در نتیجه پدید آمدن گونه گرگاس شوند.
افزایش جمعیت سگهای ولگرد و پرسهزنیهای شبانهروزی آنان چه در شهر و چه در خارج از شهرها میتواند علاوه بر انتقال بیماریهایی از جمله هاری، سالمونلوز، سارقوپتیک، تب مالت و حمله به انسانها باعث پدید آمدن گونه خطرناک و مهاجم به نام گرگاس باشد؛ موضوعی که عواقب مدیریت نشدن آن برای طبیعت و انسان بسیار خطرناک و هولناک خواهد بود.
با توجه به حضور همیشگی سگها در جوامع انسانی تشخیص رفتار آنان برای انسانها به راحتی قابل تشخیص است و همچنین با وجود گرگها در طبیعت انسانها از رفتار آنها شناخت کافی دارند و میدانند رفتارشان نیز بر اساس ذاتشان وحشی است و انسان باید در مقابل آنها از خود دفاع کند.
اما هیبرید سگ و گرگ مخصوصا اگر در نزد جوامع انسانی باشد، به دلیل سختی در تشخیص و شناخت و پیشبینی رفتار بعدی آنها بسیار خطرناک است؛ چرا که ممکن است ظاهر گرگاس شبیه سگ باشد و تصور بر سگ بودن این حیوان برود اما به ناگاه وحشی شده و حملهور شود و انسان هیچ درکی از رفتار بعدی این حیوان نداشته باشد و در نتیجه در مقابل حمله آن بیدفاع شده و عواقب جبرانناپذیری را رقم بزند.
برای مقابله با گرکاس چه کنیم؟
گرگاس علاوه بر آسیب رساندن به جوامع انسانی، میتواند آسیب و خسارت جدی و جبرانناپذیری نیز بر پیکره محیطزیست وارد کند و باعث بر هم خوردن تعادل و نظم طبیعت شود. هیبرید میتواند باعث کاهش جمعیت گرگ خاکستری شده و جمعیت اینگونه خاص را مورد تهدید قرار دهد.
با توجه به موضوعات ذکر شده مدیریت سگهای ولگرد و بیصاحب، پرهیز از غذا دادن به آنها، رعایت بهداشت محیط چه در روستا و چه در شهر و مدیریت صحیح پسماند میتواند از تقابل گونههای سگ و گرگ و در نتیجه ظهور گرگاس جلوگیری کرده و از این طریق میتوان جمعیت اینگونه خطرناک را کنترل کرد موضوعی که طور حتم به سود ما و محیطزیستمان خواهد بود.
انتهای پیام