به گزارش ایسنا، ۴۵ میلیون سودانی که اکثرشان دهه آخر ماه رمضان را روزه بودند صبح روز شنبه با صدای انفجارها و شلیک سلاحهای سنگین در خارطوم و دیگر شهر از خواب بیدار شدند.
خبرگزاری سودان (سونا) گزارش داد، کمیته امنیت خارطوم امروز را به منظور حفظ جان شهروندان و اموالشان در پی نامساعد شدن اوضاع امنیتی تعطیل رسمی اعلام کرده است.
براساس بیانیه این کمیته، کمیته هماهنگی امور امنیت خارطوم از صبح شنبه برای پیگیری وضعیت خارطوم و نیز برآورد وضعیت امنیتی در حال تشکیل جلسه است و تصمیم گرفت امروز را در پایتخت تعطیل رسمی اعلام کند.
در ادامه این بیانیه از شهروندان خواسته شده از مناطق نظامی یا هر مکانی که هدف عملیات کنونی است دوری کنند و در منازلشان بمانند. این کمیته تاکید کرد: دولتهای محلی به ارائه خدمات لازم به شهروندان ادامه میدهند.
این در حالی است که مشاور حقوقی نیروهای واکنش سریع به شبکه الجزیره گفت: ما بر ۹۰ درصد خارطوم تسلط یافتهایم که مقر فرماندهکی کل، برج فرماندهی دریایی در داخل مقر فرماندهی و ساختمان رادیو و تلویزیون جزو آنها است.
این مشاور حقوقی نیروهای واکنش سریع افزود: نیروهای ما به لحاظ تاکتیکی از پادگان کرری در ام درمان عقبنشینی کردند و تسلط ما بر مساحتهای گسترده ولایات دارفور ادامه دارد.
وی همچنین با غیرقانونی خواندن انحلال نیروهای واکنش سریع گفت: حمیدتی همچنان پست معاون رئیس شورای حاکمیتی را در اختیار دارد و انحلال نیروهای واکنش سریع تنها براساس قانون باید صورت بگیرد.
این مقام نیروهای واکنش سریع گفت: ما در معرض حملات گسترده در پادگان صالحه در ام درمان قرار گرفتیم و به مقابله با این جنگندهها پرداختیم.
نیروهای واکنش سریع میگویند، نیروهایشان در پورتسودان هدف حملات هواپیماهای بیگانه قرار گرفتند و خواستار توقف حملات هستند.
یک مسؤول ارتش سودان نیز به شبکه العربیه گفت: درگیریها به منظور شکست کامل نیروهای واکنش سریع در تمامی ولایتها برای چند روز ادامه خواهد داشت.
براساس گزارش خبرنگار الجزیره، درگیریهای شدیدی بین ارتش و نیروهای واکنش سریع در اطراف فرماندهی ارتش و فرودگاه شهر الفاشر در جریان است.
ارتش سودان میگوید، بر مقرهای نیروهای واکنش سریع در پورتسودان، کسلا، القضارف، الدمازین، کوستی و کادوقلی و کرری مسلط شده است.
همچنین فرماندهی مرکزی نیروهای مسلح از سقوط بزرگترین پایگاه نیروهای واکنش سریع در کرری در ام درمان به دست نیروهای ارتش و کنترل کامل بر تجهیزات این نیروها خبر داد.
ارتش سودان در ادامه اعلام کرد بر تجهیزات و خودروهای نظامی نیروهای واکنش سریع در ولایت نیل آبی نیز تسلط یافته است.
درگیریها بین دو طرف در اطراف ساختمان اطلاعرسانی وابسته به دولت در ام درمان با هدف تسلط بر آن جریان دارد و پخش تلویزیون با اختلال همراه شده است.
فرماندهی کل نیروهای مسلح سودان امروز گفت حملات هوایی به مقرهای نیروهای واکنش سریع در منطقه صالحه در جنوب ام درمان داشته و تمام مقرها در ام درمان را تحت کنترل خود درآورده است.
سخنگوی نیروهای ارتش سودان اعلام کرد، ارتش بر تمام مقرهای نیروهای واکنش سریع در ام درمان با تمام تجهیزاتشان مسلط شده است. نیروهای واکنش سریع شورشی مقرهای خود را در ام درمان ترک کرده و تجهیزات و سلاحهایشان را باقی گذاشتهاند.
همچنین بیانیه ارتش سودان اشاره دارد، جنگندههای ارتش با حملات خود نیروهای واکنش سریع را مجبور به متوقف کردن درگیری میکنند.
خبرنگار آر تی نیز در تایید این اخبار اعلام کرد، درگیریها در سودان در ساعات اولیه صبح امروز، یکشنبه شدت گرفته است.
انجمن پزشکان سودان نیز از کادر پزشکی خواسته به بیمارستان بشائر در جنوب خارطوم و بیمارستان نیل شرقی در شرق خارطوم بروند.
طبق گزارش کمیته پزشکان سودان، این درگیریها بین نیروهای تحت امر عبدالفتاح البرهان و نیروهای واکنش سریع تحت فرمان محمد حمدان دقلو، همپیمان سابق البرهان ۵۶ کشته و ۵۹۵ زخمی برجای گذاشته است.
این در حالی است که نیویورک تایمز به نقل از مسؤولان سازمان ملل نوشته است، دستکم ۳۰ تن کشته و ۴۰۰ تن زخمی شدهاند.
شاهدان عینی گفتند، پس از اعلام نیروهای واکنش سریع مبنی بر تسلطشان بر مقر ریاستجمهوری و فرودگاه خارطوم و تاسیسات حیاتی دیگر صدای تیراندازی و انفجارها در خیابانهای پایتخت شنیده میشود. اما ارتش ادعاها درباره تسلط نیروهای واکنش سریع بر این مراکز حساس را رد کرده است.
نیروی هوایی ارتش در ساعات پایانی شب گذشته همزمان با ادامه حملات هوایی علیه پایگاههای نیروهای واکنش سریع از شهروندان خواست در منازلشان بمانند.
حمیدتی میگوید، نیروهای واکنش سریع آماده همکاری با مصر برای تسهیل بازگشت سربازان مصری هستند که خودشان را در شهر مروی در شمال سودان تسلیم نیروهای واکنش سریع کردند.
به گفته دو منبع امنیتی مصری، مسؤولان مصری توانستند با فرمانده یگان مصر تماس گرفته و از سلامت بودنشان آنها را مطمئن کنند.
دو طرف یعنی نیروهای ارتش و نیروهای واکنش سریع در اتهاماتی متقابل یکدیگر را به آغاز درگیریها متهم میکنند. منابع امنیتی به الجزیره گفتند، ارتش و نیروهای واکنش سریع از دو ماه پیش همزمان با اختلافات درباره ادغام نیروهای واکنش سریع در ارتش و برخوردهای فرماندهان دو طرف سطح آماده باش را بالا برده و نیروها و تجهیزاتی را از مناطق دیگر به خارطوم گسیل کرده بودند.
به گفته این منابع، بیاعتمادی بین عبدالفتاح البرهان، رئیس ارتش و محمد حمدان دقلو (حمیدتی) معاونش و فرمانده نیروهای واکنش سریع باعث شکست طرحهای میانجیگرانه برای حل اختلافاتشان شده است. این در حالی است که تاکنون دو طرف به عدم تیراندازی به یکدیگر متعهد شده بودند.
عبدالفتاح البرهان، نیروهای واکنش سریع را به حمله متهم کرده و میگوید، نیروهای ارتش ساعت ۹ صبح به وقت محلی در نزدیکی شهر الریاضیه در جنوب خارطوم و بعد از آن مقر فرماندهی کل ارتش در مرکز خارطوم مورد حمله قرار گرفتند.
البرهان به الجزیره گفت: نیروهای ما همچنان با ندای عقل عمل میکنند و از نیروهای واکنش سریع میخواهند از خارطوم به ولایتهایی که آمدهاند، بازگردند.
او افزود: نیروهای واکنش سریع از طریق سالن حج و عمره وارد فرودگاه خارطوم شدند و هواپیماهای موجود در فرودگاه را آتش زدند.
وی تاکید کرد: اوضاع تحت کنترل است و ما نیروهای ذخیره مناسب و تجهیزاتی در خارج از خارطوم داریم که نیاز باشد آنها را فرامیخوانیم.
بخش امنیت کل سودان در شبکه توییتر اعلام کرد که عبدالفتاح البرهان رئیس شورای انتقالی حکومتی و فرمانده کل نیروهای مسلح کشور دستور انحلال نیروهای واکنش سریع را صادر نموده است.
نیروهای مسلح سودان اعلام کرده است، قبل از انحلال نیروهای واکنش سریع وارد مذاکره نمیشود.
نیروهای مسلح سودان در توییتی دیگر از نیروهای واکنش سریع خواست به نیروهای ارتش در سراسر کشور بپیوندند.
در این بیانیه آمده است: از تمام افسران و سربازان مسلح که در قالب نیروهای واکنش سریع فعالیت میکنند میخواهیم به برادران خود در ارتش بپیوندند.
البرهان گفت، از محاصره مقر فرماندهیاش توسط نیروهای حمیدتی غافلگیر شده است. او از جنگندهها برای نابودی مقرهای نظامی نیروهای واکنش سریع استفاده میکند و حمیدتی نیز او را مجرمی خوانده که کشور را نابود میکند.
در مقابل حمدان دقلو، (حمیدتی) در گفتوگو با الجزیره گفت: ارتش جنگ را با محاصره نیروهای ما در منطقه سوبا در جنوب خارطوم و حمله به آنها آغاز کرد.
حمیدتی، البرهان را مسؤول دانست و او را «متقلب و دروغگو» خواند. وی اظهار کرد: نیروهایش بر مقر فرماندهی ارتش و کاخ ریاستجمهوری و کاخ ضیافت که منزل البرهان در آنجاست مسلط شدهاند. این نیروها همچنین کنترل فرودگاه خارطوم و مروی و الابیض در شمال کردفان شمالی را به دست گرفتند و سلاحهای نیروهای هوایی را منهدم و ۱۰۰ افسر و بیش از ۱۰۰۰ سرباز را اسیر کردند.
حمیدتی افزود: نبرد تا زمان تسلط بر کل مقرهای ارتش و پایگاههایش ادامه خواهد داشت و من قول میدهم البرهان را به دستگاه عدالت تحویل بدهم. او سودان را ویران میکند.
او تصریح کرد: نمیتوان زمان توقف درگیریها را پیش بینی کرد. به گفته دقلو، نمیتوان گفت کی درگیریها پایان مییابد و جنگ تعقیب و گریز ادامه دارد.
صبح شنبه درگیریهایی بین نیروهای واکنش سریع و ارتش سودان در خارطوم پایتخت آغاز و این درگیریها به سایر مناطق کشور نیز کشیده شد. نیروهای واکنش سریع سودان خبر از تحت کنترل در آوردن کاخ ریاست جمهوری، فرودگاه شهر خارطوم و پایگاه هوایی در مروی را داده بودند. نیروهای مسلح سودان اما آن را رد کردند. ارتش سودان نیروهای واکنش سریع را یاغی خطاب و آنها را به حمله به مراکز دولتی و راهبردی متهم کرد.
انتهای پیام