به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، موضع حمایتی از روسیه و ملی گرایانه میلوراد دودیک، رهبر صربهای بوسنی باعث بروز این نگرانی شده که بوسنی شاید بار دیگر گرفتار تنشهای قومی آن هم یک نسل پس از آن جنگ خانمان برانداز شود.
دودیک افزود: ما در حال بررسی جدی اعلام استقلال از بوسنی و جدایی هستیم مگر آنکه مساله قانون مالکیت حل و فصل شود.
بر اساس قانون اساسی بوسنی، پارلمان این کشور باید قانون مربوط به مالکیت را که در سراسر بوسنی اجرایی میشود و معتبر است، تصویب کند؛ اما دودیک که رئیس جمهوری صرب است میگوید این قانون باعث میشود تا صربهای ساکن بوسنی از حقوق خود بر زمین، جادهها و جنگلها محروم بمانند.
الکساندر ووجیچ، رئیس جمهوری صربستان در یک نشست خبری مشترک با دودیک گفت، صربستان به عنوان متحد صربهای بوسنی در جنگ بالکان، توافق صلحی را مدنظر دارد که به این تنش حساس در بوسنی پایان میدهد.
وی با اشاره به صربهای ارتدوکس بوسنی، کرواتهای کاتولیک و بوسنیاییهای مسلمان گفت: ما باید همواره از چیزهایی حمایت کنیم که تمام این سه گروه با آن موافق باشند.
توافقهای ۱۹۹۵ دیتون با حمایت آمریکا به چهار سال جنگ در بوسنی که ۱۰۰ هزار کشته برجای گذاشت، پایان داد و باعث شد تا این کشور به دو منطقه خودمختار که یکی تحت کنترل جمهوری صرب با اکثریت صرب و فدراسیونی با مشارکت بوسنیاییها و کرواتها است، تقسیم شود.
رهبر صربهای بوسنی همچنین گفت: فکر میکنم که ووجیچ پیام ما را به خوبی درک کرده و صربها به عنوان ضامنین توافق صلح دیتون باید تمامی جوانب را که برای حفظ این توافق مهم است، در نظر بگیرند.
دودیک در طول ۲۵ سال در راس امور بودن چه به عنوان رئیس جمهوری و چه به عنوان نخست وزیر، با هدف تقویت خودمختاری منطقه صرب نشین در بوسنی فعالیت کرده است.
پارلمان منطقهای او در دسامبر گذشته میلادی برای دومین بار قانونی را برای اموال غیرمنقول تصویب کرد که اعلام میکند جمهوری صرب بوسنی تنها مالک رودخانهها، جنگلها و زمینهای زراعی در قلمروی این منطقه به شمار میرود.
دادگاهی در بوسنی اما این قانون را دو بار لغو کرده است.
کارشناسان حقوقی میگویند، مشکل این قانون نیست بلکه این منطقه حق تصویب چنین قانونی را که باید توسط پارلمان منطقهای تصویب شود، در اختیار ندارد.
پس از آنکه انگلیس و آمریکا لفاظیهای پر شور و حرارت دودیک را مورد انتقاد قرار دادند، او هم دستور داد که مقامهای صرب بوسنی باید تمامی قراردادها و معاملات و ارتباطات را با سفرای انگلیس و آمریکا در بوسنی متوقف کنند.
انتهای پیام