در شب‌های قدر از خداوند درک مفاهیم قرآن را طلب کنیم

قرآنی که رمز حیات و وسیله، عامل پیروزی و حرکت و ترقی و مملو از برنامه‌‏های زندگی است، امروز در میان زندگی روزمره ما به صورت یک کتاب تشریفاتی درآمده است، تنها الفاظش را با صدای جالب از دستگاه‌های فرستنده پخش می‌کنند و جای آن در کاشی‌کاری‌های مساجد به عنوان هنر معماری مورد توجه قرار می‌گیرد، برای افتتاح خانه نو، و یا حفظ مسافر، و شفای بیماران، و حداکثر برای تلاوت به عنوان ثواب از آن استفاده می‌کنند. حواسمان باشد قرآن تمام دستورات سبک زندگی درست را به آموخته پس در شب پایانی قدر از خداوند بخواهیم دل ما را با مفاهیم قرآن گره بزند.

به گزارش ایسنا، قرآن در عصرهای مختلف از جمله در زمان فعلی زیست بشر مورد بی‌مهری قرار گرفته است، در ارتباط با مهجوریت قرآن کریم، خود قرآن می‌فرماید: «وَ قالَ الرَّسُولُ یا رَبِّ إِنَّ قَوْمِی اتَّخَذُوا هذَا الْقُرْآنَ مَهْجُوراً»؛ و پیامبر عرضه داشت پروردگارا قوم من قرآن را رها کردند.

در این آیه خدای تعالی از قول رسولش خبر می‌دهد که آن ‌حضرت در مقام شکایت از امتش چنین گفته، یا در قیامت چنین می‌گوید که پروردگارا! امت من قرآن را مهجور گردانیدند.

به منظور اینکه بدانیم قرآن در زندگی بشر چه تاثیراتی داشته و ما تا به حال با این کتاب آسمانی چگونه برخورد کرده‌ایم با «حجت الاسلام مهدی یعقوبی گیلانی» -مدیر موسسه منبر آسمانی- به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

خاطره ای از آیت الله مجتهدی

آقای یعقوبی گیلانی قرآن تا چه اندازه می‌تواند انسان را در مسیر درست زندگی قرار دهد؟

مرحوم آیت الله مجتهدی می فرمودند روزی در حرم مطهر امام رضا(ع) بودم که جوانی آمد و گفت : سؤالی دارم، گفتم بفرمایید، او با ناراحتی فراوانی گفت: حاج آقا قلب من زنگار گرفته، مدام گناه می کنم و پشتش توبه و دوباره باز اشتباه و گناه، هم در راه امام حسینم هستم و حضرت را یاری می کنم و بعضی اوقات هم در راه یزید بوده و کارهای خطای زشتی انجام می دهم، شما که یک عالم دینی هستید برای من نسخه‌ای بپیچید تا من در دنیا و آخرت شرمنده خدا و امام حسین نشوم!

مرحوم حاج آقا مجتهدی می فرمودند، لحظه ای مکث کردم و به او جواب دادم: برای باقی ماندن در راه حیات و مسیر بندگی و داشتن زندگی هدفمند و سعادتمند، و زدودن زنگارها از قلبت، سحرها بلند شو و قرآن تلاوت کن.

دو نکته اساسی در این راه حل استاد مجتهدی وجود داشت:

1- سحر

2- تلاوت قرآن

الان که بنده خدمت شما هستم، دیگر به آخرهای راه ماه خدا رسیده‌ایم، چقدر خوب است که یک حساب سرانگشتی با خود داشته باشیم و ببینیم که آیا در این چند روز به خوبی از سحرها استفاده کرده‌ایم و چقدر این ساعات با برکت سحر قرآن تلاوت کرده‌ایم . حتما عده زیادی جواب خواهند داد ما در سحر بیدار می‌شویم اما نه به خاطر تلاوت قرآن بلکه برای حلاوت جان و برای خوردن دستپخت مادر مهربان.

اگر اینگونه ایم پس بدانیم که ضرر کرده‌ایم زیرا این نشان می دهد که ماه مبارک فقط زمان غذا خوردنمان را تغییر داده و اثری روی معنویات ما نگذاشته است.

در این ماه بابرکت باید از خدا بخواهیم که طعم تلاوت قرآن در سحر را به همه ما و کمی بیشتر ما را با قرآن آشنا سازد.

غربی ها قرآن را شناختند

به نظر شما مردم نسبت به مفاهیم قرآن آگاهی دارند؟

متأسفانه اکثر ما قرآن را نمی شناسیم و اصلا با قرآن کاری نداریم. شاید این حرف بنده تلخ باشد اما باید به این مطلب اشاره کرد که دشمنان ما قرآن را بهتر از ما می شناسند.

ناپلئون بناپارت امپراطور فرانسه پس از تصرف برخی از کشورهای اسلامی دید که مسلمانان اسیر شده کلماتی را زیر لب جاری می‌کنند، پرسید که این افراد چه چیزی می خوانند؟ پاسخ آمد: آنها کتاب آسمانی‌شان را می خوانند. او دستور داد تا قرآنی برای او بیاورند و برایش ترجمه کنند، هنگامی که آیاتی از قرآن را برای وی ترجمه کردند، گفت: آن چه من از این کتاب استفاده کردم این است که اگر مسلمانان به دستورات جامع این کتاب عمل کنند روی ذلت و خواری را نخواهند دید مگر این که ما در میان آنها و قرآن جدایی بیافکنیم.

دو هدف استعمارگران

دشمن تا چه اندازه در دور کردن مسلمانان از قرآن موفق بوده است؟

متاسفانه با هزار حزن و اندوه باید گفت که در این کار پیروز شده‌اند. مرحوم امام خمینی(ره) می‌ فرمودند: از نخست وزیر اسبق خبیث استعمارگر انگلستان نقل شده که تا قرآن بین مسلمین است ما نمی‌توانیم در مقاصد خود پیشرفت کنیم. هدف اصلی دولت‌های استعمارگر محو قرآن و علمای اسلام است .

خدای متعال در سوره طه آیات123 الی 126 می‌فرماید: «فَإِمَّا یَأْتِیَنَّکُمْ مِنِّی هُدیً فَمَنِ اتَّبَعَ هُدایَ فَلا یَضِلُّ وَ لا یَشْقی وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْرِی فَإِنَّ لَهُ مَعِیشَةً ضَنْکاً وَ نَحْشُرُهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ أَعْمی  قالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِی أَعْمی وَ قَدْ کُنْتُ بَصِیراً قالَ کَذلِکَ أَتَتْکَ آیاتُنا فَنَسِیتَها وَ کَذلِکَ الْیَوْمَ تُنْسی» هرگاه هدایت من به سراغ شما آید، هر کس از هدایت من پیروی کند، نه گمراه می‌شود، و نه در رنج خواهد بود!‌ و هر کس از یاد من روی گردان شود، زندگی (سخت و) تنگی خواهد داشت؛ و روز قیامت، او را نابینا محشور می‌کنیم! می‌گوید: «پروردگارا! چرا نابینا محشورم کردی؟! من که بینا بودم!» می‌فرماید: آن گونه که آیات ما برای تو آمد، و تو آنها را فراموش کردی، امروز نیز تو فراموش خواهی شد.

کاربرد قرآن در ایران

در کشور ما مردم تا چه اندازه از قرآن بهره می‌برند؟

مع الاسف، شاهد هستیم که در کشورمان، بیشترین کاربرد قرائت قرآن در مراسم ختم و سوگواری است و سوره الرحمان که عروس قرآن است و در برخی کشورها همچون پاکستان، در مراسم عروسی خوانده می شود؛ مختص مراسم ختم است.

قاری قرآنی نقل می کرد: در سفر به پاکستان، در مسجدی از مردم خواستم تا سوره مورد علاقه خود را اعلام کنند و آن‌ها همه از من درخواست تلاوت سوره الرحمان را کردند. در مالزی، شب‌های عروسی، قرآن‌ها بین بستگان عروس و داماد توزیع می شود و هر یک به اندازه توانایی خود، آیاتی را تلاوت و به عروس و داماد هدیه می کنند.

آری اگر این امور در کشور ما انجام شود حتی قشر متدین هم بر نمی‌تابند و از این کار جلوگیری می کنند و انگ افراط را به عاشقان قرآن می‌زنند و به خاطر همین دور شدن از قرآن است که عروسی‌های ما بوی خدا و پیغمبر(ص) و اهل‌بیت(ع) را نمی‌دهد.

چند روایت درباره مقام قرآن

کمی از مقامات قرآن بگوئید؟

بگذارید برایتان چند حدیث درباره قرآن بخوانم:

بـرتـری قـرآن

قالَ رَسُولُ اللّه: فَضْلُ القُرآنِ عَلی سائِرِ الْکَلامِ کَفَضْلِ اللّه ِ عَلی خَلْقِهِ

رسول خدا  فرمودند: بـرتری قـرآن بر سـایر سخـن‌ها هـمانند برتری خدا بر مخـلوقات اوسـت.

احتـرام قـرآن

قالَ رسُولُ اللّه: اَلْقُـرآنُ اَفْضَلُ شَی ءٍ دُونَ اللّه ِ، فَمَنْ وَقَرَّ القُرآنَ فَقَدْ وَقَرَّ اللّه َ وَ مَنْ لَمْ یُوَقِّرِ القُرآنَ فَقَدْ اِسْتَخَفَّ بِحُرْمَةِ اللّه ِ، حُرْمَةُ الْقُرآنِ عَلَی اللّه کَحُـرْمَةِ الوالِدِ عَلی وَلَدِهِ

رسـول اکرم فرمودند: قـرآن جز خـدا بهترین و برترین چیـزهاست، کسی که احـترام قـرآن را نـگهدارد به خدا احـترام کرده است، و کسـی که حـرمت قـرآن را نـگه ندارد نسبت به خدا بی حرمتی کرده اسـت، احـترام به قـرآن در پیشـگاه الهی هـمانند احتـرام پـدر بر فـرزند اسـت.

قرآن برای عمل

قالَ رَسُولُ اللّه: مَنْ تَعلَّمَ الْقُرآنَ فَلَمْ یَعْمَلْ بِهِ وَ آثَـرَ عَلَیْهِ حُبَّ الدُّنیا وَ زینَتَها، اِستَوجَبَ سَخَطَ اللّه ِ تَعالی وَ کانَ فی الدَرجَةِ مَعَ الیَهُودِ وَالنَّصاری الَّذینَ یَنْبِذُونَ کِتابَ اللّه ِ وَراءَ ظُهُورِهِم

پیامبر خدا فرمودند: کسی که قرآن را بیاموزد و به آن عمل نکند و دنیا دوستی و زینت آن را بر قرآن ترجیح دهد سزاوار خشم خداوند است، و در ردیف یهود و نصاری قرار خواهد داشت که کتاب خدا را پشت سر انداختند.

قرائت بـدون عـمل

قالَ رَسُولُ اللّه: وَ مَنْ قَرَءَ القُرآنَ وَ لَمْ یَعْمَلْ بِهِ حَشَرَهُ اللّه ُیَوْمَ القیامَةِ اَعْمی

رسول خدا فرمودند: کسی که قرآن بخواند و به آن عمل نکند خداوند او را روز قیامت کور محشور خواهد کرد.

سربریده قرآن می‌خواند

اما داستان قرائت قرآن و احترام به قرآن و هدایت گری قرآن آنجا به اوج می‌رسد که در مقتل داریم که از سر مقدس امام حسین(ع) در چند نوبت، در کوفه و شام، صوت قرآن شنیده شد، یک مورد آن زمانی بود که یزید چوب خیزران را برداشته بود و پیش چشم آل الله با لب و دندان ابا عبدالله بازی می کرد و سر بریده قرآن تلاوت می کرد:

سلام خدا به تو ای قاری قرآن زینب

اگر واقعا می خواهیم از عمرمان و بخصوص جوانیمان لذت ببریم باید روی این دو نکته استاد مجتهدی ; وقت بگذاریم ، یعنی باید سحرهایمان را حتی غیر از ماه مبارک زنده کنیم و دیگر اینکه در بحث قرآن لااقل به این روایت صادق آل محمد عمل نماییم که امام فرمودند: قـرآن، عـهدنامه خدا به بنـدگان اوست، پس شایسته است مســلمان در عـهدنـامـه اش بـنگرد، و روزی پنـجـاه آیـه از آن را بخـوانند.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۴ فروردین ۱۴۰۲ / ۲۰:۵۳
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 1402012412183
  • خبرنگار : 71461