سید مرتضی سقائیاننژاد شهردار قم و جمعی از مدیران شهری امروز دوشنبه ۲۱ فروردینماه با حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی نماینده آیت الله سیستانی در ایران دیدار و به گفتوگو پرداخت.
در ابتدای این دیدار، شهردار قم اظهار کرد: از ابتدای حضور در قم و شروع فعالیتها در ۸ سال گذشته، برنامهریزی و هدفگذاری سرلوحه اقدامات قرار گرفته و داشته است و در برنامهها در برخی از اهدافی که دنبال میکردیم یک نگاه کلی و برنامهریزی جامع در همه مسائل مدنظر بود.
به گفته وی، اینگونه نیست که مدیران شهری و متولیان در حوزه مدیریت شهری با سلیقه و تصمیم شخصی بخواهند اقدامی را بدون برنامهریزی جامع تحقق سازند، بلکه باید تمامی اهداف و اقدامات مدیریت شهری قم بر اساس چارچوب و برنامهریزی جامع تحقق مییافت.
شهردار قم تصریح کرد: در سال نخست به دلیل فقدان برنامه، بهصورت پروژه محور حرکت کردیم و بنا شد پروژههای نیمهتمام را به اتمام برسانیم و در طول سال برنامه جامعی برای سالهای آینده تدوین و اجرایی شود که برنامه نخست تا سال ۱۳۹۹ اتمام و برنامه دوم در سال سوم قرار دارد.
وی در تشریح برنامهها عنوان کرد: در برنامه نخست بیشتر به سمت زیرساختها حرکت کردیم و در این بخش بحثهای سختافزاری مطرح است ولی در برنامه دوم به سمت نرمافزاری، ارتباطات، زیباسازی، ارتباطات مردمی و ایمنسازی شهری در حرکت هستیم.
سقائیاننژاد یکی از اقدامات را توسعه فضای سبز با توجه به اقلیم خشک قم دانست و گفت: در این راستا فضای سبز قم در سال ۹۴ به میزان ۱۳.۸ مترمربع به ازای هر شهروند بود و در حال حاضر به میزان ۲۱ مترمربع است و پس از اصفهان و شیراز مقام سوم را از نظر فضای سبز داریم و قرار است تا پایان برنامه سوم به ۲۵ مترمربع به ازای هر شهروند برسیم.
وی ادامه داد: فضای سبز در قم زنده بوده و با استفاده از پساب، سرسبزی قم را حفظ میشود و در داخل شهر در قسمتهای حساس از آب چاه و منابع دیگر استفاده میشود.
شهردار قم در مورد مباحث زیستمحیطی یادآور شد: در برنامه نخست روزانه ۷۰۰ تن تولید زباله داشتیم که همه دفن میشد ولی در حال حاضر یک گرم زباله بهطور مستقیم دفن نمیشود و توسط دو خط پردازش زباله صورت میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه هماکنون دو خط پردازش ۳۰۰ تنی در فرآوری زباله در قم داریم که زبالهها را تبدیل به کود کمپوست میکند، ادامه داد: ۱۰۰ تن نیز زباله مربوط به تفکیک از مبدأ است که در تلاشیم این تفکیک رشد کند که به فرهنگسازی نیاز است.
سقائیاننژاد با بیان اینکه در زمینه حملونقل ترافیک در تلاش هستیم ناوگان را توسعه دهیم گفت: عمر ناوگان حملونقل عمومی درگذشته ۱۲ سال بود و امروز عمر ناوگان حملونقل عمومی قم ۲ سال است و در این زمینه حدود ۴۰۰ دستگاه اتوبوس نو در ناوگان فعالیت دارد؛ در قسمت تاکسیرانی، در مورد تاکسیهای فرسوده حدود ۲۵۰۰ تاکسی نو سازی شده است.
وی با اشاره به پیشبینی امتیازاتی برای نوسازی موتورسیکلتها در قم بیان کرد: بخش قابلتوجهی از آلودگیهای شهرها مربوط به موتورسیکلتها بوده که در این زمینه قرارداد تأمین ۱۰۰ هزار موتورسیکلت برقی با پرداخت وام ۱۰۰ میلیون تومانی در دستور کار قرار دارد.
شهردار قم در مورد برخی از پروژهها در حوزه حملونقل خاطرنشان کرد: خوشبختانه ۷ مورد پارکینگ در مرکز شهر در دست اجراست و قطعاً اجرایی شدن آنها نقش مهمی در مدیریت ترافیک بهویژه در هسته مرکزی خواهد داشت.
سقائیاننژاد با اشاره به اینکه ایجاد تقاطعهای هوشمند در دستور کار است گفت: در برنامه اول و دوم ۳۵ تقاطع غیرهمسطح پیشبینیشده بود که ۱۷ مورد انجامشده است و چند تقاطع نیز بهزودی به اتمام و بهرهبرداری خواهد رسید و مابقی نیز در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ اجرایی میشود.
وی با بیان اینکه ۹ تقاطع در محور جمهوری و ۱۱ تقاطع در محور فردوسی بوده که اگر این تقاطعها راهاندازی شوند میتوانیم ساماندهی خوبی در این محورها داشته باشیم، اضافه کرد: در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۳ هزار میلیارد تومان پروژه شهری در مناطق شهری اجرا و در سال ۱۴۰۱ حدود ۶ هزار میلیارد تومان پروژه اجرایی شد.
شهردار قم تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ حدود ۶ هزار میلیارد تومان برای پروژههای عمرانی پیشبینیشده و کل بودجه ۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است.
وی ایمنی شهری را یکی از رویکردهای مهم شهرداری برشمرد و افزود: ایمنی بوستانها و آبنماها در سالهای قبل مشکلاتی داشتند که همه این موارد ایمن شد؛ همچنین آتشنشانی نیز با قویترین تجهیزات و پرسنل در خدمت مردم است.دکتر سقائیاننژاد یکی از پروژههای شاخص را ساماندهی ضلع شرقی حرم مطهر دانست و افزود: پارکینگ شرقی با تأمین حدود دو هزار پارکینگ و هزینه ۲۸۰۰ میلیارد تومانی توسط بخش خصوصی اجرایی خواهد شد.
وی در مورد تأمین خودروهای اطراف حرم نیز تصریح کرد: قرار بود شهرداری خودروها را تأمین کند و از ظرفیت خادمین استفاده کنیم و در ایام نوروز ۸ خودروی سواری و ۳ خودروی باری افزوده شد.
شهردار قم خاطرنشان کرد: نگاه عدالت محور به مناطق مختلف ازجمله اهداف شهرداری است و در این راستا در سالهای گذشته سالانه حدود ۳۰۰ هزار تن آسفالت در مناطق مختلف شهری توزیعشده است.
در ادامه نیز، حجتالاسلاموالمسلمین سید جواد شهرستانی با قدردانی از تلاشهای صورت گرفته و روند اجرای پروژههای مختلف و توسعه شهر قم اظهار کرد: در برههای حدود ۲۰ سال پیش، قم از نظر فضای سبز بسیار کمبود داشت که با برنامههای اجرایی در این دوره مدیریت شهرداری، شاهد رشد قابلتوجه این کمبود هستیم.
وی تصریح کرد: امروز به برکات خدمات انجامشده، ۲۱ مترمربع سرانه فضای سبز بسیار اقدام مهم و اساسی است و این خدمات ارزش زیادی دارد و میزان فضای سبز فعلی قابلتوجه است.
نماینده آیتالله سیستانی در ایران با بیان اینکه خرید و تأمین خودروی برقی در اطراف حرم برای جابهجایی مسافران نیز قدم مهمی در تسهیل تردد شهروندان و زائران به بارگاه ملکوتی حضرت معصومه(س) است، عنوان کرد: باید با همت و تلاش مضاعف زمینه تردد سالمندان در هسته مرکزی شهر تا حرم مطهر فراهم شود و دراینباره میتوان قدمهای مثبتی برداشت.
وی با تاکید بر اینکه اقدامات شهرداری و خدمت به مردم خصوصیات خاص خودش را دارد و در کشورها این مسئولیت با یکدیگر فرق دارد، اما از اهمیت زیادی در خدمت به مردم برخوردار است، گفت: کسی که موفق به خدمت به مردم میشود عنصری مهم است؛ شهرداری، نهادی مردمی و با نظارت مجموعههای مردمی اعم از شورای اسلامی شهر است.
شهرستانی ادامه داد: اینکه شهرداریها برای مردم قدمی در راستای توسعه برمیدارند خوشحالکننده است، به شرطی که امکانات و همراهی از سوی مقامات باشد؛ شهردار قم از چهرههای موفقی و مثبتی بودهاند و قدمهای مهمی برای این شهر برداشته است.
وی با بیان اینکه خدمت در عتبات عالیات و شهرهای مذهبی و اجرای پروژههای مختلف، برکات ماندگاری دارد و هر قدمی که در قم برداشته شود ماندگار است، افزود: شهرداری، قدمهای ارزشمندی برای قم و زائران و شهروندان برداشته است، در این مسیر نباید از مانعتراشیها و توهینها ترسید، بلکه با خلوص نیت ادامه داد.
نماینده آیتالله سیستانی در ایران عنوان کرد: شما قدمهای مثبتی در شهر قم برداشتهاید که گذر زمان برکات و اثرات آن را نشان میدهد؛ امروز شاید مردم تأثیر زیادی روی زندگیشان احساس نکنند اما بهمرور این خدمات را درک میکنند.
وی با تأکید بر اینکه این قدمها برای آخرت نیز ثبت میشود و هم در دنیا برکات آن را مشاهده میکنید، مطرح کرد: یکی از برنامههای دشمن، مانعتراشی و برنامهریزی برای عدم موفقیت است تا چنین گامهایی برای مردم برداشته نشود و ذهنیتها منفی بماند.
شهرستانی اضافه کرد: در مجموع، کارهای خوبی از شهرداری قم ثبتشده است و بدانید تمجید و اهانت همیشه در مسیر است و باید خالصانه با خدا معامله کرده و کارها بهگونهای باشد که مورد رضایت خدا و حضرت معصومه باشد.
وی اظهار کرد: نباید فراموش کنیم نیت خدمت به مردم اجر و پاداش زیادی دارد و در اعمال ثبت میشود و ما در قم هستیم و معنویت آن زیاد است و نباید این کارها را دستکم گرفت.
انتهای پیام