به بهانه پایان تعطیلات نوروزی در بخش سینما و تئاتر ایسنا، مروری داریم بر خبرهای که این روزها منتشر کردیم.
۲۹ اسفند ماه و ساعاتی پیش از سال تحویل، مروری داشتیم بر فروش کلی سینمای ایران در سال ۱۴۰۱ که مشروح این خبر در این لینک موجود است.
سه شنبه اول فروردین ماه خبر رسید که «پل گرانت» بازیگر فیلمهای «جنگ ستارگان» و «هری پاتر» در سن ۵۶ سالگی و بر اثر یک حادثه در مترو لندن از دنیا رفته است.
مرگ ناگهانی بازیگر «هری پاتر».
و همان روز خبر رسید که اکران فیلم جدید و ترسناک «وینی پو» در کشور هنگهنگ و به دستور مقامات اداره سانسور چین متوقف شد.
چهارشنبه دو فروردین ماه گفتکویی داشتیم با تهیهکننده «های پاور» یکی از فیلمهای که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و پیش از اکران عمومی در تلویزیون در ایام نوروز پخش شد.
تهیهکننده فیلم «هایپاور» معتقد است که نمایش تلویزیونی فیلمهای جشنواره فجر پیش از اکران عمومی، تدارک و توجیه مالی برای نمایش سینمایی و تبلیغ فیلم را با مشکلاتی مواجه میکند.
پخش تلویزیونی فیلمهای «فجر» اکران سینمایی را منتفی میکند؟
و اما پنج شنبه سوم فروردین ماه خبر رسید که مستند بلند «تنها» به کارگردانی جعفر نجفی، نامزد دریافت جایزه از سی و هشتمین دوره جشنواره مستند مونیخ در کشور آلمان شد.
مستند ایرانی نامزد جشنواره مونیخ شد.
و ۴ فروردین ماه خبری منتشر کردیم مبنی بر اینکه کمپانی پارامونت قصد دارد نسخه جدید از فیلم معروف «سرگیجه» ساخته «آلفرد هیچکاک» را به سینما بیاورد و یک بازیگر هالیوودی برای نقش اصلی آن در نظر گرفته شده است.
نسخه جدید «سرگیجه» ساخته میشود.
۵ فررودین ماه گزارشی مبنی بر حضورهای جهانی سینمای ایران در سال شمسی سپری شده در بخش سینمایی ایسنا منتشر شد.
سینمای ایران در سال ۱۴۰۱ فراز و نشیبهای زیادی در عرصه جذب مخاطب، فروش و اکران در داخل پشت سر گذاشت اما طبق اذعان کارشناسان حضورهای بین المللی موفقی داشته است.
در این لینک مشروح گزارش حضورهای جهانی سینمای ایران را در سال ۱۴۰۱ می خوانیم.
و در همین روز خبری رسمی از اجرای "معرکه در معرکه" سیاوش طهمورث منتشر شد.
نمایش «معرکه در معرکه» به کارگردانی سیاوش طهمورث پس از گذشت ۳۰ سال از نخستین اجرای خود، از روز سه شنبه پانزدهم فروردین در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به صحنه میرود.
جدیدترین خبرها از نمایش سیاوش طهمورث
همچنین از نمایش «مانتکو در سرزمین پادشاهی» به کارگردانی مهدی خجستگی که از ۷ فروردین در تالار هنر به صحنه رفت، خبری منتشر کردیم که در این لینک قابل مشاهده است.
۵ فروردین ماه ۱۴۰۲ خبر رسید که «شهربانو» ساخته مریم بحرالعلومی در تازهترین حضور جهانیاش به بخش مسابقه چهاردهمین جشنواره بینالمللی فیلم بنگلور راه یافته است.
«شهربانو»ی ایرانی در یک رقابت آسیایی
و به انگیزه تولد خسرو حکیم رابط که از او به عنوان خسرو نمایشنامه نویسی ایران یاد میشود، این متن را میخوانیم: این مرد زیر بار حقارت نرفت.
و ۶ فروردین ماه این گزارش را داشتیم که فیلم سینمایی کدام قهرمانان ساخته میشود؟
و نوشتیم که "بخشی از سینمای هر کشوری به تاریخ آن مربوط است. جنگ تحمیلی هشت ساله نیز بخشی از تاریخ ماست که گروهی از آثار سینماییمان زیر عنوان «سینمای دفاع مقدس»، مربوط به آن ساخته شده است. با این حال همیشه این نقد وجود داشته که نهادهای مربوط، آنچنان که باید و شاید آثار در خوری برای شخصیتهای برجسته جنگ تولید نکردهاند. حال خبرهایی به گوش میرسد که این وضعیت قرار است با ساخت آثار جدیدی ترمیم شود."
در همان روز دست به قلم شدیم و برای سالروز تولد خسرو شکیبایی نوشتیم ، تولدی که هر سال در نبودنش در ۷ فروردین ماه گرامی می داریم.
چه کسی خسرو شکیبایی را کشف کرد؟
و اما ۶ فروردین ماه خبر رسید که «جنگ جهانی سوم» ساخته هومن سیدی در ادامه موفقیتهای جهانیاش در سی و هفتمین جشنواره فیلم «فریبورگ» سوئیس برگزیده شد.
«جنگ جهانی سوم» دوباره برگزیده شد.
و همچنین انیمیشن کوتاه «پیش از بهشت» به هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی دیهچیمینوتی ایتالیا راه یافت.
و در این روز مرکز هنرهای نمایشی برنامه های روز ملی هنرهای نمایش را منتشر کرد.
اعلام برنامه های روز ملی هنرهای نمایشی
و در همان روزها که با خبر درگذشت احمد سمیعی گیلانی همراه شده بود، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، خبری از مستند این مترجم، ویراستار و نویسنده ایرانی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی که ۲ فروردین ماه درگذشت، منتشر کرد.
سرنوشت نمایش مستندی درباره احمد سمیعی گیلانی.
و ۷ فروردین ماه پیام اسماعیل خلج برای روز جهانی تئاتر منتشر شد.
اسماعیل خلج، نمایشنامهنویس و کارگردان صاحب سبک ایرانی، در پیامی روز جهانی تئاتر و روز ملی هنرهای نمایشی را که مصادف با هفتمین روز از بهار است، به اهالی این عرصه تبریک گفت که مشروح آن را در این لینک میخوانید.
همچنین کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی، هفتمین روز از بهار طبیعت را که در تقارن با روز جهانی تئاتر و روز ملی هنرهای نمایشی است، به فال نیک گرفت و در پیامش نوشت:تئاتر، نمایش تامّ ِزندگی است.
و در هفتمین روز فروردین ماه همزمان با روز جهانی تئاتر نوشتیم که هر سال یکی از هنرمندان شناختهشده جهان پیامی را به مناسبت این روز منتشر میکند و از موهبتهای تئاتر برای زندگی آدمیان میگوید.
ما امسال در این روز خاص بهتر دیدیم در کنار تمام پیامهایی که منتشر میشود، یکی از آرزوهای علی نصیریان را به عنوان یکی از بزرگان هنر کشورمان یادآوری کنیم. آرزویی که هم با روز جهانی تئاتر تناسب دارد و هم با نوروز باستانی ما.
در این لینک بخوانید:
خودمان آرزوی علی نصیریان را عملی کنیم!
و اما در همین روز خبر رسید که امین زندگانی و بانیپال شومون با موزیکال «هفت خان اسفندیار» به کارگردانی حسین پارسایی روی صحنه میآیند.
متن کامل این خبر در این لینک قابل مشاهده است.
و این خبر را هم در همین روز منتشر کردیم مبنی بر اینکه آغاز نمایشهای کانون همزمان با روز جهانی تئاتر.
و ۸ فروردین ماه ایرج راد رییس هیات مدیره خانه تئاتر در گفتگویی اختصاصی با ایسنا اعلام کرد که این تشکل فرهنگی هنری بیش از یک میلیارد تومان مطالبه دارد.
مشروح این گفتگو را در این لینک بخوانید.
و در همین روز دیگر بازیگران «هفت خان اسفندیار» معرفی شدند؛ فریبا کوثری و امیررضا دلاوری دیگر بازیگران نمایش موزیکال «هفت خان اسفندیار» به کارگردانی حسین پارسایی هستند.
بازیگران و گروه اجرایی نمایش «فراموشان» هم معرفی شدند.
و همچنین در مراسم گرامیداشت روز جهانی تئاتر و روز ملی هنرهای نمایشی در تالار هنر و تماشاخانه سنگلج همزمان با برگزاری برنامههای متنوع، از مخاطبان تئاتر به عنوان سرمایههای اصلی این هنر تقدیر شد که مشروح گزارش آن برنامه در این لینک قابل مشاهده است.
و در همین روز خبر رسید که برگزارکنندگان جشنواره فیلم "ونیز" یک کارگردان و یک بازیگر را به عنوان دریافت کنندگان جایزه افتخاری شیر طلایی سال ۲۰۲۳ معرفی کردند.
اما نورمحمد ذوالفقاری، بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون هم درگذشت که خبر آن در روز ۸ فروردین ماه مخابره شد.
در حالیکه انتشار نسخه غیرقانونی فیلم سینمایی "برادران لیلا" ساخته سعید روستایی از چند روز قبل از سال نو ،اتفاق افتاده بود اما حاشیههای و اظهارنظرها درباره محتوای فیلم بحث داغی را در فضای مجازی در تعطیلات نوروزی سپری شده به همراه داشت.
پیش از تعطیلات نوشتیم که پرونده ده ماههی لیلا و برادرانش مخدومه شد.
و در روز ۸ فروردین ماه سازمان سینمایی در متنی که در اختیار رسانه ها قرار داد، نوشت:مجوز ساخت فیلم «برادران لیلا» در دولت قبل صادر شده/فیلم بدون مجوز نمایش، منتشر شده است.
و ۹ فروردین ماه،انجمن صنفی برنامهریزان و دستیاران کارگردان سینمای ایران حداقل دستمزد اعضای این انجمن را برای سال ۱۴۰۲ اعلام رسمی کرد.
و در همین روز به مناسبت تولد نعمت الله گرجی خاطرهای را منتشر کردیم که در این لینک قابل مشاهده است.
و خبری رسید مبنی بر اینکه تصویربرداری مستند «آتش و گلستان» تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی به کارگردانی علی رویینتن ادامه دارد.
همچنین سازمان سینمایی اعلام کرد که "سینمای ایران موفق شد پس از شش ماه و نیم ، رکورد تعداد روزانه مخاطبان را بشکند.
اداره کل روابط عمومی سازمان سینمایی در خبری که منتشر کرد نوشت:" سینمای ایران طی روز گذشته، سهشنبه هشتم فروردینماه، موفق شد با جذب ۱۲۹ هزار و ۴۰۰ مخاطب، رکورد مخاطب روزانه را بشکند. آخرین باری که سینماها توانستند مخاطبان روزانه بیشتر از این میزان را تجربه کنند، مربوط به ۲۲ شهریورماه سال گذشته است که ۱۷۷ هزار نفر مخاطب سینما بوده اند.
مشروح این خبر را در این لینک بخوانید.
و روز بعد، تحلیلی کوتاه از امیر حسین علم الهدی کارشناس سینمای ایران منتشر کردیم مبنی بر اینکه: "سینما هوای تازه می خواهد و تنوع مضامین در اکران میتواند سینما را بیش از سال ۱۴۰۱ رونق دهد."
۱۰ فررودین ماه خبر رسید که منوچهر (محمدعلی) جمالیپور عکاس قدیمی سینمای ایران درگذشت.
جمالیپور عکاس فیلمهای قدیمی سینمای ایران که متولد ۶ شهریور ۱۳۱۹ در تهران بود، سه شنبه ( ۸ فرودین ماه) در تهران درگذشت.
جمالیپور عکاسی سینما را از سال ۱۳۴۸ آغاز کرد و در کارنامهاش فیلمهایی چون غربتیها (۱۳۵۶)، تنگنا (۱۳۵۲ )، خورشید در مرداب ( ۱۳۵۲)، بابا نان داد (۱۳۵۱)، شهر آفتاب (۱۳۵۱)، شیر توشیر (۱۳۵۱) و قدیر (۱۳۵۱) دیده میشود.
و مستند «شوهر ایران خانم» به کارگردانی مرجان خسروی بالدی به جشنواره هات داکس کانادا راه یافت.
میثم یوسفی که در ایام نوروز برای کودکان زلزلهزده خوی نمایش اجرا کرده، ۱۱ فروردین ماه در گفتگویی که با ایسنا گفت که خوشحالی این بچهها یک دنیا برایم ارزش داشت.
و اما خبر دیگر که در ۱۱ فروردین ماه منتشر کردیم مبنی بر این بود که ساختههای سعید روستایی، هومن سیدی، مانی حقیقی و آزاده موسوی در دو جشنواره در حال برگزاری هنگ کنگ و کارگردان های جدید/فیلمهای جدید نیویورک حضور دارند.
یکی از خبرهای داغ و پرحاشیه تعطیلات سپری شده همانطور که پیش از این مطرح کردیم، نمایش چند فیلم جشنواره فجر اخیر در ایام نوروز از تلویزیون بود که مهمترین آن "شماره ۱۰" به کارگردانی حمید زرگرنژاد بود که تهیهکننده آن ابراهیم اصغری حتی طی یک نامه ای یک هفته قبل از نمایش، از رییس سازمان صدا وسیما خواست که نمایش این فیلم را تا پس از اکران عمومی در سینماها متوقف کنند که البته این اتفاق نیفتاد و تلویزیون این فیلم را پخش کرد.
«شماره ۱۰» که در چهل و یکمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر حضور داشت، با ۱۱ نامزدی توانست در چهار رشته بهترین نقش اول مرد، بهترین موسیقی متن، بهترین چهرهپردازی و بهترین طراحی صحنه جایزه سیمرغ بلورین را از آن خود کند.
"هوک" ساخته حسین ریگی نیز در یک ساعت نامناسب پخش شد و از سوی دیگر وقتی خبر رسید که "بچه های طوفان" که این روزها در سینماها در حال نمایش است، قرار است از تلویزیون پخش شود، کارگردانش تلاش کرد که جلوی پخش فیلمش را فعلا بگیرد و در گفتگویی اعلام کرد که جلوی پخشش را گرفته است.
متن گفتگوی کوتاه صادق دقیقی با ایسنا در این لینک قابل مشاهده است.
ایسنا برای پیگیری بیشتر این اتفاق که بیشتر متوجه فیلمهای بنیاد سینمایی فارابی است، پیگیر این موضوع از مدیران این بنیاد هست.
ابراهیم اصغری تهیهکننده "شماره 10" هم اظهارنظر جدیدی درباره این موضوع فعلا نداشته است.
۱۲ فروردین ماه به بهانه سالروز درگذشت جمشید مشایخی نوشتیم که این بازیگر روی تخت بیمارستان هم به فکر بیکاری همکارانش بود و متاسف بود که گاهی حتی برای انتقادی سازنده مجال نداریم.
متن کامل این یادداشت در این لینک قابل مشاهده است.
و در همین روز از سالروز درگذشت عسل بدیعی بازیگر سینما یاد کردیم و نوشتیم: برای عسل بدیعی و بودن و نبودنش.
و خبر دیگر اینکه نوزدهمین دوره جشنواره فیلم مستند زاگرب با میزبانی از سینماگران ایرانی در حال برگزاری است.
و ۱۳ فروردین ماه به بهانه سالروز تولد رخشان بنیاعتماد از یک دغدغه همیشگی سینماگران نوشتیم.
رخشان بنیاعتماد که فردا ۱۴ فروردین ماه سالروز تولدش است، سالها قبل گفته است: دلم میخواهد یک کپی اساسی از فیلمهایم وجود داشته باشد و ای کاش قبل از بسته شدن لابراتورها این هوشیاری را میداشتیم و یک کپی باکیفیت بالاتر از فیلمها تهیه میکردیم.
انتهای پیام