حجتالاسلام و المسلمین ابوالفضل احمدی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تقارن بهار طبیعت و بهار قرآن، اظهار کرد: این ایام فرصت مغتنمی را فراهم کرده تا افراد برای تقرب به پروردگار تلاش کنند، روزهداری در ماه مبارک رمضان موجب رشد معنویت و سلامت معنوی در جامعه میشود.
دبیر ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر چهارمحال و بختیاری افزود: اهتمام به روزهداری در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار خودسازی فردی، جامعهسازی را نیز بهدنبال دارد، بنابراین پاسداشت حرمت ماه مبارک رمضان و حفظ شأن روزهداری حائز اهمیت است، افرادی که به هر دلیل قادر به روزهداری نیستند، واجب است که حرمت عمومی و اجتماعی روزه را در جامعه اسلامی حفظ کنند.
وی با تاکید بر اینکه آگاهسازی و اطلاعرسانی در خصوص حفظ حرمت ماه مبارک رمضان وظیفه مسئولان است، گفت: مسئولان همچنین باید در زمینه توسعه و ارتقاء آگاهی آحاد جامعه در فضای مجازی و حقیقی و حتی با ارسال پیامک نسبت به ارتقاء آگاهی عمومی از آیات و روایات و احکام روزه اهتمام داشته باشند تا رعایت این مسائل مورد توجه مردم قرار گیرد.
احمدی با بیان اینکه روزهداری بر همه مکلفان واجب عینی بوده و ترک عمدی آن مستوجب کفاره و جریمه دنیوی و اخروی است، خاطرنشان کرد: گناه حرمتشکنی در ماه مبارک رمضان بسیار سنگین بوده و برای این عمل حد و تعزیر تعیین شده و این نشاندهنده اهمیت حفظ حرمت عمومی در این ماه است.
وی تاکید کرد: تذکر آحاد مردم به حرمتشکنان احکام الهی در ماه مبارک رمضان بسیار حائز اهمیت است، همه وظیفه داریم مواردی از حرمتشکنی را که مشاهده میکنیم تذکر دهیم و نهی از منکر کنیم، حساسیت عمومی برای شکستن حرمت ماه خدا و بیتوجهی به احکام الهی در ملاء عام بسیار مهم است و اگر این حساسیت وجود نداشته باشد، طبیعتاً حرمتشکنی در بسیاری دیگر از احکام الهی نیز ممکن است باب شود و جامعه را دچار مشکل کند.
احمدی با بیان اینکه حفظ حرمت ماه مبارک رمضان به کسب و کارها رونق و برکت میدهد، یادآور شد: صاحبان رستورانها، عرضهکنندگان غذا و ... باید این مسئله را مورد توجه قرار دهند و بدانند که روزی دست خداست و اگر کسی بخواهد با حرمتشکنی احکام الهی کسب روزی کند، یقیناً کار او بدون برکت خواهد بود، البته مسئولان نهادهایی چون اتاق اصناف و اماکن و دادستانی و ... باید بر فعالیت این دست مراکز در ایام ماه مبارک نظارت داشته باشند.
دبیر ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر چهارمحال و بختیاری افزود: طبق آیه ۹۶ سوره مبارکه اعراف اگر آحاد جامعه به این باور برسند که اهل ایمان و تقوا شوند و حرمت دین خداوند را پاس بدارند، خداوند وعده داده است که برکات آسمانها و زمین را به روی آنان باز کند و اگر اینگونه نباشد و انسانها بر خلاف احکام و شعائر حرکت کنند، اقتضای خلقت عالم این است که جامعه با گرفتاری و بلیه مواجه خواهد شد و آرامش از جماعت انسانها سلب میشود.
وی در خصوص برنامههای ستاد امر به معروف و نهی از منکر در جهت مقابله با هنجارشکنیهای احتمالی در ماه مبارک رمضان، بیان کرد: رسالت این ستاد فرهنگسازی عمومی و مردمی است و به همین علت بهطور مستقیم در این خصوص ورود پیدا نمیکند، بلکه خود مردم باید نسبت به معروفها و منکرها در جامعه حساس شوند و موارد را تذکر دهند، البته ستاد نسبت به گزارشاتی که در مورد نهادها و دستگاهها دریافت میکند، پیگیری انجام میدهد، زیرا که قانون، مدیران دستگاهها را مکلف به احیاء معروف و رفع منکرها دانسته است و اگر خلاف این امر از سوی دستگاهی حادث شود، ستاد پیگیری خواهد کرد.
این کارشناس مسائل دینی با اشاره به اینکه قدم نخست در فرضیه امر به معروف و نهی از منکر این است که آمر به معروف و ناهی از منکر خود معروفشناس و منکرشناس باشد، تصریح کرد: فرد قبل از انجام این فرضیه باید یقین حاصل کند که فرد هنجارشکن اصرار به گناه دارد و قرار است آن را تکرار کند که در این صورت امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود، گاهی ممکن است که اجرای این فرائض مشکل یا آفتی را متوجه شخص آمر یا ناهی کند، اما این دلیلی بر ترک این فرائض و عقبنشینی نیست.
وی عنوان کرد: امر به معروف و نهی از منکر بهعنوان یکی از واجبات دین دارای اصول، قواعد، شیوهها و شرایطی است که اگر فردی نمیداند باید یاد بگیرد، همانطور که مکلفیم اذکار نماز را یاد بگیریم و این فریضه الهی را به جای بیاوریم، دورههای امر به معروف و نهی از منکر در شهرستان شهرکرد و پنج شهرستان بهصورت حضوری آغاز شده است و بعد از تعطیلات نوروز نیز همچنان ادامه دارد.
برکات تذکر آحاد مردم به حرمتشکنان احکام الهی
احمدی با تأکید بر اینکه تذکر عمومی ریشه بسیاری از گناهان را در جامعه میخشکاند، اظهار کرد: متأسفانه این ذهنیت در افکار عمومی وجود دارد که تذکر به هنجارشکنان بیفایده است و سودی ندارد، اما باید به این مسئله توجه داشت که نگفتن و تذکر ندادن باعث میشود که منکرات در جامعه تبدیل به ارزش شوند و این برای جامعه خطرناک است.
وی با اشاره به اینکه کار باید مردمی باشد و هر جا مردم وارد میدان شده و حساسیت نشان دادند، کار به سرانجام مطلوب رسید، خاطرنشان کرد: هر جا مردم بیتفاوت شدند، دچار عقبماندگی شدیم، در مباحثی مانند روزهخواری، زیرمیزی، بینمازی، تضعیف نظام اسلامی و ... اگر مردم حساسیت نشان دهند، شاهد تقلیل منکرات خواهیم بود اما در جایی که بیتفاوتی حادث شود، باب منکرات هم باز میشود.، مثال این امر، پدیده شوم زیرمیزی است که تا چندسال قبل یک کار زشت و ناپسند در نگاه عمومی بود، اما آنقدر در قبال این منکر بیتفاوت ماندیم که امروز علناً اتفاق میافتد و گویی به یک حق و ارزش تبدیل شده است و اگر زیرمیزی گرفته نشود، جای تعجب دارد.
دبیر ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر چهارمحال و بختیاری افزود: اگر تمام دستگاهها دست به دست دهند، اما مردم را در کنار خود نداشته باشند، هیچ کاری از پیش نمیرود.
وی در پایان تأکید کرد: کسی که قصد دارد شخص حرمتشکن ماه مبارک را نهی از منکر کند، باید تذکر بدهد و رد شود، همین بیتفاوت نبودن، تذکر دادن و عبور کردن کفایت میکند تا فرد هنجارشکن احساس امنیت برای ارتکاب گناه نداشته باشد، خود مردم باید حساس و مسئولیتپذیر باشند و اگر بیتفاوت باشند، روزهخواری علنی و بسیاری دیگر از گناهان در سطح جامعه عادی میشود.
انتهای پیام