علی صفرنژاد در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بوستان کوهسنگی مشهد در دوره تیموریان و یا حتی قبل از آن در خارج از شهر قرار داشته است. کوهسنگی که در برخی از منابع کوه سنگین نیز نامیده شده یک فرسنگ (حدود ۶ کیلومتر) از شهر فاصله داشته است. بدایعالوقایع قدیمیترین کتابی است که در آن به کوهسنگی اشاره شده است و از آن به عنوان اقامتگاهی جهت اسکان و استراحت مسافران در زمان بابر که دورهای در خراسان و ایران حکومت میکردند یاد شده است.
وی اضافه کرد: نکته جالبتر در مورد کوهسنگی مربوط به زمانی است که امام رضا(ع) در این مکان توقف کردند، زمانی که حضرت در زمان مامون ولیعهد میشوند از مدینه به سمت مرو یعنی خراسان حرکت میکنند و دقیقا در کوهسنگی توقف دارند. مردم نوغان (مشهد) به استقبال امام رضا(ع) میآیند. در آن زمان هم مردم کوهسنگی از سنگهای آنجا برای ساخت ظروف سنگی یا هرکاره استفاده میکردند، در همین ظروف برای امام رضا(ع) غذایی طبخ میکنند و ایشان به کوه تکیه میکنند و در حق مردم و کوهسنگی دعا میکنند که خدایا این کوه را برای این مردم مایه خیر و برکت قرار بده.
صفرنژاد عنوان کرد: تاجگذاری شاهعباس هم در کوهسنگی انجام شده است و قبل از انقلاب تا مدتها تاج بزرگی به نشانه این واقعه ساخته شده بود و روی کوه نصب کرده بودند. در زمان صفویان شاه عباس چندین بار در جنگ با ازبکان شکست میخورد و به این کوه پناهنده میشود و در اینجا نذر میکند و قرار میگذارد که اگر موفق به شکست ازبکان شود پایتخت او هر جا که باشد از آنجا با پای پیاده به مشهد میآید. در جنگ بعدی شاه عباس موفق میشود ازبکان را شکست دهد و بعد هم در همین کوه کوهسنگی تاجگذاری میکند.
وی ادامه داد: در زمان نادرشاه افشار نیز نادر جنگهای متعددی را با ازبکان در منطقه الندشت داشته و به وفور در کتب این دوره اسم کوهسنگی آمده است. در دوره پهلوی و در زمان رضاشاه خیابان کوهسنگی ساخته میشود و شخصی به نام اسدی که هم استاندار و هم تولیت آستان قدس را بر عهده داشته است مشهد را از تقیآباد به کوهسنگی توسعه میدهد و مجسمههای شیرها و استخر بزرگی که در کوهسنگی وجود دارد را میسازد و تعدادی دیگر مجسمه را نیز که دورتا دور استخر جایگذاری شده بود را شهردار میلان ایتالیا به خراسان اهدا میکند.
صفرنژاد افزود: ساختمانی که هماکنون در کوهسنگی به عنوان رستوران شناخته میشود، قدیمیترین تالار اهالی مشهد است که در آن مراسم برگزار میشده است که آن هم در زمان پهلوی اول ساخته شده و معماری آن نیز معماری آلمانی است، زیرا آن دوره آلمانها در ایران نفوذ داشتند و طوری ساخته شده بود که از دور شبیه به کشتی روی آب دیده میشود.
وی خاطرنشان کرد: در کوهسنگی موقوفهای وجود دارد بهنام اولادی یا موقوفه میرزا ابراهیم رضوی که پس از آستان قدس، ثروتمندترین موقوفه است. میرزا ابراهیم رضوی یکی از سادات بزرگ علوی در دوره شاه سلطان حسین صفوی بود که در کوهسنگی املاکی داشته است و مسجدی میسازد و در همانجا فوت میکند و به خاک سپرده میشود. دفتر موقوفه او نیز در همانجا قرار دارد. او در سراسر ایران موقوفات خیلی متعددی دارد که به نام موقوفات اولادی معروف هستند و اکنون هم دفتر اداری او در همین مکان قرار دارد.
صفرنژاد گفت: مزار ۸ تن از عرفای بزرگ نیز در کوهسنگی قرار دارد، عرفایی که اینجا تدریس و اقامت داشتند و در همین کوهسنگی به شدت صوفیانه و ساده زندگی میکردند و اهل ریاضت بودند، خوشبختانه شهرداری چند سالی است که تابلویی جهت معرفی بر سر مزار آنها قرار داده است، علاوه برموارد گفته شده، ۸ تن از شهدای خوشنام نیز بر روی کوه کوهسنگی دفن شدهاند.
وی افزود: آخرین مورد هم موزه بزرگ خراسان است که در بهمن ماه ۱۳۹۳ افتتاح شد و از آن زمان تا به امروز مشغول بهکار است. در واقع ما مجموعهای از مسائل فرهنگی، تاریخی و تفریحی را در کوهسنگی داریم و میتوان گفت کوهسنگی یک شهر فرهنگی است.
انتهای پیام