به گزارش ایسنا به نقل از کارگزاری فارابی، در ادامه بررسی میکنیم افزایش سود سپرده بانکی چه تأثیری روی بورس میگذارد و سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت را به عنوان جایگزینی برای سپردههای بانکی (البته با سود بیشتر) مورد بررسی قرار میدهیم.
آثار اقتصادی افزایش سود سپرده بانکی
مطالعات بسیار زیادی در زمینه آثار اقتصادی افزایش نرخ سود بانکی انجام شده است. از میان مهمترین این تأثیرات میتوان به افزایش حجم سپردههای بانکی مدتدار، کاهش میزان تولید ناخالص داخلی(GDP) و کاهش تورم در کوتاهمدت اشاره کرد.
کاهش میزان تولید ناخالص داخلی
زمانی که افراد در حال تصمیمگیری در خصوص ورود به یک فعالیت اقتصادی هستند، عموماً بازده انتظاری فعالیت مورد نظر را با سود سپردهگذاری در بانک مقایسه میکنند و در صورتی که بازدهی انتظاری کسب و کار مورد نظر کمتر از سود سپردهگذاری در بانک باشد، طبیعتاً سپردهگذاری در بانک با توجه به هزینه کمتری که دارد، گزینه منطقیتری بهشمار میرود؛ بنابراین زمانی که سود سپردههای بانکی افزایش پیدا کند، بسیاری از فعالیتهای اقتصادی توجیهشان را از دست میدهند و عده بسیاری به جای اینکه سرمایه خود را صرف فعالیتهای مولد اقتصادی کنند و از سود آن بهرهمند شوند، سپردهگذاری در بانک را ترجیح میدهند. در چنین شرایطی با کاهش میزان فعالیتهای مولد اقتصادی، رشد اقتصادی (رشد تولید ناخالص داخلی) کاهش یافته، کشور وارد یک دوره رکود عمیق میشود.
جالب است بدانید علاوه بر آنچه ذکر شد، افزایش سود بانکی از طریق دیگری نیز رشد اقتصادی را کاهش میدهد. زمانی که نرخ سود بانکی افزایش یابد، فعالان اقتصادی باید برای دریافت وام از بانکها هزینه بیشتری بپردازند. موضوعی که در اقتصاد از آن با عنوان «افزایش هزینه سرمایه» یاد میشود. افزایش هزینه سرمایه در ادامه مسیر با کم کردن سرمایهگذاریهای کلان اقتصادی، میزان تولید (GDP) را در اقتصاد کاهش میدهد.
کاهش تورم در کوتاهمدت
تورم علتهای گوناگونی دارد. از میان مهمترین این دلایل میتوان به افزایش حجم پول در گردش در اقتصاد یک کشور اشاره کرد. زمانی که نرخ سود سپردههای بانکی افزایش مییابد، افراد به جای اینکه پول خود را به صورت نقد نگهداری کنند یا آن را در حسابهای کوتاهمدت بانکی سپردهگذاری کنند، سراغ سپردههای مدتدار میروند و این موضوع با کاهش حجم پول در گردش، تورم را برای دورهای کوتاه و البته به صورت موقت کاهش میدهد.
اگرچه برای پرداخت این سود سپرده باید به اندازه سود حساب، نقدینگی در کشور افزایش یابد؛ همین موضوع خود میتواند بخشی از تورمی را که در اثر افزایش سود سپردهها کم شده بود، دوباره به اقتصاد بازگرداند. با توجه به موارد ذکر شده میتوان چنین نتیجه گرفت که افزایش سود بانکی در کوتاهمدت میتواند تورم را تا حد کمی کنترل کند؛ اما در بلندمدت نه تنها راهکار خوبی برای کنترل تورم نیست، بلکه آثار منفی آن بسیار بیشتر است.
کدام شیوه سرمایهگذاری در شرایط افزایش سود بانکی مناسب است؟
افزایش سود سپرده بانکی میتواند نشانهای از کاهش رشد اقتصادی در بلندمدت باشد؛ بنابراین بسیار مهم است بتوانیم در این شرایط راهکاری برای حفظ ارزش سرمایه و جلوگیری از تأثیر شرایط بر آن بیابیم. بورس، با برخورداری از گزینههای متعدد و ابزارهای متنوع میتواند بازار خوبی برای سرمایهگذاری در این شرایط باشد. سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت و صندوق سهامی در این شرایط میتوانند برای گروههای مختلف سرمایهگذاران با درجات متفاوت ریسکپذیری گزینههای مناسبی باشند.
سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت
نکته قابل توجه هنگام مقایسه سپردههای بانکی و صندوق درآمد ثابت این است که افزایش سود سپرده بانکی، باعث نمیشود بانک به محل مناسبی برای سرمایهگذاری تبدیل شود؛ چراکه معایبی از قبیل جریمه در صورت برداشت پیش از سررسید یا ماهشمار بودن سود بانکی همچنان به قوت خود باقی است. علاوه بر این سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت همواره با سودی بیشتر از سپردهگذاری در بانک همراه است و البته که در بلندمدت هم رشد اقتصادی کشور را کاهش نمیدهد.
با بررسی بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری به این نتیجه میرسیم که در این میان، گزینههایی مانند صندوق دوم اکسیر فارابی را داریم که با بازدهی 26 درصدی، علاوه بر سودی بالاتر از بانک، محدودیتهای سپرده بانکی را نیز ندارد و میتواند گزینه بسیار خوبی به عنوان جایگزین سپرده بانکی باشد.
سرمایهگذاری در صندوق سهامی
صندوق سهامی نیز میتواند در این شرایط گزینه خوبی برای سرمایهگذاری باشد. علت اینکه در شرایط افزایش سود بانکی سرمایهگذاری در صندوق سهامی به جای خرید و فروش مستقیم سهام پیشنهاد میشود، این است که با افزایش سود بانکی انتظار میرود عده بسیاری از افراد سرمایه خود را از بورس خارج کنند؛ بنابراین در این شرایط باید برای انتخاب شرکتها و صنایع مختلف برای سرمایهگذاری عوامل متعددی را در نظر گرفت که میتواند برای سرمایهگذاران امری پیچیده باشد. این در حالی است که تحلیلگران صندوقهای سرمایهگذاری با دانش مالی و مهارت بسیاری که در تحلیل بازار و انتخاب بهترین سهام برای سرمایهگذاری دارند، میتوانند بازدهی قابل قبولی برای صندوق سهامی کسب کنند. صندوق سهامی یکم اکسیر فارابی که اخیراً بازدهی بیش از بازده شاخص کل و هموزن نیز داشته، میتواند برای سرمایهگذاران گزینه بسیار مناسبی باشد.
انتهای رپرتاژ آگهی