به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، کپسول «دراگون»(Dragon) شرکت «اسپیس ایکس»(SpaceX)، فضانوردان ماموریت «کرو-۵»(Crew-5) را به زمین بازگرداند.
چهار فضانورد در یک کپسول دراگون به نام «اندورنس»(Endurance)، اواخر روز ۱۱ مارس به سوی زمین پرتاب شدند و یک ماموریت پنج ماهه به مقصد «ایستگاه فضایی بینالمللی»(ISS) را به پایان رساندند. «جاش کاسادا»(Josh Cassada) و «نیکول مان»(Nicole Mann) فضانوردان ناسا، «کویچی واکاتا»(Koichi Wakata) فضانورد ژاپنی و «آنا کیکینا»(Anna Kikina) فضانورد روسی پس از عبور از خلیج مکزیک، روز ۱۲ مارس در ساعت ۹:۰۲ شب به وقت منطقه زمانی شرقی روی زمین فرود آمدند.
مان پس از فرود آمدن، طی یک پیام رادیویی به گروه کنترل ماموریت اسپیس ایکس گفت: سپاسگزارم اسپیس ایکس. این یک سواری خوب بود. ما خوشحالیم که در خانه هستیم.
این چهار فضانورد در طول ماموریت خود به ایستگاه فضایی بینالمللی، در ماموریتی که نخستین پرواز فضایی برای مان، کاسادا و کیکینا بود، ۱۵۷ روز را در فضا سپری کردند. این پنجمین پرواز واکاتا بود که اکنون ۵۰۵ روز را در فضا به سر برده است. پس از فرود، گروههای بازیابی اسپیس ایکس با قایقهای سریع این شرکت به سرعت وارد صحنه شدند.
«اندورنس» اوایل روز ۱۱ مارس در ساعت ۲:۲۰ بامداد به وقت منطقه زمانی شرقی از ایستگاه فضایی بینالمللی بیرون آمد و سپس یک مجموعه مانور را انجام داد تا خود را در مسیر ورود مجدد به جو قرار دهد. این پرتاب ایمن، پنجمین ماموریت عملیاتی اسپیس ایکس را برای برنامه سرنشیندار تجاری ناسا انجام داد و مبادله پرسنل ایستگاه فضایی بینالمللی با اعضای تازهوارد ماموریت «کرو-۶»(Crew-6) را به پایان رساند.
مقامات ناسا گفتند که کپسول دراگون هنگام ورود مجدد به جو زمین، آسمان شب را به صورت رگهای درخشان از نور روشن کرد.
ماموریت کرو-۵ به دو موفقیت تاریخساز دست یافت. مان، نخستین زن بومی آمریکایی بود که به فضا رسید و کیکینا، نخستین فضانورد روسی بود که با یک فضاپیمای خصوصی آمریکایی پرواز کرد. به علاوه، این ماموریت پنجمین بازگشت واکاتا از فضا را رقم زد.
این احتمال وجود داشت که پنجمین مسافر نیز بتواند در کپسول اندورنس به زمین بیاید. در اواسط دسامبر ۲۰۲۲ فضاپیمای روسی «سایوز»(Soyuz) که به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شده بود، دچار نشتی شد و تمام مایع خنککننده خود را ظاهرا پس از برخورد با یک شهابسنگ از دست داد. آن فضاپیمای سایوز قرار بود برای سه فضانورد از جمله «فرانک روبیو»(Frank Rubio)، فضانورد ناسا به زمین سفر کند.
«اندورنس» در ماه ژانویه به طور موقت برای حمل یک سرنشین دیگر یعنی روبیو در صورت نیاز به تخلیه اضطراری ایستگاه فضایی بینالمللی مجهز شد. قرار بود که دو سرنشین دیگر سایوز شامل «سرگئی پروکوپیف»(Sergey Prokopyev) و «دیمیتری پتلین»(Dmitri Petelin) فضانوردان روسی، سوار بر سایوز آسیبدیده به زمین بیایند زیرا مقامات فضایی روسیه تشخیص داده بودند که فضاپیما میتواند دو نفر را حمل کند اما امکان حمل کردن سه نفر بدون مایع خنککننده وجود ندارد. با وجود این، پس از اینکه «آژانس فضایی روسیه»(Roscosmos) یک سایوز جایگزین را به عنوان محل اقامت روبیو، پروکوپیف و پتلین به فضا فرستاد، برنامه تغییرات اندورنس حذف شد.
ماموریت کرو-۶ شرکت اسپیس ایکس در تاریخ سوم مارس برای یک اقامت شش ماهه به آزمایشگاه مداری رسید و «وارن هوبورگ»(Warren Hoburg) و «استفان بوون»(Stephen Bowen) فضانوردان ناسا، «آندری فدیایف»(Andrey Fedyaev) فضانورد روسی و «سلطان النیادی»(Sultan Al-Neyadi) فضانورد امارات متحده عربی را در یک کپسول دراگون موسوم به «اندور»(Endeavour) به مقصد رساند.
کرو-۶ نیز یک ماموریت تاریخساز است زیرا النیادی نخستین فضانورد از امارات متحده عربی به شمار میرود که در یک ماموریت فضایی بلندمدت پرواز میکند.
انتهای پیام