داور بخش نمایش جشنواره هنرهای شهری مشهد:

برگزاری نمایش‌ها در سطح شهر سخت ولی ایده‌ خوبی است

داور بخش نمایش جشنواره هنرهای شهری مشهد گفت: برگزاری نمایش‌ها در سطح شهر سخت ولی ایده‌ خوبی است که می‌تواند به تئاتر ما، جذب تماشاگر و آشنایی مردم با تئاتر کمک کند.

رضا صابری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص مراحل داوری بخش نمایش جشنواره هنرهای شهری امسال مشهد اظهار کرد: از حدود ۱۲۰ متنی که به دبیرخانه رسیده بود، ۳۰ متن انتخاب شد که از میان آن‌ها با توجه به متون، مفاهیم، شکل کار و مناسبت آن برای ایام نوروز ۱۵ متن انتخاب نهایی تیم داوران بود.

وی با بیان اینکه آثار ارسالی از سراسر کشور به دبیرخانه رسیده بودند، افزود: این آثار خیلی مترقی و متنوع بودند و برای خیابان، کارهای محیطی و میدانی نوشته شده بودند. غالبا سعی شده بود مقداری طنز هم در کار استفاده شود و البته طنزی آرامش بخش و دوست داشتنی. برخی نیز آثار خود را درباره آیین‌های سنتی و بومی مناطق خود نوشته بودند که تعدادی از آن‌ها انتخاب شد و قرار است در عید به اجرا بپردازند.

شهرداری مشهد بودجه مناسبی برای اجراها در نظر گرفته است

داور بخش نمایش جشنواره هنرهای شهری مشهد تصریح کرد: رقابتی در جشنواره وجود ندارد، بلکه گروه‌ها نمایش خود را اجرا می‌کنند و به شهرهای خود برمی‌گردند. ویژگی خوبی که امسال وجود دارد نیز این است که شهرداری بودجه مناسبی را برای گروه‌هایی که چه از مشهد و چه دیگر نقاط کشور در این رویداد شرکت می‌کنند در نظر گرفته است.

صابری ادامه داد: ظاهرا به گروه‌ها مبلغی در دو مرحله، یکی در بدو امر که می‌آیند و کار آن‌ها انتخاب می‌شود و دیگری هم برای خود اجرا پرداخت می‌شود که به نظر من رقم خوبی است. چون عموما در کارهایی که در جشنواره مشهد شرکت می‌کنند تعداد بازیگران کم و حدود پنج نفر هستند، این مبلغ مناسب است.

وی در پاسخ به اینکه چه ملاک‌هایی برای انتخاب آثار مورد توجه قرار گرفته است، عنوان کرد: هر اثر باید دارای مفهوم خوب، ارزشی و انسانی باشد؛ متون باید ناب و دست نخورده باشند و در آن خلاقیت وجود داشته باشد و ادبیات شایسته‌ای به‌ کار برده باشند و مهمتر از هرچیز شرایط را باید درنظر گرفت، زیرا به هر حال شرایط جامعه اکنون در حالتی است که باید خیلی مسائل را رعایت کرد و از آنجایی که کارها در میادین و محیط اجرا می‌شوند حتما باید کاری باشد که سخیف نباشد.

عکس از آرشیو

نمایش خیابانی باید آنقدر جذابیت داشته باشد که عابر را نگه دارد

پیشکسوت تئاتر مشهد خاطرنشان کرد: کار میدانی از این لحاظ سخت است، چراکه باید نمایش کوتاه باشد، قصه‌های قشنگ و ایده‌های نو داشته باشد و با ارزش باشد، چون به هر ترتیب مشهد شهری است مذهبی و از طرفی ماه رمضان هم نزدیک است. ما همه این‌ها را در نظر گرفتیم و خوشبختانه آثاری را انتخاب کردیم که همه این موارد را داشته باشند.

صابری گفت: اگر نمایش در فضای مسقف باشد داستان تفاوت دارد ولی در انتخاب کاری که در میدان و در بین مردم اجرا می‌شود باید خیلی در متون، صحنه‌ها و اجرای بازیگران دقت شود.  این‌ها مواردی بودند که ما در انتخاب آثار در نظر گرفتیم زیرا نوعا کارهای محیطی این‌گونه است که تماشاچی در حال رد شدن توجهش جلب می‌شود، می‌ایستد و اگر نمایش خوب باشد تماشا می‌کند و اگر خوب نباشد می‌رود؛ این‌گونه که دعوت شود و یا بلیت تهیه کرده باشد نیست، بنابراین نمایش باید آنقدر جذابیت داشته باشه که تماشاگر را جذب کند.

وی در خصوص اثرگذاری نمایش‌های خیابانی بر جامعه اظهار کرد: نمایش در مملکت ما مرسوم نبوده است. تئاتر جهان نیز از نمایش‌های میدانی شروع شده‌ است تا به این مرحله رسیده‌ که سالن‌های مسقف و مبلمان و فضاهای مدرن و شیک ایجاد شده‌ است. اینکه زیربنای تئاتر دنیا از آیین‌ها، مناسبت‌ها، مناسک و محیط‌ها شروع شده‌ نشان می‌دهد که نمایش میدانی و محیطی و اصطلاحا نمایش خیابانی خیلی مهم است و تاثیر بسزایی در بین مردم دارد.

گاهی نمایش باید به سمت تماشاچی برود

داور بخش نمایش جشنواره هنرهای شهری مشهد در پاسخ به اینکه چرا تئاتر خیابانی در دیگر ایام سال در سطح شهر اجرا نمی‌شود، بیان کرد: به هرحال هزینه‌هایی وجود دارد که باید پرداخت شود و بودجه کافی برای این‌کار لازم است. برگزاری نمایش‌ها در سطح شهر، سخت ولی ایده‌ خوبی است و به نظر من می‌تواند به تئاتر ما، جذب تماشاگر و آشنایی تماشاگر با تئاتر کمک کند.

صابری خاطرنشان کرد: گاهی تماشاگر به سمت ما می‌آید و گاهی هم ما باید به سمت او برویم. در نمایش خیابانی در واقع ما وارد جمع مردم می‌شویم و کارهای خود را اجرا می کنیم و ممکن است برای خیلی‌ها جذابیت داشته باشد.

وی با بیان اینکه بهتر است موضوعات نمایش‌های خیابانی تنها در حوزه نمایش‌های آیینی و سنتی نباشند، افزود: اگر قرار باشد که تمام اجراها در این حوزه باشند، از این جهت که شرایط مناسب نیست مقداری سخت است. اتفاقا کارهای زیادی از این نوع نیز به جشنواره هنرهای شهری رسیده بودند که به مسائل آیینی و سنتی مناطق خود پرداخته بودند که تنها ۳ اثر در این حوزه انتخاب کردیم تا کارها متنوع باشند و با شرایط هم وفق داده شوند.

پیشکسوت تئاتر مشهد در مورد کیفیت و کمیت آثار امسال جشنواره هنرهای شهری مشهد در مقایسه با سال‌های گذشته عنوان کرد: این جشنواره غیر از ۲ سالی که با کرونا درگیر بودیم هرسال توسط شهرداری مشهد برگزار می‌شود که البته ۳ سال بنده در روند برگزاری آن حضور نداشتم، اما در مقایسه با سال‌هایی که بوده‌ام، امسال باید بگویم کارها خوب و ارزشی است و قابلیت جذب تماشاچی را دارند؛ آن‌ها دارای ایده‌های خوبی هستند و فکر می‌کنم امسال نسبت به سال‌های گذشته، سال خوب و ممتازی در این خصوص باشد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۲:۵۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401122014024
  • خبرنگار :