جداسازی و ذخیره‌سازی نمونه بافت جنسی و سلول‌های «کوشکی»

مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: انجماد بافت جنسی و جداسازی سلول‌ از بافت جنسی و پوست کوشکی (یوزپلنگ نر مرکز تکثیر در اسارت توران) برای ذخیره‌سازی در بانک سلول‌های انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیکی کشور موفقیت آمیز بود.

به گزارش ایسنا،پس از تلف شدن «کوشکی» به دلیل کهولت سن، از بافت جنسی و پوست آن بلافاصله مطابق پروتکل‌های استاندارد جهانی، نمونه برداری شد و برای ذخیره‌سازی و تولید رده سلولی به مرکز ملی ذخایرژنتیکی کشور انتقال یافت. اکنون پس از گذشت سه هفته و انجام آزمایشات و بررسی‌های لازم، زیست‌پذیری سلول‌ها تائید شد و نمونه‌های بافت و سلول برای استفاده‌های احتمالی آتی منجمد و ذخیره شدند.

محمد مدادی در این باره اظهار کرد: ذخیره سلولی گونه‌های در معرض خطر و به‌ویژه بحرانی از جمله روش‌های حفاظتی خارج زیستگاهی برای اهداف پژوهشی و احیا در دنیا مورد توجه بوده و در کشور نیز با استفاده از ظرفیت‌های موجود ضروری است.

وی افزود: این اقدام در راستای تفاهمنامه و همکاری دوجانبه دفتر با مرکز ملی ذخایر ژنتیکی کشور به عنوان مرجع راه‌اندازی بانک سلولی حیات وحش و گونه‌های در معرض تهدید انجام پذیرفت. توافقات برای اقدام مشابه برای حداقل ۲۰  گونه در معرض تهدید با همکاری ادارات کل استان و مراکز استانی جهاد دانشگاهی با محوریت و مدیریت مرکز ملی ذخایر ژنتیکی انجام گرفته است و به‌زودی با ابلاغ شیوه‌نامه‌های لازم عملیاتی خواهد شد. 

مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی ادامه داد: در همین راستا بلافاصله پس از تلف شدن ناگوار «پیروز»، نمونه برداری موفقی از آن هم انجام شد و برای حفظ ذخیره ژنی آن به مرکز ملی ذخایر ژنتیکی کشور منتقل شد.

آذربایجانی - رئیس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران- درباره این موضوع اظهار کرد: ماموریت محوری این مرکز در حفظ و صیانت منابع ژنتیکی استراتژیک کشور در حوزه‌های تنوع زیستی، صنعت و حیات وحش به پشتوانه استقرار استانداردها و ظرفیت‌های سخت افزاری و نرم افزاری مناسب وارد مرحله جدیدی از ارتقای اقتدار علمی کشور جهت حفظ و صیانت از این ثروت‌های ملی شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، آذربایجانی در پایان تصریح کرد:  تفاهمنامه راهبردی بین این مرکز و سازمان حفاظت محیط زیست با تجمیع ظرفیت‌های ساختاری و عملیاتی دو سازمان، جهش بزرگی در راه اندازی یک سامانه پاسخ سریع جهت ذخیره نمونه‌های سلولی و ژنتیکی از گونه‌های در معرض انقراض حیات وحش در کشور است که در سال جاری علاوه بر« کوشکی» موارد موفقیت آمیز دیگری در خصوص سایر جانوران در معرض خطر انقراض صورت گرفته است. توسعه این اقدامات برای اهداف پژوهشی و پروژه احیای منابع ژنتیکی گام آتی دو سازمان برای معکوس کردن روند از دست رفتن منایع ژنتیکی کشور است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۷:۰۸
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1401121007730
  • خبرنگار :