/تازه‌های نشر/

گام اول فرزندپذیری را درست برداریم

در سال‌های اخیر، پذیرش فرزند و فرزندخواندگی جای خود را در خانواده‌های ایرانی پیدا کرده است و به یک واژه رایج در خانواده‌های نابارور تبدیل شده و تابوی آن در حال شکسته شدن است.

به گزارش ایسنا، هرساله کودکان بسیاری به دلیل غفلت، خشونت یا سوء‌رفتار والدین، مرگ یا طلاق والدین و در نتیجه از دست دادن سرپرست، در مراکز نگهداری و مراقبتی پذیرش می‌شوند. از سویی، خانواده‌هایی وجود دارند که به دلایل مختلف از جمله ناباروری مایل به پذیرش این کودکان و تجربه نقش سرپرستی هستند. بنابراین، فرزندپذیری راهکاری برای تجربه این نقش برای زوجین نابارور و کودکانی است که از مراقبت و عاطفه والدین محرومند.

فرزندپذیری فرآیند اجتماعی پیچیده‌ای است که اغلب چالش‌انگیز بوده و همیشه رضایت‌بخش نیست. اضطراب، مسائل ناباروری و نگرش‌های منفی جامعه، تنها برخی از عوامل استرس‌زای پیش از فرزندپذیری است که بسیاری از خانواده‌ها آن را تجربه می‌کنند. والدین فرزندپذیر ممکن است شناخت، دانش و مهارت‌های ضروری برای سازگاری با نیازهای کودک فرزندخوانده را نداشته باشند. ناسازگاری کودکان و فقدان مهارت‌های فرزندپروری در خانواده‌های فرزندپذیر، از عوامل تنش‌زا پس از فرزندپذیری است که می‌تواند منجر به شکست فرزندپذیری شود.

کتاب "دلبستگی در فرزندپذیری" منبع مناسبی برای تمامی خانواده‌های فرزندپذیر در هر مرحله از فرزندپذیری است. اطلاعات مطرح شده در خصوص چالش‌ها، به والدینِ آینده کمک می‌کند تا مسائل احتمالی کودکان خود را بهتر درک کنند. آن دسته از والدینی که در حال حاضر کودکی را به فرزندی پذیرفته‌اند نیز درک بهتری از رفتارهای فرزندان خود به دست آورده و روش‌های موفقیت‌آمیز فرزندپروری را می‌آموزند.

نویسنده کتاب به ‌عنوان والدی فرزندپذیر و متخصصی که در حوزه فرزندخواندگی فعالیت می‌کند، روایت‌های مطرح شده از خانواده‌ها را گاهی امیدوارکننده و گاهی تکان‌دهنده و در عین ‌حال، واقعی می‌داند. توصیف دقیق مراحل تحول دلبستگی، به والدین اجازه می‌دهد که درک درستی از موقعیتی که در آن قرار دارند، داشته باشند. موقعیتی که فرزندان آنها در آن قرار دارند و اینکه چگونه می‌توانند روش‌های فرزندپذیری خود و سلامت کل خانواده را ارتقا بخشند.

این کتاب منبع مناسبی برای متخصصانی است که با والدین کار می‌کنند. این کتاب به متخصصان کمک می‌کند تا در مسیر چالش‌برانگیز فرزندپذیری، یاری‌رسان والدین باشند. تأکید نویسنده بر سلامت خانواده، به درک بهتر مهارت‌های تخصصی و فنون درمانی کمک می‌کند.

کتاب حاضر به والدین کمک می‌کند الگوهای مثبت دلبستگی را در فرزندان خود ایجاد کنند. در فصل ۸ این کتاب، راهکارهای ویژه در خصوص فنون دلبستگی برای کودکانی که وارد خانواده می‌شوند، مطرح شده است. والدین با مطالعه این کتاب، با الگوهای دلبستگی نه چندان کارآمدی که کودکان پیش از ورود به خانواده کسب کرده‌اند، آشنا می‌شوند. آنها همچنین راه‌هایی را برای ایجاد الگوهای مثبت‌تر دلبستگی می‌آموزند.

یکی از نگرانی‌های والدین در کار با این کودکان این است که مبادا مسائل مهمی در مورد فرزند خود را نادیده بگیرند که باعث شود کودکان برای مرحله بعدی زندگی خود آمادگی لازم را نداشته و آسیب‌پذیر گردند. به منظور رفع این دغدغه والدین، مسائل مهمی که بایستی در ارتباط با سلامت روان کودکان مورد توجه قرار گیرد، در طول کتاب مورد بررسی قرار گرفته است

این اثر، ترجمه کتاب  Attaching in adoption: practical tools for today's parentsاست که در سال ۲۰۱۲ منتشر شده است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

"دلبستگی ایمن به کودکان کمک می‌کند تا باور کنند که دوست داشتنی هستند. بدانند که می‌توان به والدین اعتماد کرد و زمانی که نیاز داشته باشند، دیگران به آنها کمک خواهند کرد. کودکان می‌آموزند که والدین به آنها کمک می‌کنند تا در آغوش گرفته شوند، جهان را کشف کنند، آرام بگیرند، مسائل را حل کنند و از رنج خویش بکاهند. در فقدان والدین قابل اتکا، کودکانی که مستاصل شده‌اند، پریشانی‌های خود را با خشمگین شدن تشدید کرده یا احساسات خود را با تجزیه کردن، خاموش می‌کنند. کودکان با والدینی دلسوز می‌آموزند که برای دریافت کمک، نیازهای خود را با میزان مناسبی از خشم، اضطراب یا ناراحتی نشان دهند. این علامت‌دهی به والدین، گامی در راستای یادگیری مقدمات حل مسئله است. مهارتی که در نقطه مقابل طغیان خشم یا انکار نیازها قرار دارد.

دلبستگی چارچوبی را برای روابط صمیمی در ذهن کودک ایجاد می‌کند. دلبستگی ایمن با والدین قابل اعتماد و حساس، به کودک کمک می‌کند که برای خود ارزش قائل شود؛ به والدین خود اعتماد کند، به احساسات خود اعتماد داشته باشد و به احساسات دیگران توجه نشان دهد. این نوع دلبستگی به کودک می‌آموزد که اگر کسی او را خوب بشناسد، دوستش خواهد داشت. این دلبستگی کودک را در برابر حسادت ایمن می‌سازد.

دلبستگی مانند خیابانی دو طرفه است؛ هم والدین و هم کودکان بایستی رقص دلبستگی را بیاموزند. آنها شناختن یکدیگر را تمرین می‌کنند و نشانه‌ها و پاسخ‌های یکدیگر را می‌آموزند. در یک دلبستگی بهنجار و سالم، والدین و کودکان باور دارند که اغلب اوقات قادرند به یکدیگر عشق بورزند.

وقتی که کودک با والدین خود دلبستگی ایمنی برقرار می‌سازد، نوعی مثبت‌نگری از او ساطع می‌شود. والدین و کودکانی که به هم نزدیک هستند، به نظر گرم می‌رسند. زمانی که جدایی آنها به درازا می‌انجامد، سرمایی که در رابطه احساس می‌کنند، آنها را تشویق می‌کند که به یکدیگر نزدیک‌تر شوند. وقتی کودک و والدین به گرمی روابط پاسخ می‌دهند، نزدیکی به هم برایشان خوشایند است. "

کتاب "دلبستگی در فرزندپذیری؛ راهکارهایی عملی برای والدین امروزی" به قلم "دبورا دی گری" و ترجمه "سمیه احمدی" در ۳۷۶ صفحه و به قیمت ۱۸۵ هزار تومان توسط انتشارات ارجمند در ۱۰۰۰ نسخه منتشر شده ‌است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۱:۳۶
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1401121007346
  • خبرنگار : 50597