علی خرازی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اهمیت حضور گردشگران برای بازدید از این بنای تاریخی گفت: «سرای عجم» ظرفیت بسیار بالایی در جذب گردشگر داشت ولی متاسفانه این ظرفیت در سالهای اخیر مورد غفلت واقع شد و اکنون شاهد حال ناخوش گردشگری در این بنا هستیم تا جایی که دیگر حتی ارزش بازدید برای گردشگران ندارد.
او همچنین با تاکید بر اینکه نباید از وضعیت رها شده گردشگری شهرستان غافل بود تصریح کرد: عدم مرمت باعث شده تا «سرای عجم» به مرور تخریب شود و چنانکه این شرایط ادامه پیدا کند به زودی به یک ویران تبدیل میشود.
این راهنمای گردشگری خاطرنشان کرد: همه بناهای تاریخی پس از مدتی نیاز به مرمت و بازسازی دارند و این امر باید به دست کارشناسان و متخصصان خبره انجام بگیرد.
خرازی اظهار کرد: من فکر میکنم که مدتهاست توسعه گردشگری در اولویت قرار ندارد. یعنی برای مسؤولان ذیربط مهم نیست که گردشگر به استان خوزستان بیاید و یا نیاید و به همین دلیل است که سهم ما از صنعت گردشگری در کشور بسیار ناچیز است.
وی معتقد است: اگر وضعیت ورود گردشگر به بنایی مانند «سرای عجم» تغییر پیدا کند به طور قطع این امر در مرمت این اثر تاریخی موثر واقع میشود.
«سرای عجم» در ایسنا:
«سرای عجم» از فهرست آثار ثبت ملی خارج شد
تخریب کاملا قانونی «سرای عجم»!
مروری بر گذشته «سرای عجم»
«سرای عجم» یا «سرای السله» بنایی تاریخی است که در سال ۱۳۸۲ با شماره ۱۰۸۷۵ به ثبت ملی رسید. این سر در گذشته هم به عنوان یکی از کاروانسراهای شیخ خزعل و هم بازار بوده است و اکنون به عنوان انبار از آن استفاده میشود. این بنای تاریخی از لحاظ معماری منحصربهفرد و بنایی یک طبقه است و دارای آجرچینی، ستونهای حجاری شده، حجرههای متعدد، سنگفرش و در و پنجره چوبی است. «سرای عجم» بارها مورد تعرض قرار گرفت به طوری که بخشهایی از آن به صورت شبانه تخریب شد. آخرین تعرض به این بنا در شهریور ۱۳۹۲ بود که توسط نیروهای میراث فرهنگی و جمعی از دوستداران میراث فرهنگی اهواز متوقف شد. این بنای تاریخی پس از اسارت خزعل در تهران به دست شخصی به نام آقااحمد عجم، پدر ناصر عجم نماینده مجلس و شهردار اهواز و از نزدیکان شاه، خریداری و به «سرای عجم» معروف شد.
این بنا در خیابان پشتی خانه دادرس اهواز واقع است. «سرای عجم» که در خیابان آزادگان اهواز «۲۴ متری» قرار دارد در تملک شخصی است که بالکن مهدیان را برای همیشه تخریب کرد و قصد تخریب «سرای عجم» را هم داشت. مالک آن به این بهانه که در هنگام ثبت از وی اجازه کسب نشده این بنا را از سیاهه ثبت ملی خارج کرد. تا سال ۱۳۸۹ بخشی از این بنا تخریب شد و مالک قصد تخریب کل بنا و ساختن ساختمانی جدید را در محل آن داشت. «سرای عجم» از جمله بناهای در معرض خطر است که با ادامه روند تخریب پیش بینی میشود در آینده به طور کامل تخریب شود. ضمن آن که مالک بنا سابقه تخریب بالکن مهدیان را در کارنامه خود دارد. بالاخره «سرای عجم» به تقاضا و پیگیری مستقل مالک از فهرست ثبت آثار ملی خارج شد. بعد از این که مالک خصوصی این بنای تاریخی به نامه ۶۰ دوستدار میراث فرهنگی مبنی بر درخواست عدم تخریب سرا روی خوش نشان نداد «کمپین ممانعت از تخریب بنای تاریخی سرای عجم» در شبکههای اجتماعی فیسبوک و جنبشهای مدنی راهاندازی شد.
مالک بنای تاریخی «سرای عجم» اهواز ظهر روز یکشنبه ۱۰ شهریور ۱۳۹۲ قصد تخریب این بنا را داشت اما مداخله کسبه این سرا و نیروهای یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی خوزستان مانع از انجام این کار شد. تاکنون بخشی از هلالیها و ستونهای این بنا تخریب شده است. همچنین مالک این بنا در ۱۳ فروردین ۱۳۹۲ به دلیل خلوت بودن شهر توسط عدهای یکی از طاقهای «سرای عجم» را تخریب کرد.
انتهای پیام