به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در مصاحبهای با برنامه تلویزیونی "مسکو.کرملین.پوتین" عنوان داشت: ما ابتدا انگلیس و فرانسه را جدی نمیگرفتیم زیرا ناتو اظهار کرده بود که تقریبا یک نهاد غیرنظامی است؛ اما اکنون مشاهده میکنیم که ناتو به جای آنکه به قول خودش یک بلوک سیاسی باشد، یک بلوک نظامی است؛ بنابراین ما مجبور هستیم تا به مذاکرات درباره مساله تواناهاییهای هستهای انگلیس و فرانسه بازگردیم.
وی همچنین تاکید کرد که روسیه با مشارکت کشورهای عضو ناتو در بررسی معاهده استارت نو مخالفت نمیکند.
پوتین با اشاره به این معاهده تصریح کرد: البته که کشورهای ناتو رسما به عنوان طرفی برای این معاهده محسوب نمیشوند و فقط دو طرف (روسیه و ایالات متحده آمریکا) وجود دارد. ناتو بیانیهای را در این خصوص ایراد و در عین حال درخواستی را برای شرکت در این مذاکرات مطرح کرد. به هر حال اگر چنین چیزی رخ دهد، ما اهمیت نمیدهیم و به آنها اجازه میدهیم که در گفتوگوها شرکت کنند.
وی در ادامه تاکید کرد که نمیتواند تصور کند ارتش آمریکا، تاسیسات هستهای روسیه را بازرسی کند درحالیکه خود این ارتش از رژیم کییف حمایت میکند.
رئیسجمهوری روسیه ضمن بیان اینکه "کشورهای ناتو همدست جنایات رژیم کییف هستند"، افزود: وقتی این کشورها چنین اقداماتی را در اوکراین انجام میدهند، من نمیتوانم تصور کنم که ارتش آمریکا بخواهد از تاسیسات هستهای ما بازرسی کند. چنین چیزی "واقعا مضحک" است.
ولادیمیر پوتین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آمریکا چه چیزی را باید از تعلیق پیمان استارت نو توسط روسیه متوجه شود، گفت: این موضوع به خود آمریکاییها بستگی دارد. ما که نمیتوانیم وارد ذهن آنها شویم. اما خود ما متوجه هستیم که به چه چیز نیازمندیم. ما باید کشور خود را حفظ و نسبت به امنیت و ثبات استراتژیکمان اطمینان حاصل کنیم.
پوتین در ادامه بیان داشت: اگر غرب بخواهد فدراسیون روسیه را متلاشی کند و کنترل تکههای آن را در دست بگیرد، مردم روسیه احتمالا نمیتوانند زنده بمانند. اگر تجزیه روسیه مد نظر باشد، فکر میکنم سرنوشت همه مردم این کشور از جمله گروهها و قومهای نژادی به طور چشمگیری احتمالا تغییر کند.
وی با اشاره به آنچه غرب اصطلاحا "افراد متمدن خانواده" میخواند، اظهار کرد: غرب فقط زمانی روسیه را به اصطلاح جزو "افراد متمدن خانواده" تلقی میکند، که کشور ما را به چندین تکه تقسیم کند. آنها بعد از تقسیم روسیه به چند تکه، احتمالا اعلام خواهند کرد که روسیه به اصطلاح به چنین خانوادهای تعلق دارد.
رئیسجمهور روسیه تاکید کرد: همزمان با اینکه هدف کلیدی ناتو "شکست استراتژیک روسیه" است، ما نه تنها باید توانمندیهای هستهای آمریکا، بلکه باید تواناییهای کشورهای عضو ناتو را نیز جدی بگیریم. در شرایط کنونی وقتی که کشورهای پیشرو ناتو اظهار کردهاند که هدف کلیدیشان "شکست استراتژیک روسیه" است تا بدین ترتیب مردم ما رنج بکشند، چطور میتوانیم در این شرایط تواناییهای هستهای آنها را نادیده بگیریم؟
ولادیمیر پوتین در ادامه این مصاحبه عنوان داشت: اگرچه مسکو مخالف ساخت جهانی جدید براساس منافع تنها یک کشور (آمریکا) است اما جهان باید تغییر کند. صرف نظر از اظهاراتی مبنی بر اینکه روسیه جانشین قانونی اتحاد جماهیر شوروی است... چنین چیزی به لحاظ حقوقی درست است اما ما پیرامون مسائل حقوقی گفتوگو نمیکنیم بلکه درباره توانمندی اظهار نظر میکنیم. روسیه امروزی توانمندیهای متفاوتی دارد. ما متوجه آن هستیم و موافقیم که جهان باید تغییر کند. مسکو هرگز مخالف تغییراتی نظیر سازمان ملل و اصلاحات آن نیست اما با ساخت جهانی جدید براساس منافع یک کشور (از جمله آمریکا) مخالف هستیم.
رئیسجمهور روسیه با تاکید بر "جهانی چندقطبی" خاطرنشان کرد: تلاشها برای جهانی چندقطبی، جایی که به منافع همه افراد در عرصه بینالمللی احترام گذاشته شود، در نهایت محقق خواهد شد. من شک ندارم که چنین چیزی روزی مستولی خواهد شد. مقامات روسیه بارها خواستار جهانی چندقطبی شدهاند؛ جایی که منافع تمامی کشورها در نظر گرفته شود و سیاست هژمونی جهانی آمریکا را محکوم کند.
وی همچنین در پایان با اشاره به ارسال تسلیحات غربی به اوکراین هشدار داد: از آنجایی که ناتو برای ارسال این تسلیحات به اوکراین مزدی دریافت نمیکند، این اقدام این ائتلاف احتمالا به معنای مشارکت در این درگیری تلقی میشود و غرب در جنایات کییف همدست است. آنها تسلیحاتی به ارزش دهها میلیارد دلار به اوکراین ارسال میکنند؛ این به معنای مشارکت در درگیری است.
پوتین گفت که ارسال تسلیحات "رایگان" به اوکراین توسط کشورهای ناتو باعث میشود که آنها به طور "غیرمستقیم" در "جنایاتی" که کییف علیه غیرنظامیان در مناطق شرقی مرتکب شده، "همدست" باشند.
او گفت: این یک همکاری نظامی ساده نیست، زیرا آنها [کشورهای ناتو] در ازای آن تسلیحات پول دریافت نمیکنند. آنها به طور یکجانبه سلاح [به اوکراین] عرضه میکنند، به این معنی که آنها - حداقل به طور غیرمستقیم - در جنایات مرتکب شده توسط رژیم کییف دخیل هستند، از جمله گلولهباران مناطق مسکونی در نووروسیا و دونتسک.
در همین حال ولادیمیر پوتین با ارسال پیام تبریک تولد به رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، از نقش شخصی او برای پیشرفت دوستیشان و ارتقاء همکاریهای سازنده در روابط دوجانبه تقدیر و تشکر کرد.
پوتین در نامهاش که توسط وبسایت کرملین منتشر شد، خطاب به همتای ترکیهای خود نوشت: آقای رئیسجمهور عزیز، دوست عزیز من، بنده از صمیم قلبم زادروزتان را تبریک میگویم. روسیه از کمک و مشارکت شخصی شما برای تحکیم دوستیمان و ارتقاء همکاریهای سازنده میان دو کشور (روسیه و ترکیه) تقدیر و تشکر میکند.
رئیسجمهور روسیه همچنین اطمینان خاطر داد که مسکو و آنکارا به تلاشهای خود برای حل مسائل مهم منطقهای و جهانی که در دستور کار هستند، تلاش خواهند کرد.
انتهای پیام