دکتر علیرضا معتمدی در گفت و گو با ایسنا افزود: سالانه تعداد زیادی از همکاران بخش دولتی و خصوصی به انواع مختلفی از بیماریهای واگیردار شغلی مانند تب مالت و کیست هیداتید مبتلا میشوند.
وی با اعلام اینکه فعالیت در حرفه دامپزشکی با مخاطرات زیادی همراه است، در خصوص وضعیت بیماری تب مالت در این شهرستان گفت: از علائم این بیماری در دامها میتوان به سقطجنین و افزایش جفت ماندگی اشاره نمود که عمدتاً سقط در اولین آبستنی بعد از ابتلا رخ میدهد.
رئیس شبکه دامپزشکی تربتجام اظهار کرد: دام مبتلا به این بیماری در آبستنهای بعدی عموماً مشکل بالینی خاصی نشان نمیدهد، به همین دلیل بیماری از ظاهر دام قابل تشخیص نیست و فقط با اخذ سرم و تستهای آزمایشگاهی، بیماری شناسایی میشود.
شناسایی یک مورد مثبت تب مالت
وی تصریح کرد: هرچند میزان ابتلای بیماری در دامهای سبک شهرستان بررسی نشده ولی در گاوداریهای صنعتی از ابتدای سال تاکنون یک مورد مثبت تب مالت در شهرستان تشخیص داده شده است.
معتمدی عامل بیماری را باکتری داخل سلولی از خانواده بروسلا دانست که دارای سویههای متفاوتی از جمله بروسلا آبورتوس، بروسلا ملی تنسیس و ... است که در دامهای مختلف ایجاد بیماری میکنند.
وی افزود: سویههای مختلف این باکتری دارای میزبانهای اختصاصی هستند و در بسیاری از حیوانات مانند گاو، گوسفند، بز، شتر، خوک، سگ و ...حتی پستانداران دریایی نیز جدا شده است؛ اما سویههایی که بیشتر به دلیل بیماری مشترک بین انسان اهمیت دارند بروسلا ملیتنسیس با میزبان اختصاصی گوسفند و بز است.
رئیس شبکه دامپزشکی تربتجام با اعلام اینکه به دلیل ماهیت شغلی، بیماری بیشتر در مناطق روستایی شهرستان بروز میکند، اظهار کرد: بروسلوز نام دیگر همان بیماری تب مالت است.
وی افزود: بیماری تب مالت در دام علائم خاصی نداشته و موجب تلفات نمیگردد و ضرر و زیان اقتصادی متفاوتی مانند سقطجنین، جفت ماندگی کاهش نرخ باروری دام را موجب میشود.
واکسیناسیون ۵۱ هزار رأس بره و بزغاله ماده علیه بیماری بروسلوز
معتمدی همچنین در خصوص بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو گفت: متأسفانه تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به صورت یک بیماری بومی در تمامی نقاط کشور درآمده و هر از چند گاهی در فصول گرم سال گزارشی از مبتلایان انسانی در نقاط مختلف کشور گزارش میشود.
وی ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون در این شهرستان حدود ۵۱ هزار رأس بره و بزغاله ماده علیه بیماری بروسلوز واکسینه شدهاند. همچنین آمار واکسیناسیون گاو علیه این بیماری ۲۳۷۴ و گوساله نیز ۱۶۳۲ رأس بوده است.
فوت یک نفر به دلیل ابتلا به تب کریمه کنگو
رئیس شبکه دامپزشکی تربتجام اظهار کرد: اگرچه بیماری تب مالت در انسان عموماً کشنده محسوب نمیشود، ولی بیماری تب کریمه کنگو به شدت خطرناک بوده که متأسفانه در سال جاری یکی از همشهریان خانم به دلیل ابتلا به این بیماری فوت نمودند.
وی اظهار کرد: اگر در زمان مراجعه همکاران واکسیناتور در گله بره و بزغاله مشمول سن مایهکوبی وجود داشته باشد همکاری دامداران نیز مناسب است.
معتمدی عنوان کرد: عموماً بیماریهای مشترک مانند بروسلوز، تب کریمه کنگو، هاری و... جزء بیماریهای شغلی محسوب میشوند و افرادی که بیشتر با دام یا محصولات دامی در ارتباط هستند در خطر بیشتری قرار دارند. به عنوان مثال دامداران، کارگران کشتارگاه، قصابیها، دامپزشکان و شاغلین در بازار دام بیشتر در معرض ابتلا قرار دارند.
وی با اعلام اینکه طی سالهای اخیر تعداد ۴ نفر از همکاران این شبکه به بیماری تب مالت و یک نفر به بیماری کیست هیداتید مبتلا شدهاند، در خصوص وضعیت کشتارگاه دام شهرستان تربتجام گفت: کشتارگاه دام شهرستان صنعتی بوده که با داشتن حداقلهای لازم پروانه بهداشتی بهرهبرداری را اخذ نموده است.
برخورد قانونی با کشتار غیر مجاز
رئیس شبکه دامپزشکی تربتجام آمار کشتار دام روزانه این شهرستان را حدوداً روزی ۴۰۰ رأس دام سبک و ۵ رأس دام سنگین اعلام نمود و افزود: با توجه به ظرفیت اسمی ۵۰۰ رأسی کشتارگاه، پیش سرد این واحد پاسخگوی کشتار روزانه است.
وی اظهار کرد: طبق بازرسیهای کارشناسان این شبکه در صورت مشاهده هرگونه کشتار غیرمجاز در سطح شهر برخورد قانونی لازم با متخلفین صورت میگیرد و آمار کشتار غیرمجاز در سطح شهر نادر است.
معتمدی در ادامه با اشاره به اینکه در ارتباط با بیماری تب مالت که به بیماری هزار چهره نیز معروف است مشکلات متعددی در امر ریشهکنی وجود دارد، تصریح کرد: از جمله این مشکلات اینکه سن واکسیناسیون در بره و بزغالههای ماده ۳ تا ۸ ماه بوده که در گذشته چون زمان قوچ اندازی و زایش تقریباً مشخصی بود واکسیناسیون پوشش بهتری داشت اما در حال حاضر در بسیاری از دامداریها و چاههای کشاورزی، قوچ در طول سال در گله رها بوده و الگوی مشخصی برای زایمان وجود ندارد.
وی در همین خصوص افزود: در تمام طول سال برههای ماده در گله وجود دارند که برای پوشش کافی واکسیناسیون باید چندین بار به دامداری مراجعه نمود که با توجه به محدودیت نیروی انسانی این امکان وجود ندارد. از طرفی به دلیل محدودیت سنی چنانچه واکسیناسیون در محدوده سنی مورد نظر صورت نگیرد، واکسن برای گوسفند و بز بالغ وجود ندارد و این دامها به بیماری حساس باقی خواهند ماند و در مواجهه با عامل بیماری مبتلا شده و ناقل بیماری باقی میمانند.
جابجایی دائم دام موجب اختلال در واکسیناسیون
رئیس شبکه دامپزشکی تربتجام همچنین اظهار کرد: به دلیل خشکسالیهای اخیر، دامداران مرتب برای چرا دامها را بین شهرستانهای مختلف جابجا مینمایند که این امر موجب اختلال در واکسیناسیون میشود
وی جابجایی و خرید و فروش دام از سایر استانها و ورود دامهای با سابقه واکسیناسیون نامشخص به شهرستان را نیز از علل دیگر بروز بیماری برشمرد.
معتمدی همچنین پوشش حداکثری واکسیناسیون در جهت حفظ سرمایه دامی موجود و در حفظ و پایداری روستاها و کاهش مهاجرت روستاییان را بسیار موثر دانست.
معتمدی با اشاره به اینکه آموزش افراد مهمترین نقش را در جلوگیری از بروز بیماری ایفا میکند، گفت: آموزش باید هدفمند و در جمعیتهای در معرض خطر از جمله افراد شیردوش، خانمهای خانهدار که فراوردههای لبنی سنتی درست میکنند، دامداران، قصابان و ...با تمرکز بیشتری انجام گیرد.
وی گفت: اگر به تهیه گوشت از کشتارگاه صنعتی اصرار میکنیم چون کشتارگاه صنعتی از پیش سردکن استفاده میکند و قبل از انتقال گوشت به مراکز عرضه، آن را ۲۴ ساعت در دمای یخچال نگه میدارد.
انتهای پیام