یک روانشناس در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: عادت فرو بردن انگشت در بینی را میتوان درست مانند هر عادت دیگری، بدون غر زدن مداوم بر سر کودک برطرف کرد. شما میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
شهربانو بهروزیان اضافه کرد: کودکی که انگشتش را در بینیاش فرو میکند کارش را اشتباه نمیداند. برای او، این تنها عملی ساده است، درست مثل زمانی که وقتی شمکش میخارد، آن را میخاراند؛ بنابراین به او بگویید که چرا این رفتار پسندیده نیست.
وی تصریح کرد: از کودک بخواهید خودش را مشاهده کند. از کودک بخواهید جلوی آیینه بنشیند و وقتی انگشت در بینی کرده خودش را تماشا کند. اگر کودک همکاری نمیکند، خودتان انگشت در بینی کنید و به او نشان دهید چطور به نظر میرسید. علت اینکه چرا دیگران این عادت را نمیپسندند و دوست ندارند به آن نگاه کنند، برای کودک توضیح دهید.
کارشناس ارشد مرکز مشاوره معاونت فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر توصیه کرد که کودک را آگاه کنید. برای کودک توضیح دهید که چطور مژکها و مخاط بینی از ورود مواد خارجی جلوگیری و از بینی محافظت میکند؛ بنابراین اگر پیوسته انگشت در بینی کنیم به پوستهی حساس بینی آسیب میرسانیم و موجب خونریزی میشود.
رفتارهای جایگزین را به کودک بیاموزید
این روانشناس با بیان اینکه به کودک بیاموزید چطور با روشهای قابل قبولتری بینیاش را تمیز کند، افزود: پیشگیری کنید. اجازه ندهید بینی کودک آن قدر خشک شود که وسوسه شود انگشتش را وارد آن کند. بینی با مژههایی پر شده که به طور موثری محیط آن را تمیز نگه میدارد؛ اما خانههای گرم موجب خشک شدن مخاط بینی میشود. پیشنهاد میشود با پزشکتان دربارهی دستگاههای مرطوبکننده و دیگر وسایل پیشگیرانه مشورت کنید.
بهروزیان ادامه داد: فین کردن را به کودک بیاموزید. وقتی بچهها احساس میکنند بینیشان گرفته یا خشک است، انگشت در بینی میکنند. به کودکتان نشان دهید چطور دهانش را ببندد، یکی از سوراخهای بینی را با دست ببندد و هوا را از درون سوراخ دیگر فین کند. جهت کسب مهارت، از او بخواهید تکههایی از دستمال کاغذی را روی کف دستش بگذارد و آنها را فوت کند. سپس به او نشان دهید چطور برای پاک کردن مخاط بینی از دستمال کاغذی استفاده کند. به او دستمال کاغذی یا دستمالهای رنگی بدهید و تشویقش کنید به تنهایی تمرین کند.
زمانها و مکانهایی را که کودک انگشت در بینی میکند، شناسایی کنید
وی گفت: چندین روز کودک را زیر نظر بگیرید و فهرستی از زمانها و مکانهایی را که او انگشت در بینی میکند، تهیه کنید. وقتی مشخص کردید که احتمال بروز این رفتار کی و کجا بیشتر است، حتما کاری کنید که در آن زمانها دستهایش مشغول فعالیتی باشد. اگر او برای تماشای تلویزیون روی صندلی مورد علاقهاش نشسته است، تشویقش کنید با توپش بازی کند.
تشویق کنید و پاداش بدهید
کارشناس ارشد مرکز مشاوره معاونت فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر بیان کرد: وقتی کودک بینیاش را به روشی صحیح تمیز میکند، حتما از تلاشها و آگاهیاش قدردانی کنید. بگویید به خاطر اینکه برای مراقب از خودش از روشهای سالم و مقبول استفاده میکند، به او افتخار میکنید. اما اگر عادتش ادامه مییابد، در دورههایی که این کار را نمیکند، با پاداش و امتیاز تشویقش کنید و این فرایند را زمانی آغاز کنید که فرصت کافی برای نظارت بر او دارید، سپس به تدریج زمان دریافت پاداش را افزایش دهید. از کودکان بزرگتر بخواهید تعداد دفعاتی را که از رفتارهای جایگزین استفاده کردهاند، ثبت کنند. سپس به خویشتنداری آنها پاداش بدهید.
انتهای پیام