پرویز عبدینژاد در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه بارندگیها در استان زنجان از پاییز شروع شده و تا اواخر بهار ادامه مییابد، ابراز کرد: در این بازه زمانی، استفاده از آب برای کشاورزی در بیشتر مواقع مقدور نیست، بنابراین باید آب را برای استفاده در زمان مناسب ذخیره کنیم که بهترین راه، ذخیرهسازی آب در سفرههای زیرزمینی است.
رئیس بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان زنجان، با اشاره به اینکه احداث سد هزینه بالایی داشته و از سویی دیگر مناطق محدودی در مجاورت سد میتوانند از آب آن استفاده کنند، تصریح کرد: وقتی آب را در آبخوان ذخیره میکنیم، هزینه آن پایین میآید و چالشهای اجتماعی مثل تعیین حقآبه و انتقال آب به وجود نمیآید و افراد بیشتری میتوانند از آن بهرهمند شوند.
این مسئول اظهار کرد: مناطقی مثل استان زنجان که اقلیم خشک و نیمهخشک دارند، همواره با مشکل کمبود آب مواجه هستند و بارندگی آنها نیز اغلب در زمان نامناسب و مکان نامناسب اتفاق میافتد.
وی در ادامه با بیان اینکه ایستگاه آبخوانداری قرهچریان در مساحت ۴۳۵ هکتار احداث شده است، ابراز کرد: در این مجموعه ۲۳۵ هکتار پخش سیلاب انجام میشود و با این کار، سالانه ۱۰ تا ۱۵ میلیون مترمکعب آب را کنترل و از آن استفاده بهینه میکنیم.
عبدینژاد پیشگیری از وقوع سیل را از مزایای طرحهای آبخوانداری برشمرد و گفت: به دلیل اینکه بخشی از کنترل و شدت آب نیز در پاییندست کنترل میشود، سیلی به وجود نمیآید و نزدیک ۶ میلیون مترمکعب به اندازه سد بتنی بزرگ داخل آبخوان آب ذخیره میشود.
این مسئول مهاجرت معکوس و ایجاد اشتغال برای ۹ هزار نفر را از دیگر مزیتهای ایستگاه قرهچریان عنوان کرد و افزود: بیش از ۱۵۰ چاه و قنات احیا شده و ۱۳ روستای پاییندست از این آبها بهرهمند شدهاند و با پایشی که در کل استان صورت گرفته، ۲۶ محل برای احداث ایستگاههای آبخوانداری شناسایی شده است.
رئیس بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان زنجان ادامه داد: سدهای زیرزمینی در بخشهای مناسب از مسیر رودخانهها احداث میشود و در واقع یک عایق برای نگهداری آب زیرقشری ایجاد میشود که در استان زنجان ۴۶ دهنه برای این منظور شناسایی شده و ۱۱ دهنه آن کارایی فوقالعادهای دارد.
وی گفت: ۴۶ دهنه برای احداث سد زیرزمینی و ۲۶ ایستگاه آبخوانداری در سطح استان شناسایی شده است.
عبدینژاد خاطرنشان کرد: از طریق ۲۶ ایستگاه آبخوانداری و ۱۱ دهنه سد زیرزمینی میتوانیم بیش از ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب ذخیرهسازی و از طریق آن ۱۵۰ میلیون هکتار زمین کشاورزی را آبیاری کنیم.
رئیس بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان زنجان با اشاره به اینکه رودخانهها یک آب زیرقشری دارند که در زیرزمین حرکت کرده و قابل مشاهده نیست، بیان کرد: احداث سدهای زیرزمینی راهکار دیگری است برای مدیریت منابع آبی که میتواند مورد توجه جدی قرار گیرد.
انتهای پیام