حفظ محیط زیست و آگاهی‌هایی که باید از کودکی آغاز شود

رییس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با تاکید بر افزایش آگاهی‌های زیست‌محیطی، گفت: افزایش آگاهی‌ها و تبدیل آن به یک باور عمومی باید از زمان کودکی آغاز شود.

آسیه صداقتی، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در طول دهه‌های اخیر، بروز و توسعه بحران‌های مختلف زیست‌محیطی، نگرانی‌های فزاینده‌ای را نسبت به امنیت زیستی انسان برانگیخته است.

وی افزود: بخش عمده‌ای از معضلات زیست‌محیطی موجود ریشه در فقدان آگاهی‌های لازم و ضعف فرهنگی در زمینه ارتباط انسان و طبیعت دارد و در واقع نوعی مشکل فرهنگی محسوب می‌شود، لذا نیازمند عزم ملی و بین‌المللی برای تقویت فرهنگ حفاظت از محیط زیست در سطح اقشار مختلف جوامع است.

رییس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: در این راستا آموزش همگانی محیط زیست کلید رویارویی با این مشکل فرهنگی و رویکردی پیشگیرانه و اثربخش در راستای ارتقای آگاهی‌های زیست محیطی است.

صداقتی ادامه داد: نظر به تصریح اصل مترقی پنجاهم قانون اساسی کشور در حفاظت از محیط زیست به عنوان یک وظیفه عمومی که همگانی بودن آن را در ضمیر خود نهفته دارد و نیز با توجه به این که آموزش یکی از مؤثرترین مؤلفه‌های تأثیرگذار بر توسعه پایدار هر کشور است، انجام اقداماتی وسیع، همه جانبه مستمر و فراگیر در جهت افزایش آگاهی‌های زیست‌محیطی جامعه امری ضروری می‌کند.

وی بیان کرد: رکن اصلی در آموزش افراد جامعه ایجاد توانمندی در آنان برای تصمیم‌گیری صحیح، تغییر رفتار و عملکرد و استفاده بهینه از منابع است؛ هر چه آگاهی مردم جامعه در مورد محیط زیست بیشتر باشند، اجرای قوانین و رضایت‌مندی آنان نیز افزایش می‌یابد و هر چه ساختار توانمندسازی افراد در اجرای قوانین محیط زیستی و احساس مسئولیت آنان بیشتر شود رابطه مثبتی با توانمندی روانی و ایجاد انگیزه درونی در افراد به وجود می‌آید برای آموزش افراد جامعه در مورد پیشگیری از تخریب محیط زیست لازم است برنامه‌ریزی منظمی بر مبنای اولویت‌ها در جامعه صورت گیرد.

رییس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار کرد: بر اساس آن، سازمان‌های مسئول با توجه به وظایف تعریف‌شده، اولویت‌ها را در برنامه کاری خود بگنجانند؛ نهادینه شدن فرهنگ در هر جامعه مستلزم گذشت زمان است؛ فرهنگ‌سازی با تکرار، تذکر و آگاهی به وجود می‌آید و افراد جامعه به مرور زمان به فرهنگ جدید تن خواهند داد.

وی افزود: پژوهشگران معتقدند بهترین شیوه نهادینه کردن عادت‌های مثبت، آموزش، به ویژه آموزش این عادت‌ها از دوران کودکی است؛ حفاظت از محیط زیست نیز عادتی است که باید از کودکی آموخته شود تا به یک باور ذهنی تبدیل شود.

صداقتی با بیان اینکه این باور کودک را موظف می‌کند تا از یگانه زیستگاهی که در آن زندگی می‌کند به بهترین وجه ممکن پاسداری کند، تصریح کرد: هدف از اجرای طرح  آموزش مباحث محیط زیست به کودکان و دانش آموزان روستاهای محروم، آموزش و اطلاع رسانی مسائل زیست محیطی به دانش آموزان روستایی حاشیه یا داخل مناطق تحت مدیریت، جلب مشارکت دانش آموزان به عنوان آینده سازان کشور جهت کنترل و کاهش بعضی از معضلات زیست محیطی  و ایجاد حس مسئولیت پذیری در بین دانش آموزان نسبت به رعایت مسائل زیست محیطی است.

وی افزود: استفاده از توان فزاینده جامعه دانش آموزی در جهت انتقال پیام‌های زیست محیطی به درون خانه، خانواده  و فرهنگ سازی به منظور تغییر الگوی صحیح مصرف در مدرسه و خانه  و توزیع بسته آموزشی به دانش آموزان نیازمند نیز از دیگر اهداف است.

صداقتی با اشاره به وظایف اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی، تصریح کرد:  اجرای برنامه آموزش همگانی و ترویج فرهنگ محیط زیست برای گروه‌های هدف اثرگذار، تهیه و تولید منابع آموزشی (نوشتاری، شنیداری و دیداری ) برای گروه‌های مخاطب براساس نیازهای آموزشی با بهره گیری از شیوه‌های نوین،  بهره گیری از موزه‌ها و نمایشگاه‌های تنوع زیستی برای آموزش و تنویر افکار عمومی،   جلب مشارکت مردمی و ساماندهی فعالیت سازمان های مردم نهاد در حفاظت از محیط زیست استان،  توسعه و تجهیز کتابخانه اداره کل با رویکرد گردآوری منابع علمی تخصصی و اشاعه اطلاعات سازمان یافته به مراجعین و اجرای برنامه های آموزش ضمن خدمت تخصصی برای کارکنان از مهم‌ترین وظایف است.

وی با اشاره به مهم‌ترین اقدامات طی سال جاری، بیان کرد: اجرای طرح آموزش مباحث محیط زیست همراه با بازدید موزه نمایش فیلم برای مدارس و مهد کودک‌ها، آغاز اجرای طرح آموزش مباحث محیط زیست از مهر جاری برای دانش آموزان روستاهای محروم استان همراه با نمایش فیلم ،بازی مسابقه و توزیع پکیج آموزشی در بین دانش آموزان، کسب امتیاز کامل در ارزیابی عملکرد شاخص‌های اختصاصی در بخش آموزش و مشارکت‌های مردمی  و طرح تدوین برنامه‌های آموزشی، تحقیقاتی و پیام رسانی از اقدامات بوده است.

رییس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: اجرای برنامه عملیاتی، ظرفیت سازی، مشارکت و آگاهی رسانی CEPA در تالاب کجی نمکزار نهبندان با هزار میلیون ریال، اختصاص بخشی از اعتبارات طرح حفاظت و قرق به اجرای برنامه‌های آموزشی  مرتبط  در مناطق تحت مدیریت برای  اقدامات پیشگیرانه و مبارزه با پدیده گرد و غبار استان با ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار و انعقاد تفاهم نامه‌های همکاری مشترک با دانشگاه‌های مراکز آموزش عالی مرزبانی امور عشایر پارک علم و فناوری هیات کوهنوردی از دیگر اقدامات است.

وی با اشاره به اجرای برنامه‌های متنوع در مناسبت‌های محیط زیستی و ساخت سه عنوان انیمیشن دو بعدی محیط زیست به مدت ۸ دقیقه  با موضوعات زباله، دفع نامناسب زباله و شهروند سبز، بیان کرد: تولید یک مستند ۱۵ دقیقه‌ای تصویری با موضوع مناطق حفاظت شده استان و چالش‌های زیست محیطی آن‌ها  با محوریت تالاب کجی نمکزار نهبندان، تولید محتوای آموزشی از تنوع زیستی استان در قالب بروشور پوستر کتاب الکترونیک از دیگر اقدامات است.

رییس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی از ارائه دو واحد درسی شناخت محیط زیست  در دانشگاه بیرجند و انتخاب آن به عنوان ۱۰ دانشگاه منتخب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای ارائه درس شناخت محیط زیست در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ خبر داد و گفت: استفاده از توان و ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد محیط زیستی برای آموزش و فرهنگ سازی، برگزاری نشست با سمن‌ها و ایجاد خانه‌های محیط زیست از دیگر اقدامات است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۴ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۲:۳۹
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401112418439
  • خبرنگار :