قدم زدن را ادامه می دهد، عکاس و خبرنگار را می بیند، سری تکان می دهد و با اشاره آن دو نفر، دست به جیب می برد. ریموت کرکره برقی ورودی سینما را از جیب بیرون می آورد و دکمه را فشار می دهد.
عکاس بلافاصله سه پایه را درست در مقابل کرکره که به آرامی در حال بالا رفتن است قرار می دهد و دکمه ضبط دوربین را می زند.
کرکره که کاملا بالا می رود، مدیر سینما به سمت در ورودی می رود، کلید می اندازد و با کمی فشار، درب شیشه ای فلزی خاک گرفته سینما باز می شود و به دنبال او خبرنگار هم وارد می شود.
روز – داخلی - سینما
با وجود اینکه حوالی ظهر است، اما داخل سینما تاریک و همه جا خاک گرفته است، طوری که حتی اگر آهسته هم قدم برداری از روی زمین خاک بلند می شود.
مانند روزهای اوج سینما، صندلی مسئول دریافت بلیط، همچنان پشت در ورودی است، اما به حدی خاک گرفته که حتی رنگ و جنس پارچه نشمین آن مشخص نیست. در سالن ورودی سینما یا همان سالن انتظار، ابزار ساخت و ساز، آجر، سیمان و انواع و اقسام نخاله های ساختمانی دیده می شود.
روبروی صندلی، در سمت مقابل، یک تلفن مشکی قدیمی سکه ای خاک گرفته به چشم می خورد که چند سال است زنگ نخورده و کسی گوشی اش را برنداشته است.
عکاس، سه پایه به دست وارد می شود، با دیدن صندلی و تلفن، سه پایه را در جای مناسب قرار می دهند و مشغول تصویربرداری می شود.
چهار قدم جلوتر، سمت راست، اتاقکی بدون در وجود دارد که در گذشته بوفه بوده است، چند قفسه دارد، اما خالی از تنقلات است با دیوارهای آجری و کف تخریب شده.
در انتهای سالن، روبروی در ورودی سینما، روی یک ستون چند مهتابی نصب شده تا اندکی روشنایی برای محیط ایجاد کند و در پشت این ستون، ورودی سالن سینما قرار دارد که امروز دری ندارد، در واقع در سالن از محل خود بیرون آورده شده و به دیوار کناری ورودی تکیه داده شده است و در مجموع، از شکل و شمایل قدیم سینما فرهنگ اراک فقط دیوارهای آجری باقی مانده است.
روز – داخلی - سالن نمایش
اینجا هیچ شباهتی به سالن نمایش ندارد، فقط در انتهای سالن یک پرده سفید دیده می شود. تمامی صندلی ها برداشته شده اند و در هر گوشه و کنار تلی از خاک و سیمان ریخته شده.
مدیر سینما: در سال 98 سازمان نظام مهندسی اعلام کرد که سینما باید تخریب و نوسازی شود که هفت یا هشت میلیارد تومان هزینه دارد، اما در هر صورت این سالن در قالب سینما بازدهی ندارد و به همین دلیل مالک برای اینکار هزینه نمی کند.
او از سر افسوس سری تکان می دهد، دست به جیبش می برد، گوشی موبایلش را بیرون می آورد، چراغ قوه گوشی را روشن می کند تا جلوی پایش را ببیند و قدمی در سالن نمایش می زند.
روز – داخلی – طبقه دوم
چند قدم مانده به ورودی سالن نمایش طبقه همکف، سمت چپ، پلکان طبقه بالا قرار دارد که بر روی نرده های آن یک بنر از فیلم های گذشته افتاده و خاک گرفته است، اینجا حدود 20 پله برای رسیدن به طبقه بالای سینما(تراس یا بالکن) تعبیه شده است.
طبقه دوم نسبت به طبقه اول روشن تر است، پنجره های خاک گرفته قدری نور خورشید را به داخل عبور می دهند. هنوز پوسترهای فیلم های قدیمی روی دیوارها نصب است، روبروی پله ها یک در بنفش رنگ دیده می شود که سالن انتظار را به تراس وصل می کند.
روز – داخلی - تراس
مدیر سینما و خبرنگار به دلیل تاریکی مطلق بالکن سینما، چراغ قوه های گوشی هایشان را روشن می کنند، از چهار پنج پله بالا می روند و به سالن شیب دار بدون صندلی می رسند.
مدیر سینما می گوید: بالکن 200 نفر ظرفیت داشت. در انتهای بالکن پنجره اتاق آپارات قرار دارد که فیلم ها از این پنجره روی پرده سینما نمایش داده می شد.
درب ورود به آپارات خانه قفل است و تصویربرداری از داخل این اتاقک از طریق پنجره و تنها با استفاده از نور فلاش موبایل ممکن است. با وجود آنکه از سال 1392 سیستم های نمایش دیجیتال شدند، اما تجهیزات و پروژکتورهای قدیمی سینما هنوز در اتاق آپارات هستند.
روز – داخلی - طبقه اول
عکاس کارش را در طبقه بالا تمام می کند و همگی به سمت طبقه پایین روانه می شوند، در مقابل پله ها، قسمتی از زمین با سنگ ریزه پوشانده شده است.
مدیر سینما: این سینما در ابتدا، منزل مسکونی مالکینش بوده است که در زمینه لوازم یدکی ماشین فعالیت داشتند. آنها تصمیم می گیرند که این ملک مسکونی را تبدیل به نمایندگی فولکس واگن کنند ولی مهندسی به آنها پیشنهاد ساخت سینما را می دهد و مالکین، ملک را تبدیل به سینما می کنند. درست این قسمت از بنا که امروز با سنگ ریزه پوشانده شده است، آب انبار ملک مسکونی بوده است.
بیات حرفش را تمام می کند و مجددا قدمی در سالن انتظار طبقه اول می زند، گویی تمام خاطرات گذشته و روزهای رونق سینما را مرور می کند.
روز – خارجی - خیابان
تهیه گزارش از سینما تمام شده و همگی خارج می شوند، مدیر سینما درب شیشه ای خاک گرفته که قفل آن قدری مشکل دارد را می بندد و دکمه ریموت کرکره برقی را می زند، کرکره اینبار به آرامی پایین می آید و سینما از نظرها محو می شود.
سینما فرهنگ 60 ساله که بخشی از هویت اراک و عنصر مهمی در خاطرات اراکی های قدیمی تر است، حالا مخروبه شده و شرایطی که در آن قرار دارد شاید در مخیله هیچ یک از شهروندان و هنردوستان اراکی نگنجد. ساختمانی دو طبقه، که هیچ شباهتی به سینما ندارد و عملا زیر لایه ای سنگین از خاک محبوس شده و شاید تا وقتی که کاربری دیگری پیدا کند، در این شرایط محبوس بماند.
قدیمی بودن، فرهنگ را تعطیل کرد
احسان بیات مدیر سینما فرهنگ که از سال 1351 مدیریت این مجموعه را در اختیار دارد در گفت و گو با ایسنا، گفت: از سال ۱۳۴۴ مشغول کار سینما هستم و از سال ۱۳۵۰ مدیریت سینما دنیا(فرهنگ فعلی) اراک را برعهده دارم، هر چند که سینما از ۲۳ خردادماه ۱۳۹۸ به دلیل فرسودگی و قدیمی بودن به جهت بازسازی تعطیل شد و مالکین حاضر به هزینه برای این مجموعه نشدند.
وی گفت: سینما فرهنگ ۸۳۰ مترمربع وسعت دارد و البته این متراژ، متعلق به دو سند مالکیت جداگانه است. در سال ۴۸ دو سالن سینما در این مجموعه فعال بود، یک سالن به صورت تراس(سینما دیاموند) روباز بود و پس از مدتی برای آن سقف ساخته شد، اما در سال ۱۳۵۲ این سالن کاملا جمع شد و تنها یک سالن که همان سالن دنیا(سالن فعلی) بود، باقی ماند. آن سال ها به دلیل وفور نمایش فیلم های داخلی و خارجی، استقبال بسیار خوب مردم را از سینما شاهد بودیم.
کم رونق شدن سینما از دهه 80
مدیر سینما فرهنگ اراک بیان کرد: سال های پیش از انقلاب علیرغم جمعیت ۵ تا ۶ هزار نفری اراک و وجود حدود ۵ سینما، استقبال خوبی از سینماها می شد و از نظر بازدهی شرایط خوبی وجود داشت. پس از انقلاب از سال ۱۳۶۲ سینما مجددا اوج گرفت و این روند تا دهه ۸۰ ادامه داشت ولی از دهه ۸۰ به صورت ملموس شاهد کم رونق شدن سینما در اراک و همچنین در کل کشور بودیم چراکه فیلم های جذاب که مردم را به سینما بکشاند تولید نشد و وسایل ارتباط جمعی هم افزایش یافت که قدری به این کم رونقی کمک کرد.
عدم اطمینان ورثه از بازگشت سرمایه در صورت نوسازی
وی با اشاره به اینکه استقبال کم مردم از سینماها باعث شده این مجموعه ها عملا ورشکست شوند و در حال جمع شدن هستند، گفت: سازمان نظام مهندسی ساختمان اصرار بر تخریب و نوسازی کامل سینما فرهنگ دارد که هزینه اینکار حدود ۸ میلیارد تومان است ولی ورثه که در خارج از کشور زندگی می کنند، از بازنگشتن سرمایه خود پس از بازسازی سینما نگران هستند به همین دلیل تاکنون برای بازسازی کامل وارد عمل نشده اند.
نباید اجازه تعطیلی سینما را می دادند
وی با تاکید بر اینکه بخشی از رونق فعالیت سینماها در کنار استقبال و تمایل مردم، به علاقه مسئولان نیز باز می گردد، گفت: نباید اجازه تعطیلی اماکن فرهنگی هنری شهر داده شود. این سینما در زمان فوت پدر مالکین تعطیل نشد و امروز هم نباید اجازه تعطیلی آن داده می شد. باید به هرشکل ممکن برای باز ماندن و فعال بودن سینماها اقدام کرد.
بیات تصریح کرد: گاهی اوقات که برای سر زدن به سینما، کرکره را بالا می دهم، بسیاری از شهروندان تصور می کنند که سینما باز شده است و پرس و جو می کنند، این واکنش ها نشان می دهد که مردم اراک به دلیل داشتن خاطرات و تجربیات شیرین از سینما فرهنگ به دنبال باز شدن و فعالیت مجدد آن هستند، بر این اساس برای بازگشت سینما فرهنگ نیازمند حمایت و همکاری مسئولان هستیم.
وی با بیان اینکه مردم اراک بسیار فرهنگ دوست هستند و فیلم و هنر را به خوبی درک می کنند، تاکید کرد: وجود یک مجتمع فرهنگی و هنری مانند سینما قطعا لازمه این شهر است.
به گزارش ایسنا، در شرایط اقتصادی موجود کشور سرمایه گذاری های هنگفت قدری با استرس همراه شده است و مسلما مالکین سینما که این ملک را از پدران خود به ارث برده اند، تن به ریسک سرمایه گذاری سنگین در بازار کم رونق سینما نمی دهند و بیشترین ضرر این شرایط متوجه شهروندان اراکی است که در وانفسای کمبود فضاهای تفریحی در این کلانشهر، حالا از داشتن سینما هم محروم شده اند.
روند بازگشایی سینما فرهنگ قدری پیچیده است/این ملک بیش از 10 ورثه دارد
علی محمدی رییس اداره امور سینمایی استان مرکزی در خصوص آخرین وضعیت سینما فرهنگ اراک به ایسنا گفت: این سینما در سال ۱۳۳۹ تاسیس شد و پس از حدود ۶۰ سال فعالیت به دلیل استهلاک به تعطیلی کشیده شد.
وی با اشاره به اینکه این سینما ۶۰۰ صندلی داشته است، گفت: امکان بازگشایی ای سینما وجود دارد، اما مسئله بسیار پیچیده است. این سینما دو مالک داشته که هر دو به آمریکا و کانادا مهاجرت کرده اند و پس از فوت هر دو مالک، سینما به بیش از ۱۰ ورثه رسیده که متاسفانه در مالکیت یک قسمت از این مجموعه اختلاف دارند و این امر موضوع بازگشایی سینما را پیچیده کرده است.
اجازه بازسازی داده شد، اما عمق تخریب بیش از این حرف ها بود
محمدی تصریح کرد: چند سال پیش کمیسیونی تشکیل شد و به دلیل ناایمن بودن بنا و استهلاک بالای سازه، سینما تعطیل شد. یکی از وراث برای بازگشایی مراجعه کرد و با همکاری استانداری مرکزی و ارشاد استان اجازه بازسازی به او داده شد ولی پس از آغاز کار عمق تخریب و پوسیدگی دیوارهای سینما پیدا شد و مشخص شد که این سازه عملا قابل بازسازی نبوده و باید به صورت کامل تخریب و مجددا نوسازی شود.
سه پیشنهاد برای بازگشایی سینما
وی با بیان اینکه این سینما در عمر ۶۰ ساله اش چندین مرتبه مرمت شده، اما امروز با مرمت و بازسازی قابل بهره برداری نیست و باید نوسازی کامل شود، گفت: سینما بیش از دو سال است که تعطیل شده، اما برای راه اندازی آن پیشنهادات و راهکارهایی وجود دارد. مدیر سینما به عنوان نماینده وراث در اراک حضور داشته و به وراث و مالکین(سیفی) دسترسی دارند و می تواند با آنها رایزنی کند که اگر تمایل دارند، این ملک را بفروشند، یا خودشان سینما را به شکل پردیس سینمایی(طبقات اول و دوم مجتمع تجاری و طبفات بالا سالن های سینما) بسازند یا با یک موسسه یا سرمایه گذار توافق کنند تا سینما به شکل پردیس از نو ساخته شود.
محمدی بیان کرد: اداره کل ارشاد استان مرکزی زیرمجموعه دولت است و دولت هم اگر تمایل داشته باشد و بودجه ای اختصاص یابد شاید بتواند سینما را خریداری کند، اما در حال حاضر همه امور به بخش خصوصی و سرمایه گذاران واگذار می شود.
به گزارش ایسنا، در طول سه سال اخیر پس از تعطیلی سینما فرهنگ، دل اراکی ها به سینما عصر جدید خوش بود. در واقع دلشان خوش بود که حداقل یک سینما در این شهر که نام کلانشهر را یدک می کشد وجود دارد که اگر زمانی یا فرصتی برای گذران اوقات فراغت بود، حداقل سینمایی باشد که تفریحی را رقم بزند، اما اخیرا این سینما نیز با تصمیم صاحب آن رسما تعطیل شده است و امروز شهر 550 هزار نفری اراک، حتی یک سینما هم ندارد.
شهروندان اراک همیشه از نداشتن امکانات تفریحی گلایه داشته اند، اما امروز با تعطیلی کامل دو سینمای این شهر، تفریحات قطره چکانی شان کمتر هم شده و این شرایط اصلا برای ساکنین این شهر صنعتی خوشایند نیست.
تازه ترین تبعات نبود سینما در این کلانشهر نبود فضایی برای اکران فیلم های جشنواره فجر است، معضلی که مسئولان را وادار کرد فضایی را برای اینکار دست و پا کنند و پس از مرور آنچه فعلا در اختیار است، سالن فرهنگسرای شهر برای اکران فیلم های جشنواره انتخاب شد.
حالا اراک یک رکورد را شکسته و نام خود را به عنوان کلانشهری که سینما ندارد در کشور ثبت کرده است!
انتهای پیام