به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، یک منبع نزدیک به انصارالله یمن اعلام کرد، هیئت عمانی روز یکشنبه به این سفر خود پایان داد و طی آن توانست نقاط مورد اختلاف در پرونده انسانی که مانع هرگونه پیشرفتی از جمله تمدید آتش بس سازمان ملل در یمن بود، حل و فصل کند.
این منبع گفت، مذاکرات مسقط که در هفتههای اخیر شتاب پیدا کرده بود، به توقف حملات به بنادر نفتی، از سرگیری صادرات محمولههای نفت خام توسط دولت مستعفی یمن شد که از اکتبر گذشته به حالت تعلیق درآمده بود تا درآمدهای حاصل از آن صرف پرداخت حقوق کارمندان شود.
وی افزود، هیئت عمانی در این سفر روی محدودیتهایی که ائتلاف عربی بر بنادر حدیده و فرودگاه بینالمللی صنعا اعمال کرده، متمرکز شد چرا که انصارالله خواهان رفع کامل این محدودیتهاست و عربستان با آن موافق نیست.
این منبع تصریح کرد که هیئت عمانی با رهبران «انصارالله» درباره پیشنهادهایی برای رفع محدودیتها بر بنادر حدیده و پروازهای آزاد از طریق فرودگاه بینالمللی صنعا رایزنی کرد.
این منبع نزدیک به انصارالله با ابراز خوش بینی نسبت به موفقیت ماموریت هیئت عمانی در دستیابی به رویکردی در مورد موضوعاتی که همچنان مورد اختلاف است، تاکید کرد: سفر برنامه ریزی شده هانس گروندبرگ، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل به یمن طی امروز دوشنبه در راستای تلاش برای تمدید آتش بس در یمن خواهد بود.
همچنین به گزارش سایت المسیره، هیئت عمانی روز یکشنبه به سفر چهار روزه خود به صنعا پایان داد و به همراه محمد عبدالسلام، رئیس هیئت مذاکره کننده انصارالله پایتخت یمن را ترک کرد.
عبدالسلام اعلام کرد، هیئت عمانی پس از انجام مذاکرات جدی و مثبت عازم مسقط شد. در این سفر در مورد اقدامات بشردوستانه برای برقراری ثبات برای مردم یمن، زمینه سازی برای صلح همه جانبه و عادلانه و پایان دادن به تجاوز و محاصره یمن بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
هیئت عمانی در این سفر خود که از روز سه شنبه هفته گذشته شروع شد با مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن دیدار کرده و در مور روند صلح و دیدگاههای موجود درباره آن گفتوگو کرد.
همچنین ضیف الله الشامی، وزیر اطلاع رسانی دولت نجات ملی یمن در مصاحبه با برنامه «المشهدیه» سایت المیادین تاکید کرد که وضعیت انسانی در یمن در اولویت است.
وی با تاکید بر اینکه کشورش از کسی کمک نمیخواهد و ثروت ملی آن برای روند سازندگی کافی است، افزود: «طرفهای بینالمللی و در راس آنها آمریکا و انگلیس وجود دارند که نمیخواهند وضعیت یمن به ثبات برسد».
الشامی در خصوص میانجیگری هیئت عمانی با اشاره به اینکه "این هیئت به پیشرفت میانجیگری خود خوش بین است"، خاطرنشان کرد: انتظار میرود نتایج مثبتی که در مورد آن صحبت شد، عملی شود.
وی افزود، این هیئت جدی و خالصانه برای حل بحران تلاش میکند؛ اما تصمیم در دستان طرف مقابل است. این طرف مقابل است که متجاوز است و قبل و بعد سفر هیئت عمانی به صنعا یکسان نخواهد بود.
الشامی گفت، طرفهایی در یمن هستند که دیگر حتی از سوی ائتلاف متجاوز عربی که باید طرف مستقیم در مذاکرات باشد، پذیرفته نیستند.
از سوی دیگر، مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن بر اهمیت نقش عمان و تمایل آن بر پیشبرد روند صلح در یمن تاکید کرد.
وی در دیدار با صادق ابوراس، معاون خود و رئیس کنگره عمومی خلق تحولات رایزنیهایی را که میان صنعا و هیئت عمانی انجام شد، مورد بحث و بررسی قرار داد.
آن دو از تلاشهای دولت عمان برای توقف جنگ یمن قدردانی کردند.
پیش از این خبرنگار المیادین گزارش داده بود که هیئت عمانی به همراه محمد عبدالسلام، رئیس هیئت مذاکره کننده صنعا پس از سفری چهار روزه بدون اعلام نتیجه، صنعا را ترک کرد.
طبق اعلام خبرنگار المیادین، این دومین سفر هیئت عمانی به صنعا پس از پایان آتش بس شش ماهه سازمان ملل در یمن در ماه اکتبر است.
در سفر قبلی هیئت عمانی، گفتوگوها در خصوص راههای پایان جنگ و محاصره عربستان سعودی در یمن و پاسخگویی به مطالبات مردم یمن به عنوان حقوق طبیعی و انسانی انجام شد.
آتش بس و ایجاد اعتماد
در همین راستا یک منبع سیاسی آگاه میگوید، هیئت عمانی که به صنعا سفر کرده به تلاشهای خود با انصارالله برای بررسی تمدید آتش بس برای مدتی طولانی تر و توافق برای اجرای گام های عملی ملموس برای اعتمادسازی ادامه می دهد، گام هایی که در مذاکرات قبلی درباره آنها صحبت شد اما عملا اجرا نشدند.
این منبع که نخواست نامش فاش شود، گفت، برای اجرای این مراحل به صورت همزمان و مرحلهای توافقی در حال مذاکره است که نشاندهنده «پرداخت حقوق کارمندان دولت و افتتاح جادهها، بنادر و فرودگاهها» است.
در رابطه با پرونده سیاسی، این منبع سیاسی یمنی گفت، طرحهای جدیدی مورد بحث قرار گرفته است که در آن قطعنامههای بینالمللی صادر شده از سال ۲۰۱۵ که دیگر در چارچوب راه حل معتبر نیستند، حذف شدهاند از جمله قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت که از انصارالله میخواهد کودتا علیه دولت مستعفی یمن را پایان داده و تحریمهایی علیه رهبران این جنبش اعمال کرده است.
به گفته این منبع، در این مذاکرات که در حال انجام است، چارچوب و سازوکار جدیدی برای راه حل سیاسی در یمن از جمله فعال سازی و مشارکت میانجیگریهای ملی برای دستیابی به راهحلهای قابل قبولی که با ویژگیهای یمن سازگار است، مطرح شده است، ساز و کارهایی که از مشارکت سیاسی حمایت میکند و به منظور تثبیت وضعیت سیاسی، تضمین ثبات مقامات دولتی و پایان دادن به درگیریهای قبلی، ضمانتها و مصونیتهایی ارائه میدهد.
"نزدیک به همه طرف"
انور الخضری، نویسنده و پژوهشگر سیاسی یمنی، درباره اهمیت نقش عمانی میگوید، عمان با یمن مرز شرقی دارد و بخشی از شورای همکاری خلیج فارس است، اگرچه روابط آن با برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه امارات چندین تنش را پشت سر گذاشته است. از این رو، به گفته این نویسنده یمنی، میتوان به میزان حضور عمان در صحنه یمن، اما در چارچوب روابط و برنامههای متعدد پی برد.
وی افزود، مسقط مدتی است که میزبان رهبران انصارالله و رهبران مختلف یمن بوده است. نقش عمان در میانجیگری به دلیل نزدیکی آن به همه طرفهای محلی، منطقهای و بینالمللی است چرا که دیپلماسی آن بیطرف است.
وی افزود، متقاعد کردن انصارالله به آتش بس و پایان دادن به جنگ آسان نیست زیرا این امر مشروعیت اقداماتی را که انصارالله به بهانه «تجاوز» انجام میدهد از بین میبرد و در عین حال عربستان مملو از مطالبات میشود و انصارالله را با شرایط احاطه میکند. در این صورت یا ریاض تسلیم انصارالله میشود و در این جنگ شکست میخورد یا انصارالله پیروز میشود و همانگونه که میخواهد یمن را پس میگیرد. در مجموع دو طرف در مخمصهای قرار دارند که قابل حل نیست.
گفتنی است، دولت نجات ملی یمن ماه اکتبر ۲۰۲۲ اعلام کرد، در پی مخالفت عربستان با پرداخت حقوق کارمندان دولت از درآمدهای نفت و گاز تولیدی در استانهای یمن، توقف جنگ و محاصره این کشور توسط ائتلاف عربی، مذاکرات درمورد تمدید آتش بس سازمان ملل به بن بست رسیده است.
انتهای پیام