بیماری پوستی که می‌تواند خطر مرگ داشته باشد

یک فوق تخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی در چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه بیماری سالک دارای انواع پوستی، پوستی_مخاطی و احشایی است، گفت: شایع‌ترین نوع بیماری سالک پوستی است همچنین سالک احشایی خطرناک‌ترین نوع آن است که می‌تواند برای افراد خطر مرگ به همراه داشته باشد.

سید لطف‌الله افضلی در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص بیماری سالک، روش‌های ابتلا و راه درمان آن، اظهار کرد: این بیماری انواع گوناگونی دارد و شایع‌ترین نوع آن نیز سالک پوستی است که علائم بیماری معمولا به دنبال گزش پشه‌های خاکی روی پوست افراد به صورت زخم ظاهر می‌شود درواقع نوعی انگل در بدن پشه‌های خاکی رشد می‌کند و پس از اینکه انسان توسط این پشه‌ها مورد گزش قرار گرفت انگل وارد بدن او می‌شود.

این فوق تخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی در چهارمحال و بختیاری افزود: حدود دو تا چهار هفته پس از اینکه انسان توسط پشه خاکی مورد گزش قرار گرفت روی پوست فرد زخم ایجاد می‌شود که ممکن است در ابتدا برجسته باشد و پس از مدتی قسمت وسطی زخم حالت گودی پیدا می‌کند که معمولا این نوع از بیماری بدون درمان خاصی بهبود پیدا می‌کند اما جای زخم باقی می‌ماند و با توجه به اینکه محل گزش پشه خاکی روی دست‌ها و صورت است احتمال دارد این موضوع برای افراد آزاردهنده باشد و درصورتی که این جای زخم با درمان موضعی برطرف نشود ممکن است فرد به انجام جراحی پلاستیک نیاز داشته باشد.

وی ادامه داد: درگیری پوستی و مخاطی نوع دیگر بیماری سالک است که در آن ممکن است بیماری دهان و یا بینی افراد را نیز درگیر کند و موجب بروز خونریزی بینی مزمن، زخم درون دهان یا دماغ و... در انسان شود، این علائم معمولا چندماه پس از گذشت گزش پشه خاکی در فرد بروز پیدا می‌کنند.

افضلی عنوان کرد: سومین نوع از بیماری سالک احشایی است که می‌توان گفت نوع نادر آن به شمار می‌آید، در این نوع پس از اینکه پشه خاکی انسان را نیش زد انگل وارد بدن او می‌شود و به اندام‌هایی مانند کبد و طحال ورود پیدا می‌کند و در آن‌ها رشد می‌کند درنتیجه بیمار به تب‌های طولانی مدت، ضعف، سستی و... دچار می‌شود و یا پس از معاینه مشخص می‌شود کبد و طحال فرد بزرگ شده‌اند.

این فوق تخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی در چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: درواقع بیماری که با ضعف، بی‌حالی، تب ناشناخته و کاهش وزن بدون علت به پزشک مراجعه می‌کند ممکن است به بیماری سالک احشایی مبتلا باشد که خطرناک‌ترین نوع بیماری است و می‌تواند برای افراد خطر مرگ داشته باشد بنابراین حتما باید درمان کامل انجام شود.

وی با اشاره به اینکه بیماری سالک در مناطق گرمسیری شیوع بیشتری دارد، تصریح کرد: پشه خاکی که منشا بیماری سالک به شمار می‎آید در هوای سرد از بین می‌رود همچنین این نوع پشه اندازه بسیار ریزی دارد و به همین دلیل می‌تواند از پشه‌بند نیز عبور کند بنابراین افراد باید در هنگام سفر به مناطق گرمسیری اقدامات پیشگیرانه را به دقت مدنظر قرار دهند.

افضلی یادآور شد: افراد در مناطق گرمسیری و یا اشخاصی که به این مناطق سفر می‌کنند می‌توانند با استفاده از دستکش و یا کرم‌های مخصوص پوست خود را از خطر گزش پشه خاکی در امان نگه دارند همچنین توصیه می‌شود برای استراحت در فضای آزاد از پشه‌بندهایی که دارای سوراخ‌های ریز هستند استفاده شود تا به این ترتیب از برخورد با پشه خاکی جلوگیری شود چراکه علت اصلی ابتلا به بیماری سالک گزش این نوع پشه است.

این فوق تخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی در چهارمحال و بختیاری درخصوص سایر راه‌های انتقال بیماری سالک، بیان کرد: همانگونه که بیان شد علت اصلی ابتلا به این بیماری نیش پشه خاکی است اما زمانی که فردی به این بیماری مبتلا می‌شود انگل به درون خون او ورود پیدا می‌کند و درصورتی که این فرد برای اهدا خون به سایر افراد اقدام کند می‌تواند بیماری را به دیگران منتقل کند.

وی با تاکید بر اینکه پس از گزش پشه خاکی دو تا چهار هفته زمان لازم است تا علائم بیماری در افراد ظاهر شوند، افزود: معمولا توده‌های قرمز رنگ کوچک بر روی پوست این افراد ایجاد می‌شود اما به مرور این توده‌ها بزرگ شده و خارش پیدا می‌کنند همچنین ممکن است برای فرد ایجاد درد کنند، قسمت میانی این توده‌ها نیز به مرور زخم می‌شود اما تشخیص دقیق‌تر پس از نمونه‌گیری توسط پزشک و انجام آزمایشات مخصوص قابل انجام است.

افضلی خاطرنشان کرد: درمان سالک در مراحل ابتدایی بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا بیماری سالک می‌تواند در افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند پیشرفت کند و به انواع احشایی تبدیل شود که این موضوع بسیار خطرناک است چراکه نوع احشایی بیماری سالک می‌تواند مرگ افراد را در پی داشته باشد اما درمجموع شایع‌ترین نوع بیماری سالک همان نوع پوستی یا درنهایت نوع پوستی و مخاطی است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۴ دی ۱۴۰۱ / ۱۴:۰۲
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1401102416243
  • خبرنگار : 50454