به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزرای خارجه و دفاع آمریکا و ژاپن روز چهارشنبه "تهاجم روزافزون" چین در منطقه هند-آرام و سایر مناطق را محکوم کردند، همچنین حمله روسیه به اوکراین را به باد انتقاد گرفتند و کره شمالی را به دلیل برنامههای هستهای و موشکیاش مورد بازخواست قرار دادند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و یوشیماسا هایاشی، همتای ژاپنیاش به همراه لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا و یاسوکازو هامادا، وزیر دفاع ژاپن در بیانیهای مشترک اعلام کردند: چین "تهدید بیسابقهای" برای نظم جهانی محسوب میشود و ما متعهد هستیم تا تلاشهای خود را جهت مقابله با آن مضاعف کنیم.
در این بیانیه مشترک آمده است: سیاست خارجی چین به دنبال تغییر نظم جهانی به نفع خود میباشد و میخواهد قدرت روزافزون سیاسی، اقتصادی، نظامی و تکنولوژی خود را در این راستا به کار بگیرد. این رفتار نگرانی جدی برای ائتلاف ما و تمامی جامعه جهانی را به دنبال دارد و "بزرگترین چالش استراتژیک" برای منطقه هند-آرام و ورای آن محسوب میشود.
وزرای دفاع و خارجه آمریکا و ژاپن نسبت به حضور نیروهای آمریکایی در جزایر اوکیناوا ژاپن موافقت کردند تا بدین ترتیب با "اقدامات خصمانه" چین در دریاهای چین جنوبی و شرقی و همچنین "حمله احتمالی پکن به تایپه" مقابله کنند.
آنتونی بلینکن با اشاره به اتئلاف آمریکا-ژاپن عنوان داشت: توافقنامهای که میان ما امضا شد بیانگر تلاشهای این دو کشور جهت تعمیق همکاریها در تمامی زمینهها از جمله فضا، امنیت سایبری و فناوریهای در حال ظهور است. همچنین، ائتلاف آمریکا-ژاپن سنگ بنای صلح و ثبات در منطقه هند-آرام است و امنیت، آزادی و شکوفایی را برای مردم ما و مردم سراسر این منطقه تضمین میکند.
این دیدار روز چهارشنبه پس از جلسهای میان جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن در روز جمعه انجام شد؛ جلسهای که طی آن هر دو رهبر بر اهمیت روابط این دو کشور تاکید کردند.
کیشیدا در حین سفرهای خود به اروپا و آمریکای شمالی، روز چهارشنبه یک توافقنامه دفاعی را جهت تحکیم روابط نظامی در پاسخ به چین با ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس امضا کرد.
لوید آستین نیز با اشاره به توافقنامه امضا شده میان آمریکا و ژاپن خاطرنشان کرد: توافقنامه روز چهارشنبه تعهد راسخ آمریکا نسبت به دفاع از ژاپن را با تمامی تواناییهای ممکن از جمله هستهای تایید میکند و ماده ۵ این معاهده امنیتی مشترک درخصوص جزایر سنکاکو نیز اعمال میشود.
پکن این جزایر مورد مناقشه را که خارج از آبهای سرزمینی ژاپن قرار دارند، بخشی از خاک خود میداند.
همچنین اوایل روز چهارشنبه، ژاپن از احداث دو باند فرودگاه در جزیره کوچک جنوبی ماگشیما خبر داد. طبق این گزارش، تقریبا ظرف چهار سال آینده، از این باندهای فرودگاه برای رزمایشهای مشترک از جمله رزمایشهای جنگنده رادارگریز اف-۳۵بی، عملیاتهای آبیخاکی و رهگیری موشکها استفاده خواهند کرد.
این توافقات روز چهارشنبه پس از آن انجام شد که ژاپن در سال گذشته میلادی اعلام کرد که هزینههای دفاعی خود را طی پنج سال به ۲ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش خواهد داد؛ رقمی که بودجه دفاعی این کشور را به سومین بودجه دفاعی بزرگ جهان بدل خواهد کرد. همچنین، این تغییر چشمگیر در اولویتهای توکیو حاکی از نگرانیهای فزایندهاش نسبت به کره شمالی و اقدامات نظامی چین علیه تایوان است.
انتهای پیام