اهالی روستای متکارودبار واقع در ضلع شرقی رودخانه چالوس و نزدیکترین روستا به شهر مرزنآباد با داشتن ۱۱۰خانوار جمعیت که ۹۸درصد آن ثابت هستند، با کشت برنج و دامداری امور خود را گذرانده و با مشقت و بدون کوچکترین توقعی از سازمانها و ادارات دولتی روزگار خود را سپری میکنند.
روستای متکارودبار با توجه به موقعیت خاص خود از نظر اسقرار در مسیر رودخانه چالوس و از سویی مجاورت با مناطق حفاظت شده البرز مرکزی و داخل محدوده جنگلی درختان سوزنی برگ از اهمیت ویژهای برخوردار است، یکی از این موقعیتها وجود ۵۰هکتار شالیزار سرسبز و کاشت و برداشت برنج توسط اهالی است. البته قابل ذکر است که متکارودبار تنها روستای مرزنآباد است که محصول برنج در آن برداشت میشود.
علاوه بر تحمیل ناملایمتهایی اعم از برداشتهای بیرویه شن و ماسه از بستر رودخانه و قطع درختان توسط این شرکتها و آب منطقهای که خسارات زیادی هم به منابع طبیعی خدادای و هم نابودی گونههای خاص آبزیان و حیوانات منطقه وارد کرده است، اینبار نیز مشکلات این مردم زحمتکش و آبرومند از سوی برخی از نهادها مضاعف شده و بهعنوان دغدغه و گلهمندی برای اهالی روستا سبب شد تا دهیار و اعضای شورای اسلامی به دادخواهی ازخواستههای بهحق مردم هر روز در ادارات و نهادهای دولتی شهرستانی، استانی و حتی کشوری از این اداره به ادارهای دیگر در تکاپو باشند.
قصه پر غصه اهالی روستای متکارودبار
دهیار روستای متکارودبار در گفتوگو با ایسنا، با اعلام اینکه این روستا تنها روستای شهر و بخش مرزنآباد است که در زمینه کشت محصول برنج طارم محلی فعالیت دارد، گفت: متاسفانه برداشت بیرویه شن و ماسه و همچنین قطع درختان مسیر رودخانه سبب شد تا با کوچکترین بارندگی و سیلی زمینهای شالیزاری محل که تنها منبع درآمد اهالی است مورد تهدید جدی قرار بگیرد، تا جاییکه در سالهای اخیر کیفیت محصولات اهالی تنزل پیدا کرد و متضرر شدند.
ذوالفقار محمدی که سابقه ۹ساله دهیار بودن را در کارنامه خود دارد، اظهار کرد: متاسفانه مردم روستای متکارودبار در سالهای اخیر مورد ظلم بسیاری واقع شدند و مظلومیت آنان موجب شد با وجود افزایش جمعیت در طول سالهای گذشته بسیاری از نیازها و ضروریات اولیه اهالی توسط دولتمردان نادیده گرفته شده و مردم نجیب روستا با کمترین امکانات روزگار بگذرانند.
وی افزود: ایجاد اماکن عمومی و عامالمنفعه برای رفاه اهالی و تامین نیازهایی از قبیل آب شرب ( با احداث منبع آب متناسب با جمعیت)، ایجاد تعاونی روستایی جهت گسترش کشاورزی، حمایت از شالیکاران و دامداران، حمایت از تولیدات محلی و داخلی با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و همچنین توجه به جوانگرایی آنهم با احداث سالن ورزشی، پارک و پارکینگ عمومی که از نیازهای اساسی و اولیه هر روستا و منطقهای محسوب میشود، متاسفانه از مردم خونگرم و مظلوم متکارودبار دریغ شده است.
دهیار روستای متکارودبار با بیان اینکه عبور خط آزاد راه تهران شمال از ضلع شرقی روستا و جابجایی چند خانوار که در مسیر قرار دارند، قصه پرغصهای است که مردم این روستا در دل دارند، ادامه داد: علاوه بر این مشکلات همکاری اهالی روستای متکارودبار بابت پروژه انتقال آب شرب شهرستانهای نوشهر، چالوس و هچیرود، عبور خط لوله ۴۲ اینچی از داخل بافت طرح هادی روستا، اختصاص زمین برای تجهیز کارگاه که از مراتع روستا بود از مواردی است که باعث نابودی این روستا شده است.
وی افزود: همچنین تخصیص زمین برای احداث تصفیهخانه که حدود هشت هکتار زمین از طرف آب منطقهای در نظر گرفته شد و اجرای دیگر پروژهها اگر تحقق یابد قطعا سبب نابودی زمینهای کشاورزی و چند واحد تولیدی و دامی میشود و در نتیجه دیگر چیزی از روستای متکارودبار باقی نمیماند.
دهیار روستای متکارودبار با بیان اینکه علیرغم تلاشهای مجدانه دهیاری و اعضای شورای اسلامی روستای متکارودبار در راستای نیل به اهداف فوق مسئولان دستگاههای مرتبط محدودیت وجود اراضی کافی را جهت تامین و اجرای طرحهای عمرانی و فرهنگی دستاویز قرار داده و مانع پیشرفت این روستا شدهاند، گفت: با وجود مراجعات و مکاتبات مکرر با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و اداره کل منابع طبیعی متاسفانه تا کنون اقدام خاصی صورت نگرفت، اما چگونه پس از وقوع سیل در روستای «واسپول»( یکی از روستاهای بالادست بخش مرزنآباد که بر اثر بروز سیلاب تخریب شده است) بنیاد مسکن تصمیم به واگذاری زمینی که بهعنوان عرصه ملی در روستای متکارودبار واقع شده است را برای اختصاص به اهالی روستای واسپول کرده است.
وی با اشاره به نگرانی و دغدغه تمام اهالی روستای متکارودبار از اتخاذ این تصمیم از سوی مسئولان یادآور شد: بهرغم پیگیریهای فراوان برای تخصیص این زمین جهت تامین نیازهای اولیه و بهحق اهالی روستا هیچ اقدامی در این خصوص صورت نگرفت، اما حالا قطعا با جابجایی اهالی و اماکن روستای واسپول به متکارودبار مشکلات این محل نیز دوچندان خواهد شد.
محمدی با انتقاد از اینکه عمده ساختمانهای روستای واسپول که در اثر سیل اخیر بهطور کامل تخریب شد، ناشی از ناآگاهی و سودجویی عدهای خوشنشین بود که حریم قانونی را نقض و به اراضی ملی، بستر و حریم رودخانه تجاوز کرده و آن را تصرف کردهاند، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تصرفات این افراد منشا قانونی نداشت؛ بنابراین حق مردم متکارودبار نیست که جور این نابخردیها را بهتنهایی بهدوش بکشند. محمدی در ادامه یادآور شد: با بررسیهای دقیق و کارشناسانه میتوان فهمید که تخصیص اراضی اهالی بومی و دامداران در محدوده بالادست روستای واسپول شامل روستاهای نوکرس و سایر نقاط دیگر که عملا مراتع و چراگاه دامهای همین اهالی است هم از نظر دامداری و دامپروری متناسب اهالی این روستا بوده و از لحاظ فنی و منطقی دارای توجیه است.
وی یادآور شد: این تصمیم بنیاد مسکن مبنی بر جابجایی و انتقال کامل روستای واسپول به روستای متکارودبار از دیدگاه بنده و اهالی روستا با توجه به توضیحات فوق غیر کارشناسانه و غیرممکن بوده و هر انسان دانایی میداند که نیازهای هر روستا از منابع و ظرفیتهای همان روستا تامین میشود نه اینکه منابع مورد نیاز اهالی یک روستا به روستای دیگر واگذار شود.
دهیار روستای متکارودبار خاطرنشان کرد: همه این موارد در حالیاست که مردم روستای متکارودبار برای تامین امورعامالمنفعه خود نیازمند زمین بوده و به بهانه محدودیت اراضی اهالی روستا با سختیهای بسیاری دست و پنجه نرم کرده و از کوچکترین خواسته بهحق خود محروم هستند.
جلب رضایت مردم اولویت دولت سیزدهم
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-نوشهر نیز در این زمینه به ایسنا، گفت: در مورد اعتراض و دغدغه اهالی روستای متکارودبار در زمینه جابجایی روستای سیلزده و آسیب دیده واسپول در روستای مذکور قرار شد بر اساس بازدیدی که بههمراه چند تن از مدیران کل استانی صورت گرفت چند منطقه برای جابجایی روستای واسپول پیشنهاد شد.
مهرداد خزایی اظهار کرد: با توجه به اینکه نکته مهم و اصلی در اینگونه جابجایی ها ایناست که مکانی قرار است برای جابجایی انتخاب شود در معرض سیل و سیلگیر بودن نباشد و همچنین با واگذاری روستای جدید برای اهالی واسپول نباید کمترین تخریب و آسیبی به منابع طبیعی وارد شود، بنابراین در صدد هستیم تا با اخذ مجوزهای لازم مشکل این اهالی برطرف شود.
وی تصریح کرد: با بازدیدهای بهعمل آمده تعدادی اراضی برای این واگذاری و جابجایی مشخص شد و نقشههای کارشناسانه نیز مورد طراحی قرار گرفت تا بهترین مکان برای روستاییان واسپول اختصاص یابد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-نوشهر، در ادامه با بیان اینکه روستای متکارودبار از شرایط ویژه و خاصی برخوردار است، گفت: دیدگاه ما در دولت سیزدهم ایناست که تمام امکانات مورد نیاز روستاییان به بهترین شکل در اختیارشان قرار گیرد اما همه این موارد باید از مبادی مربوطه و اجرای قوانین وضع شده عبور کند.
وی در خصوص وجود عرصه ملی در روستای متکارودبار و دغدغه اهالی در زمینه برخی از کاستیها و امکانات اولیه و مورد نیاز این روستا نیز خاطرنشان کرد: نبود امکاناتی مانند زمین ورزشی، دفتر دهیاری، خانه بهداشت وغیره باید بر اساس روال قانونی مراحل خود را طی کند و در این راستا ادارات متولی درخواستهای لازم را صادر کرده و از طریق همکاری سازمان اقتصاد و دارایی اقدامات لازم صورت گرفته و در نهایت با واگذاری سایر امور به ادارات دولتی در صورت فراهم بودن شرایط و امکانات پروژهها در مرحله اجرایی شدن قرار میگیرد.
معرفی چند منطقه برای جابجایی واسپول
بخشدار مرزنآباد نیز در گفتوگو با ایسنا، در خصوص جابجایی روستای سیلزده واسپول به روستای متکارود بار گفت: پس از وقوع سیل در روستاهای بالادست مرزنآباد و تخریب کامل روستای واسپول دولت موظف شد تا زمینی را در اختیار سیلزدگان قرار دهد و از آنجاییکه اولویت با اراضی است که نزدیکترین راه ارتباطی با شبکههای زیرساختی اعم از جاده، آب، برق، گاز وغیره را داشته باشند، لذا روستای متکارودبار بهدلیل برخورداری از این امکانات در دستور کار قرار گرفت.
مهدی صادقی با بیان اینکه بیش از چهارهزار متر از اراضی روستای متکارودبار متعلق به عرصه ملی است، گفت: علاوه بر چهار هزار متر زمین متعلق به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، مقدار دو هزار متر مربع زمین نیز از سوی منابع طبیعی به متکارودبار اختصاص یافت که مراحل تغییر کاربری به مسکونی آن نیز انجام شد و در مجموع ۶ هزار متر زمین آماده شد.
وی ادامه داد: بر اساس بازدیدها و طی نظرات کارشناسان مختلف این روستا در اولویت نخست جابجایی روستای واسپول به این منطقه قرار گرفت.
بخشدار مرزن آباد با اشاره به اینکه این تصمیم نارضایتی اهالی روستای متکارودبار را بهدنبال داشته است، افزود: به همین منظور جلسات متعددی با اعضای شورا و دهیاری برگزار شد و این افراد به نمایندگی از اهالی به تشریح نیازها و مشکلات مردم پرداخته و نداشتن آرامستان مناسب، پارک کودک، زمین ورزشی، کتابخانه، دفتر دهیاری، خانه بهداشت وغیره از نیازهای اصلی خود برشمردند و مخالف جابجایی روستای واسپول به روستای خود شدند.
این مسئول با تاکید بر اینکه امروز نگاه مسالمتآمیز دولت توجه به روستاها و مناطق محروم است، افزود: در راستای رفع مشکلات مردم متکارودبار برآن شدیم تا همراه فرماندار چالوس، روسای ادارات مختلف و دستگاههای نظارتی بازدید ویژهای از این روستا داشته و پای صحبتهای مردم این روستا نشستیم که در نهایت مقرر شد برای تامین نیازهای آنها تدابیری اتخاذ شده و مکاتباتی با دستگاههای مرتبط صورت گرفت تا اتفاقات خوبی در این روستا رقم بخورد.
وی با اشاره به اینکه در همین راستا معاون عمرانی استاندار و هیات همراه با همراهی فرماندار چالوس از روستای سیل زده واسپول و متکارودبار نیز بازدید کردند، گفت: با توجه به اینکه اهالی روستای متکارودبار علاوه بر مشکل جابجایی روستای واسپول با سه معضل بزرگ مانند عبور طرح ملی انتقال آب شرب شهرهای نوشهر، چالوس و هچیرود از این روستا، قرار گرفتن در طرح احداث قطعه سوم آزاد راه تهران-شمال و همچنین قرار گرفتن خط حریم فشار قوی برق در وسط این روستا دست و پنجه نرم میکنند، بنابراین طی بازدیدهای صورت گرفته مقرر شد تا معضل جابجایی روستای واسپول نیز مزید بر علت نشود.
صادقی یادآور شد: طی جلسهای که پس از بازدید معاون عمرانی استاندار و هیات همراه از روستاهای سیلزده بالادست مرزن آباد و روستای واسپول برگزار شد مقرر شد تا روستای متکارودبار از اولویت جابجایی روستای واسپول به این منطقه خارج شود.
وی خاطرنشان کرد: با همراهی مسئولان و تعدادی از نمایندگان نهادهایی مانند بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، منابع طبیعی، جهادکشاورزی، راهداری و منابع آب چندین منطقه در اطراف واسپول مورد بازدید و بررسی قرار گرفت تا با نظرات کارشناسان در حوزههای مختلف فنی، مهندسی، حقوقی و غیره در صورت صلاحدید یکی از نقاط معرفی شده برای جابجایی واسپول اختصاص یابد.
صادقی خاطرنشان کرد: برای تامین نیازهای اساسی مردم روستای متکارودبار اعم از احداث سالن ورزشی، پارک کودک، آرامستان، خانه بهداشت وغیره نیز تمام تلاش خود را بهکار میگیریم تا اندکی از دغدغه مردم خونگرم این منطقه کاسته شود.
انتهای پیام