ساختمان جدید اتاق بازرگانی هرمزگان صبح امروز با حضور شافعی رییس اتاق بازرگانی ایران و حاجی بابایی رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، نماینده ولی فقیه و استاندار هرمزگان و جمعی از نمایندگان به بهره برداری رسید. همچنین دفتر تخصصی بسیج تجار و فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی استان هرمزگان نیز در این مراسم با حضور سردار اباذر سالاری فرمانده سپاه امام سجاد (ع) هرمزگان افتتاح شد.
حجتالاسلام والمسلمین محمد عبادیزاده، نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان در آئین ۹۰ سالگی اتاق بازرگانی هرمزگان، اظهار کرد: امروز میتوان مسئله اقتصاد و رشد و شکوفایی آن را پیچ تاریخی انقلاب اسلامی دانست و تمام ارگانها اعم از حاکمیتی و دولتی باید تلاش خود را برای حل چالشهای اقتصادی به کار گیرند تا بتوان تکانههای اقتصادی که از نقاط مختلف به کشور وارد میشود را کنترل کرد.
وی، با ذکر این نکته که مشکلات اقتصادی را باید در نوع سیاستگذاریها جست و جو کرد، عنوان کرد: نوع سیاستگذاری مسئولین باید مبتنی بر دو نگاه تولید برای داخل و تولید برای صادرات باشد تا شاهد شکوفایی اقتصادی باشیم.
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان ابراز کرد: تولید برای بازارهای جهانی با تولید برای تامین نیاز داخلی، بسیار متفاوت است و اگر در حوزه صادرات دچار چالش میشویم به واسطه این است که رویکرد تولید معطوف به داخل کشور است که برای حل این چالشها باید تولید کنندگان با رویکرد صادرات وارد میدان شوند.
عبادیزاده، اقتصاد ایرانی اسلامیی را مبتنی بر فعالیت بخش خصوصی، تعاونیها و بخش دولتی دانست و گفت: پس از گذشت ۴۳ سال هنوز نتوانستیم نقش بخش خصوصی و فعالان این بخش را آنچنان که لازمه بخش اقتصاد است تعریف کنیم. کشوری اگر بخواهد به توسعه اقتصادی دست پیدا کند باید به مردم و فعالان بخش خصوصی عنایت ویژهای داشته باشد.
وی، با اشاره به ظرفیتهای دریایی هرمزگان و همسایگی با دو دریای عمان و خلیج فارس، مطرح کرد: استان هرمزگان با دارا بودن ظرفیتهای بالا و متنوع، نقش مهمی را در معادلات اقتصادی ایفا میکند.
امام جمعه بندرعباس، هرمزگان را استانی صنعتی دانست و گفت: دولت باید برنامهریزیهای لازم برای بهرهبرداری از ظرفیتهای معدنی استان هرمزگان ایفا کند تا هرمزگان در حوزه معدن نیز به جایگاه ملی خود دست پیدا کند.
عبادیزاده، با اشاره به انتخاب کلانشهر بندرعباس به عنوان شهر خلاق توسط یونسکو، مطرح کرد: اگر هویت تاریخی و تمدنی استان هرمزگان را بررسی کنیم مشاهده میشود که صنایع دستی ریشه در تمدن فرهنگی و اقتصادی مردم هرمزگان دارد و بخش اعظمی از بازارهای کشورهای حاشیه خلیج فارس را تامین میکرد. امروزه نیز مسئولین باید حمایت از توسعه صنایع دستی را در دستور کار قرار دهند تا شاهد توسعه مشاغل خرد و ارتقاء اقتصاد محلی باشیم.
وی، با اشاره به شاخصهای منفی اقتصادی و رفاهی استان هرمزگان، تشریح کرد: استان هرمزگان علیرغم تمام ظرفیتها، وضعیت خوبی در حوزه اشتغال و فقر ندارد و چنین شاخصهای منفی زیبنده استانی با این همه ظرفیت نیست که مسئولین استانی و کشوری باید تدبیری برای این امر بیاندیشند.
محمد رضا پور ابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در این آئین، اظهار کرد: تراز تجاری کشور برای اولین بار در سال ۹۷ بعد از سال ها منفی شد یعنی میزان واردات ما از صادرات ما منفی شد و بیشترین میزان منفی نیز ۳.۲ میلیارد دلار بود.
به گفته وی، این عدد امسال و تا ۱۰ دی ماه خوشبختانه به کمتر از یک میلیارد دلار رسیده و پیش بینی ما این است که تراز تجاری کشور تا پایان امسال از عدد منفی خارج خواهد شد.
پورابراهیمی خاطرنشان کرد: این اثر را در حوزه ارز نیز خواهیم دید و سبب ثبات در بازار ارز نیز خواهد شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: وضعیت صادرات غیرنفتی ما در طول۱۰ ماهه اخیر حدود ۲۰ درصد افزایش صادرات غیرنفتی نیز داشته ایم و این نشان می دهد که تا پایان سال با همین روند از منفی نیز خارج خواهیم شد و تراز تجاری کشور را پس از سه سال از منفی خارج و به تراز تجاری مثبت میرسیم که بسیار کار ارزشمندی است و خروجی آن برای کشور بسیار مثبت خواهد بود.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: از اظهار نظر تیم جدید ارزی به نظر می رسد که بخشی از اظهار نظرها با مبانی قانونی و شکلی اجرایی مغایرتهای جدی دارد.
وی تصریح کرد: از رییس کل بانک مرکزی خواستهایم یکشنبه نشست مشترک کمیسیون اقتصادی با آقای فرزین رییس کل جدید داشته باشیم تا از نزدیک صحبتهای خودمان را رو در رو بیان کنیم.
به گفته پور ابراهیمی، آنچه که اکنون در سیاستهای اعلامی مدیرعامل جدید بانک مرکزی مطرح می شود با موضع قانون مغایرت جدی دارد. سیاست تثبیت کار ارزشمندی است اما سیاست تثبیت اگر به نرخ تثبیت تبدیل شد، مغایر قوانین و مقرراتی است که ما وضع کردهایم. ماده ۲۰ قانون احکام دائمی می گوید که نرخ ارز در کشور نرخ ارز شناور مدیریت شده است. بنابراین هر تصمیم و اقدامی باید با در نظر گرفتن قانون باشد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در همین زمینه افزود: اگر نرخ تثبیتی در کشور اعلام کنیم و متناسب با تغییراتی که قانون به آن اشاره کرده را مدنظر قرار ندهیم، اثرات ناشی از آن منجر به همین مسائلی می شود که اکنون با آن درگیر هستیم.
به گفته پور ابراهیمی، ما در کشور نیازمند تعادل بخشی در تراز تجاری کشور هستیم و البته دولت در این زمینه توانسته گام های خوبی بردارد و پس از سه سال تراز تجاری منفی، امسال تراز تجاری کشورمان مثبت خواهد شد که اتفاق خوبی است و میتواند در ثبات ارزی کشور نیز موثر باشد.
امام جمعه اهل سنت بندرعباس در مراسم نودمین سالگرد تاسیس و افتتاح ساختمان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی هرمزگان ضمن قدردانی از عمل به مسئولیت های اجتماعی این مجموعه در حوادث دو سال اخیر هرمزگان و کمک به حادثه دیدگان، خواستار جدیت و تدوین قانون برای عمل به مسئولیت های اجتماعی صنایع مستقر در استان ها شد.
شیخ یوسف جمالی در این مراسم که رئیس و اعضای کمیسون اقتصادی مجلس شورای اسلامی حضور داشتند، با بیان اینکه برخی صنایع مستقر در هرمزگان به خوبی نقش شان را در مسئولیت های اجتماعی ایفا نکرده اند، افزود: بخشی از دلایل عدم عمل به مسئولیت های اجتماعی صنایع به خلاء قانون بر می گردد که برای بهره مندی مردم از استقرار این صنایع در مجاورت محل زندگی شان نیازمند تدوین قانون هستیم.
وی تصریح کرد: هرمزگان یکی از استان هایی است که بیشترین بهره وری را برای کشور دارد ولی در بدترین وضعیت اقتصادی و فقر به سر می برد.
به گفته امام جمعه اهل سنت بندرعباس، علیرغم وجود صنایع بزرگ و بنادر تجاری شرایط مناسبی در اشتغال جوانان نداریم که می طلبد صنایع با مشارکت و عمل به مسئولیت های اجتماعی شان در این زمینه به اشتغال جوانان کمک کنند.
وی همچنین با قدردانی از توجه اتاق بازرگانی به بزرگان این حوزه افزود: در نودمین سالگرد تاسیس اتاق بازرگانی شاهد اتفاقی هستیم که بزرگان و قدیمی های این حوزه فراموش نشده او مورد تقدیر قرار گرفته اند و این امیدوار کننده است.
شیخ جمالی تقویت بخش خصوصی را یکی از اصول اساسی توسعه یاد کرد و گفت: تصدی گری دولت در اقتصاد آسیب زاست و این اتفاق جلوی بالندگی کشور را گرفته است.
وی ادامه داد: هرچه به سمت تقویت بخش خصوصی حرکت کنیم به همان میزان شاهد رشد و بهره وری بیشتر خواهیم بود و این موضوع در حوزه اقتصاد نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
امام جمعه اهل سنت بندرعباس در ادامه به آموزه های دینی در تجارت اشاره کرد و گفت: توجه به تخصص در ادای مسئولیت بسیار مهم و مورد توجه شریعت است و رسول خدا نیز به کسانی که مسئولیتی بر عهده می گیرند توصیه می کند که آن را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
شیخ جمالی با تاکید بر توجه به اخلاق در تجارت تصریح کرد: آموزه های دینی همواره بر اخلاق تاکید دارد و توصیه می کند که همواره باید اخلاق را پیشه خود کنیم.
وی پیشه قرار دادن اخلاق در تجارت از سوی تجار مسلمان را زمینه ساز توسعه اسلام عنوان کرد و گفت: بخشی بزرگی از توسعه اسلام در اثر تجارت مسلمانان رخ داده است چرا که مسلمانان با رفتارشان باعث شده اند تا ساکنان نقاط مختلف جهان جذب دین اسلام شوند.
امام جمعه اهل سنت بندرعباس همچنین از تورم به عنوان نابود کننده اخلاق یاد کرد و ادامه داد: تورم یکی از ضایعات بزرگی است که چه در سطح خرد و چه کلان به اخلاق لطمه می زند و انسان های شریف و مولد سرمایه را به سمت دلالی سوق می دهد و در این بین باعث له شدن دیگر انسان ها و از بین رفتن اخلاق می شود.
شیخ جمالی کنترل تورم را با تصمیمات صحیح خواستار شد و گفت: متاسفانه الان شاهد تورم در کشور هستیم که باعث ضربه به فعالیت های مردم در تمامی جوانب شده است.
امام جمعه اهل سنت بندرعباس همچنین با اشاره به معماری ساختمان جدید اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی هرمزگان افزود: معماری این مجموعه در شهر بندرعباس منحصر به فرد است و می طلبد برای زیبایی شهر روح تازه ای به این شهر دمیده شود.
به گفته وی، بندرعباس تبدیل به یک شهر بی روح شده است و مردم نسبت به آن احساس سردی و بی روحی دارند که این موضوع به مدل ساختمان سازی آن بر می گردد که دستور العمل و نسخه خاصی برای آن وجود ندارد تا شهر قشنگ شود.
شیخ جمالی افزود: هم خود شهروندان و هم گردشگران نیازمند شهر جذابی هستند تا از حضور در آن لذت ببرند.
استاندار هرمزگان در آیین گرامیداشت نودمین سالگرد فعالیت اتاق بازرگانی هرمزگان و افتتاح ساختمان جدید این اتاق با تاکید به پیشینه و جایگاه تاریخی بندرعباس در حوزه تجارت بین المللی اظهار کرد: در زمان شاه عباس صفوی که اختلالاتی در حوزه تجارت ایران به واسطه دولت عثمانی به وجود آمد، شاه عباس مسیر تجارت به دریا تغییر داد و بندرعباس به منطقه ی خاص تجارت تبدیل شد.
مهدی دوستی گفت: ایران امروز به شدت نیازمند کارآفرینان و تجاری با سطح عمل جهانی است که همزمان با تجارت و انتقال کالا بتوانیم فرهنگ و سیاستگذاریهای حوزههای دیگر را نیز انتقال دهیم.
وی تصریح کرد: ایران قدرتمند در گرو ثروتمند شدن تجار، خلاقیت نخبگان و وطن دوستی سیاستمداران است که با تشکیل این مثلث، قدرت واقعی ایران عزیز شکل خواهد گرفت.
نماینده عالی دولت در هرمزگان بیان کرد: از ابتدای حضور در هرمزگان به سمت بهبود محیط اقتصادی حرکت کردیم، ۱۰۸ ناحیه عاری از مجوز در استان ایجاد و تمام ظرفیتهای معدنی شامل ۲۱۳ پهنه معدنی تهیه و بارگذاری شد و در اختیار متقاضیان قرار گرفت.
وی ادامه داد:مطالعات ۴۰ طرح پیشران اقتصادی با کمک اتاق بازرگانی آماده و در اختیار سرمایه گذاران قرار گرفته است، در حوزه ترانزیت هم اصلاحاتی انجام شده تا مدت زمان ماندگاری کالا در گمرکات از ۴۸ ساعت به ۳ ساعت کاهش یافت.
دوستی با اشاره به آغاز برنامه مدون توسعه بنادر هرمزگان گفت: در بندرلنگه که بزرگترین بندر صادرات کانتینری استان است ساعت فعالیت محدود قبلی افزایش یافت چراکه بنادر داراییهای ارزشمندی هستند که نباید به واسطه محدودیت انسانی از راندمان اصلی آنها کاسته شود.
نماینده عالی دولت در استان هرمزگان بر دانش و تجربه مردم در حوزه صید و صیادی و تجارت دریایی تاکید داشته و ادامه داد: متاسفانه قوانین حوزه تجارت محدود کننده است، اگر بتوان در این زمینه کاری انجام داد و تجارت خرد و پیله وری جنوب را توسعه داد به رونق اقتصادی این مناطق کمک میشود.
استاندار هرمزگان همچنین یکی از دلایل توسعه نیافتگی سواحل مکران علیرغم تاکیدات رهبر معظم انقلاب را نبود انرژی و نیروگاه در حد فاصل بندرعباس تا چابهار برشمرد و ابرازداشت:دلیل دیگر هم این است که رویههای تجاری در این مناطق خرد است، البته هم اکنون با اصلاحات انجام شده در بندر سیریک این رویهها تغییر یافته و رویه های ترانزیت واردات و صادرات اضافه شده و لازم است برای توسعه در سواحل مکران اتفاق هایی از این دست رقم زده شود.
حمید رضا حاجی بابایی رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این مراسم، اظهار کرد: بزرگترین مشکل اقتصادی کشور، نوع نگاه به اقتصاد است. حدود دو ماه در مجمع تشخیص مصلحت نظام، بحث سیاست های کلی برنامه هفتم بود و مهم ترین موضوع که اجماع حاصل شد و در همه کارگروهها اجماع بر آن وجود داشت، بحث تغییر نگاه به اقتصاد کشور است.
وی بیان کرد: اقتصاد زمانی در یک کشوری میتواند رشد کند که رقابت در آن وجود داشته باشد و حالت اقتصادی، ایجاد شرایط و محیط مناسب برای فعالان اقتصادی مهیا باشد.
به گفته حاجی بابایی، اصل بر این است که اقتصاد کاملا در اختیار مردم باشد و بعضی از حرف ها و حدیثهایی که در تاریخ و مذهب ما وجود دارد، بیانگر اقتصاد سالم است. در ضرب المثل « جزای گرانفروش، نخریدن است» وقتی خوب دقت میکنیم، مهم ترین عنصر در این موضوع، رقابت است و در رقابتی مناسب، مردم از هر کس که بهتر و ارزانتر داد، از آن خرید میکنند و این نشانه ضرورت رقابت آفرینی در اقتصاد را نشان میدهد.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، تکلیف کردن در اقتصاد را بدترین نوع تصمیم دانست و افزود: هر چه قدر به سمت تکلیف حرکت میکنیم، رقابت کاهش، شرایط کاهش و حضور مردم نیز کاهش پیدا میکند و اقتصاد مردم محور نیز کاهش پیدا میکند و به همین دلیل باید اقتصاد را از مقوله دولت بیرون آورد.
حاجی بابایی با تصریح بر این که اقتصاد باید کاملا در اختیار مردم قرار گیرد و برنامه هفتم و سیاستهای تدوینی به این سمت حرکت میکند، مگر مواردی که مردم مهیای انجام آن نباشند، اولویت برنامه هفتم و بودجه سال ۱۴۰۲ را ۳ محور ثبات اقتصادی، کنترل تورم و کاهش ضریب چینی برشمرد و گفت: در نوع نگاهها در این فرصتی که این سیاستها تدوین میشد، من نظاره گر بودم که دیدگاههای متفاوت در کشور به یک اجماع رسیدهاند.
وی بیان کرد: سالها است دو نوع تفکر در حوزه اقتصادی یک هماوردی با هم داشتند و این بیش از ۲۰ سال طول کشید و تفکراتی حاکم بود که ما اگر بنزین وارد کنیم، بهتر است تا پالایشگاه درست کنیم و تمام امکانات را به کار میگرفتند تا پالایشگاه نداشته باشیم اما امروز اجماع وجود دارد که باید پالایشگاه بسازیم و ما اگر موفق شویم، یک کار مهم را در کشور انجام دهیم و آن سپردن صادرات نفت به مردم به شکل فرآورده است و این آزمایش شده و موفقیت خود را نشان میدهد و ما در ۹ماهه اول امسال توانستیم ۶.۵ میلیارد دلار فرآورده نفتی صادر کنیم و این میتواند به ۵۰ میلیارد دلار در یک فرصت ۵ ساله برسد به شرطی که شرایط را ایجاد کنیم.
این نماینده مجلس با نقد داشتن نگاه اورژانسی به اقتصاد، هر تصمیم در حوزه اقتصادی را نیازمند بررسی دقیق دانست و گفت: باید از نگاه بیمارستانی و آنهم بخش اورژانسش به اقتصاد پرهیز کنیم.
حاجی بابایی کلیدیترین مساله کشور در حوزه اقتصادی را بحث بانکها عنوان کرد و گفت: ساختار بودجه شامل منابع و مصارفی است. منابع آن نفت، مالیاتها و ... است و اصلاح ساختار در آن نیازمند به نقش آفرینی بانکها است.
این نماینده مجلس به وضعیت بورس و نقش بانکها در این شرایط اشاره و گفت: بورس که باید زیباترین جلوه بده و بستان اقصتادی یک کشور باشد، وضعیتی این چنینی را دارد و بدلیل آن است که دولت ۸۲ درصد آن را اداره میکند و بانکها بیشترین سهم آن را دارند و بانکها بجای آنکه پولهای سپرده مردم را به تولید بدهند، خودشان وارد تولید و ... شدهاند، اگر از بانکها سرمایه مردم را بگیریم و به تولید بدهیم، همه مشکلات کشور حل میشود و باید بانکها تنظیم شوند و این بدهیهای دولت به بانکها و بدهیهای بانکها به بانک مرکزی تعیین تکلیف شود.
وی اضافه کرد: این چه اقتصادی در این استان است که با این همه ظرفیت های عظیم صنعتی، فقر و بیکاری گسترده باشد و این بدلیل آن است که اقتصاد بدون حضور مردم بسته بندی شده است و این در حالی است که باید مردم اقتصاد را با فکر و دستان خودشان رشد بدهند و دولت باید برود مالیاتش را بگیرد و کار خودش را انجام دهد.
حاجی بابایی تأکید کرد: کنترل تورم در حالی مطرح میشود که ما ماهانه ۴۰ هزار میلیارد تومان یارانه مستقیم و ۶۲ هزار میلیارد تومان حقوق، معادل کل بودجه دولت است و دولت برای سایر کارها به سراغ بانکها میرود و بانکها به بخشی از بودجه کشور تبدیل شده است که این مشکل کشور را بوجود آورده است.
انتهای پیام