این برنامه ساز می گوید: موضوعاتی را از شخصیت و هشدارهای حاج قاسم برگزیده ایم که به جامعه حال حاضر ایران در سال ۱۴۰۱ می تواند کمک کند.
سید محمدعلی صدری نیا که این شب ها برنامه اش به مناسبت سومین سالگرد شهادت سردار سلیمانی از شبکه یک سیما در حال پخش است، در گفت و گویی با ایسنا توضیحاتی را درباره فصل سوم «ملک سلیمان» ارائه کرد.
او گفت: فصل سوم این برنامه به مدت چند شب است که از شبکه اول سیما پخش می شود. دو فصل قبلی در سال های قبل توسط گروههای دیگری تولید و پخش شد و تولید فصل سوم را از نیمه تابستان آغاز کردیم.
صدری نیا تاکید کرد: تمام تلاشمان در «ملک سلیمان» بر این بوده که با نگاه متفاوت تری نسبت به برنامه هایی که طی این سال ها درباره حاج قاسم تولید و پخش شده اند، به این شخصیت بپردازیم. شاید برنامه های دیگر بیشتر با رویکرد روایی و خاطره گویی با موضوع حاج قاسم مواجه شده بودند که البته آنها هم در جای خود ارزشمند هستند ولی ما در فصل سوم «ملک سلیمان» تمام تلاشمان را کردیم که رویکرد پژوهشی و استنادی در این کار، غالب باشد؛ از این رو پژوهش ما بر اساس بازخوانی همه سخنرانی ها و مصاحبه ها و گفتوگوهایی که خود حاج قاسم طی این سالها انجام داده بودند، در یک بازه زمانی یکی ـ دو ماهه انجام شد و نهایتا از بین آنها ۱۰ موضوع انتخاب شد.
سراغ نحوه مواجهه حاج قاسم با چالش ها رفتیم
تهیه کننده «ملک سلیمان» اظهار کرد: موضوعات این برنامه هرکدام از زاویه ای با وضع امروز جامعه و کشورمان نسبت هایی برقرار می کند. ما تلاش کردیم برنامه و محور اصلی، فضاهای خنثی را دنبال نکند و اتفاقاً فضایی باشد که برای جامعه امروز مفید است؛ ضمن اینکه یک روایت واقعی از حاج قاسم را ارائه کنیم و نه یک روایت یک طرفه و یک سویه.
صدری نیا سپس در پاسخ به اینکه چطور می توان شخصیت حاج قاسم سلیمانی را در تولید برنامه های تلویزیونی دور از دسترس نشان نداد به نحوی که با ساخت برنامه هایی همسو با جوانان، این شخصیت را بیشتر و بهتر به بیننده معرفی کرد؟ گفت: تمام تلاشمان همین بود که شخصیت ایشان را دور از دسترس نکنیم و اتفاقا به سمت موضوعات واقعی و چالش هایی برویم که بعضاً خود حاج قاسم طی این سال ها با آنها مواجه بوده است. با وجود اینکه سه سال از شهادت ایشان گذشته و تولیدات زیادی هم در تلویزیون داشتیم اما جامعه شاید همچنان درباره بعضی بخشها و ابعاد شخصیتی ایشان نگاه دقیقی نداشته است. ما در این برنامه بیشتر مدیریت حاج قاسم و نحوه مواجهه ایشان با چالش ها را پررنگ کردیم و اینکه مدیران ما اگر برخی جاها نمی توانند این چالشها را مدیریت کنند، چقدر با اندیشه و نگاه حاج قاسم فاصله دارند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در «ملک سلیمان» به شرایطی پرداختیم ـ چه سیاسی و چه اجتماعی ـ که حاج قاسم ورود و دیدگاه هایی را مطرح میکرد و اتفاقا از طرف هر دو جریان سیاسی به ایشان خرده می گرفتند و نقدهای جدی به ایشان مطرح می کردند، اما حاج قاسم در این موضوعات چالش برانگیز چه چیزی را می دیدند و چه چیزهایی را دنبال می کردند؟ ما سعی کردیم سراغ این موضوعات برویم که در بخش هایی از قسمتهای قبلی نزدیک شدیم و ان شاءالله در قسمت های بعدی برخی موضوعات چالش برانگیز را به صورت جدی تر دنبال خواهیم کرد.
هشدارهای حاج قاسم که می گفت چپ و راستی نکنیم
مجری و تهیه کننده «ملک سلیمان» در تکمیل همین صحبتها تصریح کرد: حاج قاسم برای بعضی از رفتارهای سیاسی و حرفهایش استدلالی داشت که مهمترین آن ها همین صحبت ایشان درباره وحدت در جامعه است که همه ما شنیده ایم. تاکید بر اینکه آنقدر جامعه را دو دسته نکنیم، شکاف ایجاد نکنیم، با حجاب و بی حجاب، اصلاح طلب و اصولگرا و چپ و راست نکنیم. درواقع حاج قاسم این هشدار را به همه جریانات سیاسی دادند. ایشان به هر دو طرف تذکر می دادند.
او با تاکید بر اینکه در «ملک سلیمان» به سمت موضوعاتی رفته اند که به ویژه برای اتفاقات اخیر کشور کمک کننده باشد، در ادامه خاطرنشان کرد: زمانی که حاج قاسم همین بحث را مطرح میکردند برخیها به ایشان خرده می گرفتند که چرا درباره این موضوعات ورود کرده و صحبت می کند؛ در صورتی که ایشان جایگاهی داشت و مسائلی را در منطقه می دید که اتفاقاً شایسته اظهار نظر بود.
حاج قاسم خطری را می دید که شاید الان با بخشهایی از آن در سال ۱۴۰۱ مواجه شدهایم؛ درباره برخی شکاف ها و تلاشهایی که برای ایجاد دو دستگی ها در کشور اتفاق می افتد؛ بنابراین اینکه بخواهیم به شخصیت و نگاه و هشدارهای ایشان نزدیک شویم شاید بعضی وقت ها مسیر چالش برانگیزی باشد.
شاید اگر تعدادی چهره به برنامه بیایند و صرفاً خاطره هایشان را از حاج قاسم بگویند، مسیر آسان تری پیش رو باشد تا اینکه بخواهیم وارد این موضوعات مناقشهبرانگیز شویم. ما تلاش کردیم تا بتوانیم کمی به این مباحث نزدیک شویم و آنچه که خروجی برنامه است بتواند اتفاقاً برای جامعه ما به خصوص در سال ۱۴۰۱ کمک کننده باشد.
مسیرمان سخت است ولی ...
سید محمدعلی صدری نیا در پایان در پاسخ به اینکه آیا برای پرداخت به موضوعات چالش برانگیزی که ذکر شد، دستتان برای تولید باز بود و محدودیتی در کار نداشتید؟ گفت: باید تا پایان پخش پیش برویم ولی کاملاً طبیعی است وقتی شما سراغ این مسائل نمی روید، مسیر راحتتری پیش رو دارید و بی دردسر و بی مشکل تر کار می کنید اما وقتی سراغ چنین موضوعاتی می رویم هم بررسی های محتوایی سر راهمان است که باید به صحت موضوعات برسیم و هم اینکه بتوانیم به لحاظ تولیدی از آرشیوها استفاده کنیم و هم در بخش دعوت از مهمان ها دقت کنیم؛ چون باید مهمانانی به برنامه بیایند که بتوانند موضوعی که انتخاب می شود را به درستی نمایندگی و درباره اش صحبت کنند. بنابراین مسیر سختی است ولی از همان ابتدا تلاش ما این بود و گفتیم اشکال ندارد، مسیر سخت را انتخاب می کنیم و فکر می کنیم همین رویکرد میتواند کمک کننده باشد و حرفی برای گفتن داشته باشد.
انتهای پیام