حمید صالحی در گفت و گو با ایسنا، در تحلیلی نسبت به سفر امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان به عمان اظهار داشت: واقعیت امر این است که با شرایط به وجود آمده، ما در وضعیت کنونی موضوعی تحت عنوان برجام و مذاکرات هسته ای را داریم که مورد مناقشه اروپا و آمریکا است. در این میان یکسری اتفاقات مانند جنگ روسیه و اوکراین و مسائل داخلی ایران به وجود آمد که موجب شد نوعی عقب نشینی و یا کندی در مذاکرات از سوی اروپایی ها و آمریکایی ها ایجاد شود.
وی افزود: اما در مورد عمان باید بگوییم که عمان کشوری بوده که همواره در ارتباط با ایران چه قبل از انقلاب و چه پس از آن تاکنون مواضعش نسبت به ما خصمانه نبوده و معتدل عمل کرده، ضمن این که در مواردی نقش میانجی را هم داشته است.
این استاد دانشگاه افزود: به نظر می رسد سفر آقای امیرعبداللهیان در همین راستاست که بخواهند با آمریکا و اروپا به یک نتیجه برسند؛ در واقع در موضوع هسته ای دولت آقای رئیسی به این نتیجه رسیده که برجام احیا شود.
صالحی بیان کرد: توقعی که دولت آقای رئیسی داشت این بود تا ساز و کار جدیدی در راستای برجام تهیه شود و کارنامه و عملکرد دولت قبلی را کنار بگذارند، اما در این مدت اروپایی ها و آمریکا زیر بار پیشنهادات و اوضاع و احوال دولت جدید نرفتند، اکنون دولت هم به این نتیجه رسیده که عقلانی است در موضوع هسته ای کارنامه دولت قبل را دنبال کنند و نگذارند برجام از بین برود.
این کارشناس مسائل روابط خارجی در ادامه چنین ابراز عقیده کرد: ما نیاز به دیپلماسی فعال و خردگرایی در سیاست خارجی داریم که در این حوزه ها دولت ضعیف عمل کرده و براساس اتفاقات باید عقلانیت و خردگرایی را سرلوحه سیاست خارجی قرار دهد که به نظر می رسد این سفرهایی که انجام می شد برای احیای برجام باشد.
وی خاطرنشان کرد: همه طرفین به این نتیجه رسیدهاند که چارهای جز احیای برجام نیست و نتایجی که آقای عراقچی در موضوع برجام و در آخرین جلسات وین پیشنویس آن را تهیه کرده بودند میتواند کمک کننده باشد تا برجام زنده بماند.
این کارشناس مسائل روابط خارجی ادامه داد: آنچه ما شاهد هستیم این است که معضلات جدی است که در موضوع اقتصادی از ناحیه آمریکاییها و اروپاییها گریبان دولت را میگیرد و دولت هم به این نتیجه رسیده که هر طور شده برجام به نتیجه برسد.
این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه موضوع احیای برجام را در قالب یک مثلث میتوان مورد ارزیابی قرار داد، اظهار کرد: پالسی که از سوی عربستان سعودی با میانجگری عراق ارسال میشود به این سمت و سو گرایش دارد که همسو با احیای برجام باشد. از سوی دیگر عملکرد عمان هم مورد توجه قرار دارد و ضلع سوم هم دولت آقای رئیسی هست که به این نتیجه رسیده برجام احیا شود.
وی ابراز داشت: به مساله روسها هم باید توجه کنیم که گرچه عملکرد خوب و یا چندان مطلوبی در موضوع برجام از سوی آنها نداشتیم اما با وضعیتی که در آن قرار دارند میخواهند در مساله اوکراین به صلحی برسند که بتوانند اوضاع روسیه را جمع و جور کرده و منافع روسها را تامین کنند.
صالحی در پایان اظهار کرد: بنابراین عزمی از سوی دولت آقای رئیسی برای احیای برجام به وجود آمده که بر اساس پیشروییهایی که دولت قبل داشته کار را به سرانجام برساند.
انتهای پیام