تنش در روابط مصر و آمریکا؛ دلیل تاخیر در انتقال مالکیت جزایر تیران و صنافیر به عربستان

یک رسانه آمریکایی فاش کرد که علی‌رغم آمادگی توافق نهایی برای واگذاری مالکیت جزایر «تیران» و «صنافیر» به عربستان سعودی، اما ممکن است که ملاحظات مصر اجرای برنامه‌های مورد توافق در این زمینه را برای مدت نامعلومی به تعویق بیندازد و به تبع آن ممکن است که روابط مصر و آمریکا و همچنین قاهره و ریاض تحت تاثیر این اتفاق قرار بگیرد.

به گزارش ایسنا، پایگاه خبری آکسیوس در این باره به نقل از مقامات اسرائیلی و یک مقام آمریکایی گزارش داد که توافق برای واگذاری مالکیت این دو جزیره به عربستان سعودی تکمیل شده و آماده است و دلیل تاخیر در امضای آن با تنش شکل گرفته در روابط قاهره و واشنگتن پس از کاهش میزان کمک‌های نظامی آمریکا به مصر در ارتباط است.

مقامات اسرائیلی گفتند که این توافق، ازجمله بند مربوط به خروج نیروهای چندملیتی از جزایر تیران و صنافیر، به دلیل «ملاحظات مصر» طبق انتظارات پیش نمی رود و تا پایان دسامبر اجرایی نخواهد شد.

طبق گفته این منابع، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در جریان سفر اخیر عبد الفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر به آمریکا با وی دیدار و این پرونده را مطرح و تاکید کرده بود که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری کشورش درصدد به سرانجام رساندن این توافق است.

تعویق امضای توافق و تاثیر آن بر روابط قاهره با واشنگتن و ریاض

«پل سالیوان»، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و استاد دانشگاه جانز هاپکینز معتقد است که اختلال یا به تعویق انداختن امضای این توافق از سوی قاهره ممکن است که بیش از روابط قاهره و واشنگتن؛ به روابط مصر و عربستان آسیب وارد کند.

وی در گفت‌وگو با شبکه الحره افزود: تاخیر در امضای توافق ممکن است یک استراتژی مصر برای تقویت موضع‌اش در مذاکرات باشد، اما قاهره باید آسیب به روابط راهبردی‌اش را مورد توجه قرار دهد.

ماه سپتامبر، مقامات ایالات متحده اعلام کردند، دولت این کشور تصمیم گرفته است که به دلیل پرونده نقض حقوق بشر در مصر؛ ۱۳۰ میلیون دلار کمک نظامی خارجی به مصر را متوقف کند.

سالیوان ادامه داد: سردرگمی در پرونده تیران و صنافیر قطعاً به بهبود روابط آمریکا و مصر کمکی نخواهد کرد.

«هانی سلمان»، تحلیلگر سیاسی مصری در این باره تصریح کرد، ممکن است که مصر از این پرونده برای تلنگر زدن به آمریکا در زمینه روابط دوجانبه میان دو کشور و به ویژه کاهش کمک‌های نظامی به قاهره در دولت بایدن استفاده کند.

وی معتقد است که مصر می‌خواهد توپ را در زمین آمریکا بیندازد و دولت آمریکا را تحت فشار قرار دهد تا در تصمیم کاهش کمک‌ها تجدید نظر کند.

انتقال مالکیت تیران و صنافیر و همکاری ریاض با رژیم صهیونیستی

در همین راستا، «سامح راشد»، تحلیلگر سیاسی مصری تایید کرد که جزئیات اجرایی توافق با عربستان در خصوص واگذاری دو جزیره هنوز اعلام نشده است و زمان و مراحل مشخصی برای تحویل مالکیت و مراحل آن وجود ندارد.

وی افزود: این پرونده صرفا یک پرونده دوجانبه میان قاهره و ریاض نیست، بلکه یک پرونده چهارجانبه با حضور اسرائیل و آمریکا به شمار می‌رود.

سالیوان نیز معتقد است که تأخیر در پرونده «تیران و صنافیر» لزوماً به مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در برهه فعلی آسیب نمی‌رساند و به طور کلی به نظر نمی رسد که عربستان سعودی و اسرائیل به زودی روابط خود را عادی کنند و ریاض به قطار عادی سازی ملحق شود.

سامح راشد نیز می‌گوید که ارتباط مستقیمی میان پرونده جزایر مذکور با پرونده عادی سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو وجود ندارد؛ چراکه انتقال مالکیت تیران و صنافیر یک موضوع فنی و رویه‌ای است که پس از به نتیجه رسیدن، ارتباط و هماهنگی رسمی عربستان و اسرائیل را چه با عادی سازی روابط و چه بدون آن برقرار خواهد کرد.

وی افزود: انتقال مالکیت این دو جزیره از مصر به عربستان و آغاز اقدامات مشترک میان ریاض و تل‌آویو در خصوص ناوبری در این منطقه؛ می‌تواند مقدمه یا نقطه آغازی باشد که گام‌های بیشتر ریاض در این راستا را تسهیل کند و عربستان می‌تواند در این باره این منطق را در پیش بگیرد که هماهنگی مشترک در این منطقه ناوبری یک امر قانونی و اجباری است.

راشد همچنین می‌گوید: پس از آن، پروژه شهر سعودی «نیوم» ممکن است گام بعدی برای نزدیکی واقعی و عملی روابط میان ریاض و اسرائیل باشد.

هانی سلمان نیز در این باره گفت: دولت آمریکا به ریاست بایدن می‌خواهد به یک پیشرفت بزرگ در مسیر عادی‌سازی دست یابد که تیران و صنافیر ممکن است مقدمه‌ای برای آن باشند و به همین دلیل هرگونه تاخیر در امضای توافق ممکن است بر موفقیت‌ دولت بایدن در این زمینه به عنوان یکی از دستاوردهای سفر وی به منطقه تأثیر بگذارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۳ دی ۱۴۰۱ / ۱۳:۵۳
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1401100301242
  • خبرنگار : 71610