فرزاد عدالتیان در گفتوگو با ایسنا در خصوص برداشت پنبه خراسان رضوی در سال جاری اظهارکرد: سطح زیر کشت پنبه در سال جاری برای استان ۲۵ هزار هکتار است که تاکنون ۱۸ هزار هکتار یعنی ۷۰ درصد از سطوح زیر کشت استان برداشت شده است. سطح زیر کشت پنبه در سال گذشته خراسان رضوی ۲۱ هزار هکتار بوده و به همان نسبت که در سال جاری سطح زیر کشت پنبه افزایش پیدا کرده نیز برداشت آن افزایش داشته است.
وی افزود: میانگین تولید وش در هکتار در استان ۲.۵ تن بوده که تاکنون ۴۵ هزار تن وش از اراضی مستعد کشت پنبه برداشت شده است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص تفاوت قیمت پنبه ابتدای فصل برداشت تا پایان فصل در سال جاری افزود: قیمت پنبه بستگی به ارقام و کیفیت این محصول دارد. دلیل نوسانات قیمت محصول پنبه از ابتدای فصل برداشت تا پایان فصل مربوط به کیفیت پنبه استحصالی است همچنین با گذشت زمان از فصل برداشت پنبه، صادرات و واردات این محصول و مسائل بازرگانی به مرور زمان بر قیمت پنبه تاثیر میگذارد.
عدالتیان عنوان کرد: کیفیت پنبه تولیدی هم بر قیمت تاثیر دارد و اینگونه نیست که همه پنبهها به یک قیمت به فروش برسد. خراسان رضوی به دلیل دارا بودن بیشترین سطح زیر کشت و تولید پنبه در کشور از با کیفیتترین ارقام پنبه از جمله ورامین، ساجدی، ارمغان و خورشید برخوردار است. همچنین با گذشت زمان از فصل برداشت پنبه بارش باران بر الیاف پنبه سبب کاهش کیفیت این محصول نسبت به ابتدای فصل شده که تاثیرات بسزایی در قیمت این محصول دارد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: پنبه نسبت به برخی محصولات دیگر نیاز به آب فراوانی ندارد و اکنون در مناطق گرم و خشک استان نیز پنبه کشت میشود. این محصول به نسبت مقاوم بوده و در اراضی درجه دوم و سوم و مزارع خرده مالکی کشت میشود. تنها مساله در کشت پنبه این است که برداشت پنبه مکانیزه نبوده و نیاز به نیروی کار زیاد دارد. پنبه در الگوی کشت استان از جایگاه ویژهای برخوردار است. همچنین کشاورزان بیشتر خرده مالک هستند و تمایل زیادی به کشت پنبه دارند و خود به صورت معیشتی اقدام به برداشت پنبه میکنند. در استان ۱۹ کارخانه تصفیه وش وجود دارد که تاثیر زیادی در ایجاد اشتغال داشته است. همچنین نیاز کشور به نخ نشان دهنده اهمیت جایگاه پنبه در استان است.
وی در پاسخ به اینکه آیا چرخه تولید پنبه در استان کامل است، بیان کرد: چرخه تولید پنبه از ابتداء کشت تا انتقال به کارخانه تصفیه و ایجاد محلوج و در اختیار قراردادن آن به کارخانههای نساجی در نظر گرفته میشود. همچنین تمام کارخانههای نساجی در استان وجود ندارد و بخشی از محلوج تولید شده استان به سایر کارخانههای نساجی کشور فرستاده و در آنجا استفاده میشود. بنابراین با کارخانههای نساجی سایر استانها چرخه تولید این محصول کامل میشود. پنبه محصولی است که هیچ قسمتی از آن زائد نبوده و از تمام قسمتهای آن از جمله برای استفاده از تخم پنبه برای استحصال روغن، برای خوراک و تولید نخ مورد استفاده قرار میگیرد.
عدالتیان افزود: یکی از مهمترین مراحل صنعت پنبه برداشت آن است. اکنون در حال پیگیری برای آوردن دستگاه وشچین پنبه به استان هستیم تا برداشت پنبه به صورت مکانیزه انجام شده و رعایت فاصله ردیفها و استفاده از ارقام مناسب مورد توجه قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در سال جاری با همکاری یکی از شرکتهای آستان قدس برای اولین بار دستگاه وشچین به استان آورده شده است تا به صورت آزمایشی برداشت مکانیزه پنبه صورت گیرد. باید اجرایی شدن الگوی کشت برداشت مکانیزه را با دستگاه وش چین در مجتمعهای کشت و صنعت بزرگ اجرا کرده و این را به دیگر مزارع کوچکتر تسری دهیم. خراسان رضوی رتبه اول سطح زیر کشت و تولید پنبه در کشور را به خود اختصاص داده است.
انتهای پیام