فرید رحیمی نداف، امروز(26 آذر) در مراسم افتتاح دفتر امور کنسولی دانشجویان غیرایرانی در دانشگاه رازی کرمانشاه، هدف اصلی جذب دانشجویان غیرایرانی در نظام آموزش عالی کشور را دپیلماسی علمی اعلام و اظهار کرد: دیپلماسی علمی باعث می شود که به مرجعیت علمی دست پیدا کنیم، موضوعی که مقام معظم رهبری همواره روی آن تاکید دارند.
رئیس اداره امور کنسولی وزارت علوم با بیان اینکه طبق چشم اندازهای ترسیم شده، ایران تا سال 1404 باید مرجعیت علمی منطقه را بدست آورد، اعلام کرد: یکی از راههای رسیدن به این هدف جذب دانشجویان خارجی است.
وی اضافه کرد: زمانی که دانشجویان خارجی در کشور ما تحصیل می کنند و به مدارج بالای علمی می رسند، پس از بازگشت به کشورشان سفیران فرهنگی و سیاسی ایران خواهند بود و این مسئله منافع ملی ما را تامین خواهد کرد.
رحیمی نداف تصریح کرد: برخی از این دانشجویان پس از بازگشت به کشورشان صاحب پست و جایگاه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی می شوند و نیم نگاهی هم به محل تحصیلشان خواهند داشت. از طرفی این دانشجویان برای اینکه اعتبار علمی خود را بالا ببرند، اعتبار کشوری که در آن تحصیل کردهاند را هم بالا می برند، بنابراین با لحاظ کردن این مسائل می توانیم از این فرصتها برای منافع ملی خود استفاده کنیم.
رئیس اداره امور کنسولی وزارت علوم اضافه کرد: البته گاها برخی از دانشگاه های ما به دانشجویان خارجی به چشم یک منبع درآمد برای خودشان نگاه میکنند، با این وجود این دانشجویان درآمدزایی چندانی برای کشور ندارند و ما تنها از نظر اینکه میتوانند تامین کننده منافع ملی ما باشند به آنها توجه می کنیم.
وی در ادامه اشارهای هم به وضعیت پذیرش دانشجویان خارجی در ایران داشت و افزود: از سال 1383 دانشجویان بین الملل وارد دانشگاههای ما شدند و از 15 سال پیش هم دفتر امور کنسولی در دانشگاه هایی که دانشجوی بین الملل داشتند، راه اندازی شد.
رحیمی نداف به رشد قابل توجه تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاههای ایران طی سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: طی سالهای 1398 و 1399 حدود 57 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاههای ایران بودند و پیش بینی میشد که برای سال 1400 تعداد کل دانشجویان خارجی نسبت به دانشجویان ایرانی حدود 2.1 درصد باشد، درحالیکه تعداد 57 هزار دانشجوی ابتدای سال 1400 در انتهای این سال به حدود 96 هزار نفر رسید که این رقم بسیار بیشتر از آن چیزی بود که پیش بینی کرده بودیم.
رئیس اداره کنسولی وزارت علوم با بیان اینکه در حال حاضر حدود 114 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه های ایران تحصیل میکنند، گفت: رشد بسیار بالای تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاههای کشورمان موضوعی نبود که توسط نظام آموزش عالی برنامه ریزی شده باشد، بلکه بیشتر اقبال کشورهای همسایه موجب این رشد شد.
وی یادآور شد: علیرغم اینکه نظام آموزش عالی کشور برنامه ریزی برای افزایش قابل توجه دانشجویان خارجی نداشت، با این وجود پس از اینکه با این حجم از استقبال مواجه شدیم، حمایت های خود را برای فراهم کردن زیرساختها انجام داد.
رحیمی نداف یکی از اقداماتی که در حوزه زیرساختی انجام شده را فراهم کردن بستری برای تسهیل در امور کنسولی دانشجویان بین الملل عنوان کرد و گفت: در این راستا تلاش کردیم تا ارتباط خود را با پلیس گذرنامه به شکل سامانهای در بیاوریم تا رفت و آمد و ارسال فیزیکی پروندهها کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: از طرفی باتوجه به اینکه بخش زیادی از دانشجویان ما از کشور عراق و چند کشور دیگر بودند و به دلیل نزدیکی به کشورشان بیشتر تردد می کردند، بنابراین خدمات کنسولی به این دانشجویان بیش از سایر دانشجویان بود، لذا از هیات دولت مصوبهای گرفتیم تا بتوانیم برای اتباع کشورهای عراق، سوریه، یمن و لبنان اقامت به طول دوران تحصیل در ایران بدهیم.
رحیمی نداف با بیان اینکه اجازه یک بار خروج از کشور برای این دانشجویان به چهار بار افزایش پیدا کرد و حتی خروج و مراجعت مکرر هم برایشان ممکن است، گفت: همچنین با پلیس مهاجرت و گذرنامه رایزنی هایی داشتیم تا اگر دانشجوی خارجی اقامت به طول دوران تحصیل گرفت، برای تردد به کشورش نیاز به مراجعه به پلیس و امور کنسولی نداشته باشد و بدون مشکل از مرز تردد کند.
وی در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه دانشجویان خارجی میهمان کشور ما هستند، افزود: طبق فرهنگ ایرانیان، میهمان عزیز است و باید بهترین پذیرایی از او شود، اما در عین حال باید حریم شخصی خود را نیز حفظ کنیم و محدودهای برایش قائل شویم.
انتهای پیام