مهمترین اخبار حقوقی و قضایی در هفتهای که گذشت را در این گزارش ایسنا میخوانید:
چرا باید همه گزارش های دستگاه های نظارتی محرمانه باشد؟
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای رییس دستگاه قضا در همایش ملی ارتقای شفافیت در هفته گذشته خطاب به رییس سازمان بازرسی گفت: چرا باید همه گزارشهای دستگاههای نظارتی محرمانه باشد؟ چرا سازمان بازرسی باید همه گزارشهای خود را با مُهر محرمانه ارسال کند؟ البته در برخی موارد گزارشهای ارسالی حتماً باید محرمانه باشد؛ اما حقیقتاً در بسیاری از موارد نیز نیازی به قید محرمانه نیست.
رئیس قوه قضاییه گفت: باید سازوکاری تعبیه شود که فاصله ابلاغ یک مصوبه خلاف قانون در یک دستگاه اجرایی تا ابطال آن مصوبه از ناحیه دیوان عدالت اداری به کمترین زمان ممکن برسد.
محسنی اژه ای درباره اتهام محاربه نیز گفت: در ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی، ناظر بر محاربه، حدود چهار گانه لحاظ شده است و در ماده ۲۸۳ نیز تصریح شده که انتخاب هر یک از حدود چهارگانه مذکور به اختیار قاضی است. این قانونی است که وجود دارد و قضات باید بر اساس آن عمل کنند.
رئیس قوه قضاییه گفت: از نیمه اول سال ۵۹، این زمزمه ایجاد شد که انقلاب به سرانجام رسیده و ما دیگر نیازی به مجموعه دادگاههای انقلاب نداریم؛ اما گذشت زمان نشان داد که اهمیت وجود و استقرار دادگاههای انقلاب چه میزان زیاد و حیاتی است.
رئیس قوه قضاییه همچنین در دیدار با «ایگور کراسنوف» دادستان کل فدراسیون روسیه،گفت: دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران از گسترش همکاریهای حقوقی و قضایی با نظامات قضایی کشورهای همسایه و فدراسیون روسیه استقبال میکند.
محسنی اژهای در پیامی ضمن تسلیت شهادت مولوی عبدالواحد ریگی، امام جماعت مسجد امام حسین (ع) شهرستان خاش استان سیستان و بلوچستان، به رییس کل دادگستری سیستان و بلوچستان دستور داد با همکاری بخشهای اطلاعاتی، امنیتی و انتظامی در شناسایی و دستگیری و محاکمه عاملان شهادت این عالم وارسته و مردمی اهل سنت شهرستان خاش اهتمام جدی و پیگیرانه داشته باشند.
«مجیدرضا رهنورد» عامل شهادت شهیدان زینالزاده و رضازاده در 21 آذرماه در ملاعام و با حضور جمعی از مردم شهر مشهد به دار آویخته شد.
عصر روز ۲۶ آبان ماه بود که «مجیدرضا رهنورد» در خیابان حرعاملی مشهد با سلاح سرد به نیروهای حافظ امنیت حمله و حسین زینالزاده را با چندین ضربه متوالی چاقو به سر و گردن و بدن و سپس دانیال رضازاده را با ضربه چاقو به گردن به شهادت رساند.
براساس دادنامه صادره از سوی دادگاه انقلاب تهران، محسن شکاری به اتهام محاربه از طریق کشیدن سلاح به قصد جان و ایجاد رعب و وحشت و سلب آزادی و امنیت مردم و همچنین جرح عمدی با سلاح سرد به مامور بسیج حین انجام وظیفه و مسدود کردن خیابان ستارخان تهران و اخلال در نظم و امنیت جامعه به اعدام محکوم شده بود.
حکم اعدام محسن شکاری 17 آذرماه اجرا شد.
اجرای حکم اعدام ماهان صدرات متوقف شد
روابط عمومی دیوان عالی کشور خبر داد که حکم اعدام «ماهان صدرات مرنی» یکی از متهمان اغتشاشات اخیر تا حصول نتیجه از دیوان عالی کشور متوقف شد و در توضیح آن نوشت: درخواست اعاده دادرسی متهم «ماهان صدرات مرنی» نسبت به رأی صادره دادگاه انقلاب در اجرای ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری در شعبه نهم دیوان عالی کشور ثبت و اصول پرونده محاکماتی نامبرده جهت رسیدگی و بررسی تقاضای ثبت شده از دادگاه مربوطه مطالبه شده است.ضمنا در اجرای ماده ۴۷۶ قانون مذکور قرار توقف اجرای حکم اعدام تا حصول نتیجه از دیوان عالی کشور صادر شده است.
بیانیه قوه قضاییه درباره شرایط محاربه
روابط عمومی قوه قضاییه درباره شرایط محاربه بیانیهای صادر کرد و در این بیانیه تاکید کرده است که باتوجه به مراتب مذکور، قضات محترم همواره خود را ملزم به رعایت قانون میدانند و پروندههای مطروحه مطابق قانون رسیدگی و حکم صادر مینمایند و در حوادث اخیر هم به اتهام همه متهمین اعم از مباشر، شریک، معاون، آمران و مسببان جرم طبق قانون عمل کرده و میکنند.
رفتار محسن شکاری محاربه تشخیص داده شد
مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه درباره اجرای حکم اعدام محسن شکاری یکی از اغتشاشگران اخیر گفت: او با استفاده از سلاح سرد و مجروح کردن حافظان امنیت در موقعیت و ایجاد رعب و وحشت موجبات شرایط را فراهم میآورد و اعمال و رفتار ایشان محاربه تشخیص داده شد. بعد از صدور رای و رفتن پرونده به دیوان عالی کشور رای او اعلام و اجرا میشود.
شفافیت یک تکلیف برای کارگزاران است
ذبیح الله خداییان رییس سازمان بازرسی کل کشور در همایش ملی ارتقای شفافیت گفت: همایش ملی ارتقای شفافیت را در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه تدارک دیده ایم و هدف از این همایش ایجاد گفتمان شفافیت در آستانه برنامه هفتم توسعه است.
وی درباره این موضوع که ریاست قوه قضاییه گفته آیا ضرورتی دارد همه پرونده ها محرمانه باشد؟ و اصل باید بر عدم محرمانگی باشد، گفت: وقتی قاضی ما نظارت را ببیند دقتش بیشتر می شود و می داند صدور رای در معرض دید حقوق دانان است. نکته رییس قوه قضاییه کاملا به جاست؛ غالب نامه ها محرمانه است و اگر محرمانه نباشد دستگاه های مقابل گله می کنند. ما هم مایلیم نامه ها عادی باشد اما دستگاه ها راضی نیستند. برخی مسائل طبیعتا باید محرمانه باشد اما همه آنها خیر. ما تلاش می کنیم میزان محرمانگی را کمتر کنیم.
۱۲ ایرانی در روسیه زندانی هستند
حجت الاسلام و المسلمین منتظری دادستان کل کشور در دیدار با دادستان کل فدراسیون روسیه گفت: تعداد ۱۲ نفر از هموطنان ما در روسیه زندانی هستند. کشور ما با کشور شما قرارداد استرداد مجرمان و انتقال محکومان را منعقد کرده است. از شما می خواهم در بازگشت به روسیه زمینه استرداد و انتقال آنها به ایران را فراهم کنید. البته شش نفر از آنها محکومیت گرفته و پرونده بقیه آنها در مرحله بررسی و پیگیری قرار دارد. این موضوع در کشور شما در حوزه وزارت دادگستری است اما شما در این زمینه می توانید کمک کنید.
باید دنبال این باشیم که چرا دارو در بازار سیاه وجود دارد اما در داروخانه نیست
حجت الاسلام و المسلمین محمد مصدق معاون اول قوه قضاییه گفت: باید به دنبال این موضوع باشیم که چرا دارو در بازار سیاه وجود دارد اما همان دارو در داروخانه نیست.
خطرناکترین فساد، فسادهای سیستمی است
اصغر جهانگیر معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با اشاره به آسیبهای سیستمی گفت: خطرناکترین فساد بحث فسادهای سیستمی است. وقتی می گوییم فساد سیستمی یعنی اگر بررسی کردیم و دیدیم مقوله ای به طور متوالی و به یک شکل و مدل تکرار می شود واز مدل دایرهای برخورداراست، نشان می دهد اگر برای حل فساد و آسیب اقدام نکنیم فساد سیستمی شکل گرفته است. اگر مدل فسادها در حال تغییر باشد بدیهی است ولی تکرار فساد، زنگ خطری است که نشان می دهد با فساد سیستمی رو به روییم.
دادستان تهران: دو نفر به اتهام اخلال در نظام دارویی بازداشت شدند
علی صالحی دادستان تهران گفت: دو نفر در رابطه با انبار داروهای قاچاق و غیر مجاز و همچنین انبارکردن کالای ضروری سرم که این روزها نیاز اساسی مردم است، بازداشت شدهاند.
دادستان تهران در خصوص یکی از شبکههای قاچاق ارز در کشور گفت: بعد از اتمام تحقیقات دادسرا، پرونده پنج متهم اقتصادی که با خرید و فروش کارت بازرگانی و معامله با شرکتهای صوری حدود دو میلیون و ۴۰۰ هزار یورو ارز دولتی را قاچاق کرده بودند، به دادگاه ارسال شد.
ایجاد مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به دعاوی بانکی اجتنابناپذیر است
علی القاصی مهر رئیس کل دادگستری استان تهران «نظاممند شدن رسیدگیها در پروندههای قضایی پولی و بانکی» را یک ضرورت دانست و گفت: ایجاد مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به دعاوی بانکی ضامن حقوق نظام بانکی و بیتالمال خواهد بود.
وی گفت: در جریان رسیدگیها به پروندههای اغتشاشگران در استان تهران، ۱۶۰ نفر به مجازاتهای حبس بین ۵ تا ۱۰ سال، ۸۰ نفر به مجازاتهای حبس بین ۲ تا ۵ سال، ۱۶۰ نفر به مجازاتهای حبس تا ۲ سال و ۷۰ نفر به مجازاتهای جریمه نقدی محکوم شدند.
رئیس کل دادگستری استان تهران به یکی از معاونان خود ماموریت داد که نسبت به احصاء اهمال و ترک فعل احتمالی دستگاهها در حوزه قانون هوای پاک اقدام کند.
دادگاه رسیدگی به پرونده محمد قبادلو برگزار شد
جلسه دیگری برای رسیدگی به پرونده محمد قبادلو از دستگیر شدگان در ناآرامیهای اخیر برگزار شد.
قبادلو براساس حکم اولیه دادگاه انقلاب به افساد فیالارض از طریق جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، تخریب و اقدام علیه امنیت ملی کشور که منجر به اخلال در نظم عمومی و ناامنی در کشور و وارد کردن خسارت به افراد و اموال عمومی شده متهم و به اعدام محکوم شد. به غیر از اتهام افساد فیالارض که رسیدگی آن بر عهده دادگاه انقلاب است سایر اتهامات وی در دادگاه کیفری یک رسیدگی میشود.
تحقیقات قضایی در مورد علت مرگ شادمان احمدی آغاز شده است
شادمان احمدی دارای سوابق متعدد کیفری از جمله شرکت در نزاع دسته جمعی، ضرب و جرح، سرقت، توهین و تمرد بوده و شاکی خصوصی داشته است.
طبق بررسیها شادمان احمدی پس از بازداشت و قبل از انتقال به زندان فوت کرده است و هنوز به زندان نیز معرفی نشده بود. بررسیها برای یافتن علت فوت شادمان احمدی و تحقیقات پیرامون اتفاقات رخ داده پیش از تحویل وی به زندان آغاز شده و ادامه دارد.
تعدادی از بازداشتیهای زیر 18 سال ناآرامیهای اخیر آزاد شدند
کاظم غریب آبادی معاون امور بینالملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر در هفته گذشته از کانون اصلاح و تربیت استان تهران بازدید کرد.در نتیجه این بازدیدها و در ادامه تدابیر رئیس قوه قضائیه، تعدادی از بازداشت شدگان دارای شرایط، با صدور قرارهای لازم آزاد شدند.
غریب آبادی همچنین از شروع به تحقیقات دادستانی تهران در خصوص شبکه های فارسی زبان ضد ایرانی خبر داد.
دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران همچنین از برخوردهای دوگانه و رویکردهای متناقض سازوکارهای حقوق بشری و غرب در رابطه با تجمعات و اغتشاشات، به شدت انتقاد کرد.
واکنش به بیانیه وزرای خارجه آمریکا و هشت کشور دیگر درباره حقوق زنان
ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیانیه وزرای خارجه آمریکا و هشت کشور انگلیس، استرالیا، کانادا، شیلی، ایسلند، نیوزلند، کره جنوبی و سوئد که در تاریخ ۸ دسامبر ۲۰۲۲ (۱۸ آبان ماه) در خصوص وضعیت دسترسی زنان و دختران در جمهوری اسلامی ایران به بسترهای دیجیتال منتشر شد، بیانیهای صادر کرد و در بخشی از این بیانیه آمده است :"بیانیه اغراض سیاسی ۹ وزیر در خصوص ضرورت تسهیل دسترسی زنان و دختران به اینترنت و بسترهای اجتماعی در شرایطی صادر شده است که ضریب نفوذ اینترنت در ایران از ۱۲۹ درصد نیز عبور کرد و اکنون نزدیک به ۱۴۲ میلیون مشترک تلفن همراه و ۱۰۹ میلیون مشترک اینترنت پهنای باند در ایران وجود دارند. این کشورها بجای این نمایش های سیاسی باید دست از اعمال یا اجرای تحریم های یکجانبه و ظالمانه علیه زنان، دختران و کودکان ایران بردارند. "
حمید پورآذری، سهیلا گلستانی و فائزه آیین، از هنرمندان تئاتر هفته گذشته به قید وثیقه آزاد شدند.
اعلام زمان و نحوه دریافت کارت آزمون انتخاب سردفتر اسنادرسمی
آزمون انتخاب سردفتر اسناد رسمی، امروز( جمعه) ۲۵ آذر ماه در ۳۱ حوزه انتخابی سراسر کشور برگزار میشود.
متقاضیان شرکت در آزمون انتخاب سردفتر اسناد رسمی برای دریافت کارت جلسه خود می توانستند از روز سهشنبه ۲۲ آذر ماه به پایگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش مراجعهکنند.
نتایج این آزمون اواخر دی ماه از طریق درگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش آموزش کشور اعلام خواهد شد.
اعلام استانهای محل برگزاری آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در اطلاعیهای استانهای محل برگزاری آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی سال ۱۴۰۱ را اعلام کرد.
این آزمون روز پنجشنبه مورخ ۱۴۰۱/۹/۲۴ در ۱۸ استان کشور به شرح زیر برگزار شد و کارت شرکت در آزمون از روز سه شنبه ۱۴۰۱/۹/۲۲ بر روی درگاه اطلاع رسانی سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی www.sanjesh.org قرار گرفت.
نتایج این آزمون اواخر دی ماه از طریق درگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش آموزش کشور اعلام خواهد شد.
انتهای پیام