صابر جباریفاروجی ظهر امروز (۲۳ آذرماه) در همایش ملی جوانی جمعیت که در سالن همایشهای بینالمللی روزبه زنجان برگزار شد، با بیان اینکه مسئله جمعیت جزو سه کلانمسئله کشور است، اظهار کرد: اکنون مسئله اصلی کشورهای دنیا، جمعیت است؛ به طور مثال کشور چین با حدود یک میلیارد و نیم جمعیتی که دارد سیاست تکفرزندی را کنار گذاشته و معتقد است اگر جمعیت ر ا افزایش نداده و جوانی آن را حفظ نکند در سالهای آینده نمی تواند جزو قدرتهای برتر اقتصادی قرار گیرد.
وی در رابطه با یک ریشه و شاخه در حوزه جمعیت، افزود: دشمنان و سیاستگذارهای جمعیت در دنیا به دنبال این هستند که ما به دنبال ریشه در حوزه جوانی جمعیت نرویم و به شاخهها بپردازیم؛ تنظیم خانواده در هیچ کجای دنیا برای افزایش جمعیت نبوده که در ذهن ما به غلط جا انداختهاند و یک دروغ بزرگی است که آمریکاییها به کشورهای جهان گفتهاند.
این مسئول در رابطه با دو نگاه پرجوانی جمعیت، تصریح کرد: اولین دیدگاه، اقداماتی است که دولت باید در راستای جوانی جمعیت انجام دهد و دیدگاه دوم مردمیسازی این موضوع است.
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به آمارهای مربوط به پیشبینیهای جهان در خصوص جمعیت ایران، گفت: اکنون میانگین سنی جمعیت کشور، ۳۲ الی ۳۳ سال بوده و طی ۴۵ سال گذشته کشور ۱۰ سال پیر شده است.
جباریفاروجی با بیان اینکه اگر در خصوص جمعیت به همین منوال پیش برویم، قومیتها در ایران از بین خواهد رفت، اظهار کرد: ما میتوانیم فرزندآوری را زیاد کنیم و شاخصهای بهداشتی را حفظ و ارتقاء دهیم.
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی عمومی و فرهنگسازی در نظام بهداشتی، افزود: درصدی از اقشار جامعه که مشکلات اقتصادی آنان حل شوند، فرزند نیز میآورند ولی اولین مشکل ما در رابط با مسئله جوانی جمعیت، مشکلات اقتصادی نیست.
این مسئول با بیان اینکه استانداران با تشکیل قرارگاهی باید در رابطه با جوانی جمعیت به صورت جدی ورود کنند زیرا آنان میداندار هستند، تصریح کرد: ناامیدی و بیاعتمادی دو چالش مهمی است که با مردم داریم بنابراین باید امیدآفرینی را ایجاد کنیم.
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه شکاف بیننسلی اکنون ۵ سال است، گفت: باید در خصوص فرهنگسازی جوانی جمعیت از بستر فضای مجازی استفاده کنیم و باید سیل مهاجرتها (روستا به شهرنشینی) را تغییر دهیم.
جباریفاروجی با بیان اینکه طبق نقشه باروری کشور، ۵۸ درصد کشور باروری کمتر از سطح جانشینی بوده و استان زنجان بین ۱.۵ الی ۲ در میانه قرار دارد، اظهار کرد: کاهش میل به ازدواج یا تاخیر در ازدواج، تهدید بنیان خانواده، فاصله زیاد بین فرزندان، فاصله بین ازدواج و فرزندآوری که اکنون به بالای ۵ سال رسیده است، از بین رفتن جنینها و زیاد بودن آمار سقط عمدی در کشور، از جمله چالشهای حوزه فرزندآوری است.
وی با بیان اینکه نخواستن فرزند بیشتر و فاصله کم میان فرزندان، دو دلیل سقط جنین در کشور است، افزود: اکنون در کشور با مسائلی مانند کمفرزندی (نگاه به فرزند مساوی با هزینه)، بیفرزندی، ازدواج در سنین بالا، ازدواج نکردن زنان مطلقه به دلیل فرهنگ اشتباه و غیره مواجه هستیم.
این مسئول با بیان اینکه اکنون میزان سزارین ۵۳ درصد بیشتر از زایمان طبیعی است، تصریح کرد: آموزش مجازی و حضوری مشاور ازدواج، پیشگیری و تشخیص زودرس ناباروری، سیاستگذاری مناسب، کاهش طلاق، مشاوره فرزندآوری، کاهش نرخ سزارین از جمله اقداماتی است که در راستای جوانی جمعیت در کشور انجام خواهد شد.
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ۱۳ درصد خانوادهها در ایران بدون فرزند، حدود ۲۰ درصد تکفرزند و ۲۵ درصد دارای دو فرزند هستند، خاطرنشان کرد: متاسفانه برخی از دستگاههای دولتی برای مرخصی زایمان، مادران را تحت فشار قرار میدهند این قانون باید اصلاح شود و فضای مناسب مادر و کودک در مکانهای مورد نیاز ایجاد شود.
انتهای پیام