/گزارش- العربی الجدید/

«پیام‌های راکتی» دوگانه به پایگاه‌های ترکیه در شمال عراق

استان نینوا و شهر موصل، مرکز آن واقع در شمال عراق پس از حملات موشکی مکرر علیه پایگاه زلیکان (بعشیقه) که چند سالی است تعداد مشخصی نیروی ترکیه‌ای در آن حضور دارند، بار دیگر به صدر حوادث امنیتی این کشور بازگشت.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت العربی الجدید، پایگاه زلیکان که به پایگاه بعشیقه نیز مشهور است و در حدود ۳۰ کیلومتری شمال شرق شهر موصل، بر بالای کوهی در شهر بعشیقه قرار دارد، چند ماهی است هدف حملات مکرر موشک‌های کاتیوشا قرار دارد. این شهر که توابع شهر موصل است، تحت کنترل تیپ ۳۰ حشد شعبی مشهور به حشد شبک قرار دارد.

این پایگاه در طول دو هفته اخیر شاهد پنج حمله با موشک‌های کاتیوشا و خمپاره بود که در یکی از آنها یکی از خمپاره‌ها در روستایی واقع در نزدیکی پایگاه سقوط کرد.

این پایگاه که در حال حاضر هدف گروه‌های مسلح در نینوا قرار دارد، اواسط ژانویه سال ۲۰۱۵ توسط ارتش ترکیه در چارچوب طرح این کشور برای حمایت از نیروهای پیشمرگه و شبه‌نظامیان گارد نینوا در مبارزه با داعش احداث شد. نیروهای ترکیه‌ای در این پایگاه که تعدادشان حدود ۲۰۰ تن بود، برنامه‌های آموزشی را برای نیروهایی که با داعش مقابله می‌کردند، ارائه کرده و آنها را مجهز کرد.

در ادامه کابینه حیدر العبادی، نخست وزیر پیشین عراق وجود این پایگاه را غیرقانونی دانست و خواستار خروج نیروهای ترکیه‌ای شد، همچنین العبادی وجود هر گونه توافقی از قبل با ترکیه را تکذیب کرد در مقابل آنکارا تاکید کرد که حضورش به درخواست رسمی عراق بوده است.

گفته می‌شود اصرار ترکیه برای حفظ این پایگاه کوچک در داخل خاک عراق به این دلیل است که شهر سنجار واقع در ۱۱۵ کیلومتری غرب موصل به پایگاه جدید حزب کارگران کردستان تبدیل شده است.

نینوا که در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ در تصرف داعش بود، پس از آزادی از کنترل داعش به بستری مناسب برای فعالیت گروه‌های مسلح عراقی تبدیل شد. همچنین برخی از شهرهای آن به ویژه مخمور در جنوب شرق موصل و سنجار در شمال غرب آن تا مرزهای سوریه در مثلث عراقی-ترکیه-سوری فیشخابور، پایگاه حزب کارگران کردستان شدند.

اخیرا سه حمله راکتی علیه پایگاه بعشیقه در موصل انجام شد، حمله اول سوم دسامبر جاری انجام شد که یک گروه مسلح به نام "مقاومت اسلامی-لشکر آزادگان عراق" مسؤولیت آن را بر عهده گرفت، حمله دوم عصر چهارم دسامبر جاری انجام شد و هیچ گروهی مسؤولیت آن را بر عهده نگرفت و حمله سوم نیز عصر هفتم ماه جاری میلادی علیه پایگاه بعشیقه با خمپاره انجام شد.

نتایج تحقیقات نیروهای امنیتی استان نینوا نشان داد که حزب کارگران کردستان در حمله چهارم دسامبر جاری علیه نیروهای ترکیه‌ای دست داشتند.

یک افسر پلیس نینوا که نخواست نامش فاش شود، در گفت‌وگو با العربی الجدید اظهار کرد: گروهی از نیروهای حزب کارگران کردستان از یک منزل مسکونی در منطقه بعشیقه در نزدیکی پایگاه برای حمله استفاده کردند.

او مدعی شد: تحقیقاتی که در حال حاضر درباره حملات راکتی مستمر انجام شده، نشان می‌دهد که این حملات با پوشش برخی گروه‌های مسلح فعال در این مناطق انجام می‌شوند که دارای هویت و مجوز تردد هستند، همچنین همین گروه‌ها در حملات علیه فرودگاه اربیل و نیروهای آمریکایی در کاخ‌های ریاست جمهوری موصل و نیز نیروهای ترکیه‌ای در زلیکان دست دارند.

این افسر پلیس نینوا افزود: تحقیقات رسمی دستگاه‌های امنیتی که برای پیگیری حملات راکتی آغاز می‌شوند، با وجود اینکه دستگاه‌های امنیتی عاملان حملات را می‌شناسند؛ اما معمولا این تحقیقات علیه افراد ناشناس انجام می‌شوند، در واقع نیروهای امنیتی نمی‌توانند هیچ یک از عوامل این حملات را جز حین اجرای حمله دستگیر کنند و این مورد نیز تاکنون اتفاق نیفتاده است.

شیروان الدوبردانی، نماینده استان نینوا در گفت‌وگو با العربی الجدید، نیروهای حزب کارگران کردستان را به دست داشتن در حمله هفته گذشته به پایگاه ترکیه متهم کرد و گفت: حملات قبلی توسط برخی گروه‌های مسلح با نفوذ و شناخته شده برای مقامات محلی دولت مرکزی و مسؤولان محلی نینوا انجام شد.

الدوبردانی در ادامه تاکید کرد: حملات راکتی مکرر و هولناک علیه ساکنان نینوا تروریستی محسوب می‌شوند و نیروهای امنیتی باید با طرف‌های پشت این حملات چه پایگاه‌های نظامی را هدف قرار دادند چه اقلیم، مقابله کنند. این حملات امنیت و ثبات نینوا را سلب کرد و شخص نخست وزیر (محمد شیاع السودانی) باید با صدور دستورالعمل‌هایی برای دستگاه‌های امنیتی آنها را به محاکمه و پیگرد عوامل مخل امنیت که از راکت‌ها به عنوان وسیله‌ای برای تحقق اهداف سیاسی خود استفاده می‌کنند، ملزم کند.

فراس الیاس، پژوهشگر و کارشناس مسایل استراتژیک به العربی الجدید گفت: گروه‌های مسلح و حزب کارگران کردستان با یکدیگر درباره اجرای حملات راکتی به پایگاه‌های نظامی ترکیه در شمال عراق توافق نظر دارند.

الیاس در ادامه اظهار کرد: بی‌تردید طرف‌های متعددی پشت حملات مستمر به پایگاه‌های ترکیه در شمال عراق و به صورت مشخص پایگاه زلیکان قرار دارند که مهمترین آنها گروه آزادگان سنجار وابسته به حزب کارگران کردستان و گردان‌های ابابیل هستند.

این پژوهشگر تاکید کرد: این گروه‌های مسلح سعی دارند از موقعیت جغرافیایی شهر موصل که در نزدیکی مناطق حضور نیروهای ترکیه‌ای و پایگاه‌های آنها در اطراف شهر دهوک استفاده کنند.

او افزود: توافق موجود میان حزب کارگران کردستان و گروه‌های مسلح به دلیل داشتن دشمنی مشترک با ترکیه و حضور دو طرف در طول نوار مرزی شمال عراق و سوریه است و این مساله دو طرف را به توافق‌های متعدد سوق داده است.

 اثیل النجیفی، استاندار پیشین نینوا نیز در گفت‌وگو با العربی الجدید با تاکید بر اینکه حملات راکتی و استقرار گروه‌ها در استان احتمالا تنها نقطه آغاز تغییرات بزرگی در آینده است، هشدار داد: نینوا شرایط لازم برای تبدیل شده به یک میدان درگیری در آینده را دارد.

جیای تیمور، عضو حزب دموکرات کردستان، حزب حاکم در اقلیم کردستان عراق و یکی از نمایندگان پارلمان این کشور به العربی الجدید گفت: حملات راکتی در واقع پیام‌هایی سیاسی برای طرف‌های متعدد هستند و عاملان این عملیات‌ها طرف‌هایی شناخته شده بوده و از پوششی سیاسی برخوردار هستند که آنها را از محاکمه حفظ می‌کند.

در مقابل ناظم المولی، از فرماندهان محور شمال عملیات حشد شعبی در تماسی تلفنی با العربی الجدید اظهار کرد: تمامی اتهام‌های مطرح شده علیه گروه‌ها مبنی بر دست داشتن در این حملات بر اساس موضعگیری‌های سیاسی و نفرت است و هیچ مدرکی برای اثبات آنها وجود ندارد.

المولی در ادامه گفت: چرا کسی به حملات پهپادی مکرر ترکیه به سنجار و مخمور اشاره نمی‌کند، می‌توان حمله به زلیکان و دیگر پایگاه‌ها را پاسخ به این حملات دانست، نیروهای وابسته به حشد شعبی در حملات راکتی دست ندارند بلکه طرف‌هایی وجود دارند که از حملات مستمر ترکیه زیان می‌بینند و قطعا گروه‌های وابسته به حشد شعبی از جمله آنها نیستند.

این فرمانده حشد شعبی در ادامه نیروهای ترکیه‌ای مستقر در نینوا را نیروهایی اشغالگر توصیف کرد و گفت: اقدام نظامی علیه آنها باید با تصمیم بغداد و نه به صورت فردی انجام شود.

آنکارا حملات به پایگاه‌های خود در شمال عراق را دلیلی بر درست بودن تصمیمش برای استمرار جنگ علیه "تروریسم"ی می‌داند که امنیت ملی آن و امنیت منطقه و ثبات کشورها را به خطر انداخته است.

در همین راستا، یوسف کاتب اوغلو، نویسنده و تحلیلگر سیاسی ترکیه به العربی الجدید گفت: حملات راکتی به پایگاه‌های ترکیه در شمال عراق موضوع جدیدی نبوده و بخشی از فعالیت‌های تروریستی هستند که گروه‌های حزب کارگران کردستان علیه ترکیه انجام می‌دهند، همچنین این حملات در پاسخ به جنگی است که نیروهای ترکیه‌ای در دو عملیات پنجه قفل و پنجه شمشیر که تا امروز نیز ادامه دارند، آغاز کردند.

او نویسنده و تحلیلگر ترکیه‌ای در ادامه هشدار داد: بقای حزب کارگران کردستان نه فقط برای ترکیه که بیش از ۳۵۰ کیلومتر مرز مشترک با عراق و بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با سوریه دارد، بلکه تهدیدی برای عراق نیز هست.

در موصل فراخوان‌هایی برای دور نگه داشتن شهر از ویرانی و تخریب‌های بیشتر منتشر شده است.

در همین راستا سعد الوزان، فعال و پژوهشگر امور موصل به العربی الجدید گفت: پیامدهای درگیری موجود میان ترکیه و حزب کارگران کردستان در حال حاضر در استان نینوا به شکل حملات راکتی به نیروهای ترکیه‌ای نمایان می‌شود و این حملات که در پاسخ به حملات ترکیه به نیروهای حزب کارگران کردستان در سنجار و دیگر مناطق عراق انجام می‌شوند، به تضعیف امنیت و ثبات در استان منجر خواهند شد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۳ آذر ۱۴۰۱ / ۱۲:۱۴
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1401092315597
  • خبرنگار : 71496

برچسب‌ها