به گزارش ایسنا، در اکثر کشورها، تفکیک زبالههای خشک و تر در میان مردم فرهنگسازی و نهادینه شده است و شهروندان ملزم به رعایت آن هستند، در شهرهای پیشرفته نیز برای زبالههای خشک و تر سطلهای جداگانه در نظر گرفته میشود تا زبالههای بازیافتی به آسانی شناسایی شوند و در چرخه بازیافت مورد استفاده قرار گیرند.
هرگونه کاربری مجدد از مواد زاید و زباله را بازیافت میگویند و فرآیند بازیافت زبالهها عملیات سخت و پیچیدهای نیست، برای مثال به منظور استفاده دوباره از انواع پلاستیک، قوطیهای نوشابه و قوطی کنسرو در مرحله اول لازم است شستوشو و ضدعفونی صورت گیرد، سپس طی فرآیند خاصی به اقلام و وسایل جدیدتری تبدیل خواهند شد و در چرخه استفاده قرار میگیرند، در حقیقت بازیافت شامل مراحل جمعآوری پسماند، تفکیک پسماند به صورت زبالههای خشک و تر و جداسازی پسماند بازیافتی است، طی این عملیات انواع گوناگون پسماند بازیافتی دوباره وارد مرحله تولید میشود.
امروزه با توسعه جوامع، تولید انواع زباله با آمار سریعی در حال گسترش است این امر موجب آسیب به محیطزیست و آلودهشدن آن میشود که با تخریب منابع طبیعی توسط زبالههای خشک و تر و ایجاد شرایط بحرانی سبب میشود تا فواید بازیافت زباله به عنوان طلای کثیف به امری مهم تبدیل شود.
صرف نظر از کیفیت و کمیت مواد مصرفی، آنچه باعث شده پسماند بازیافتی به یک مسئله بحرانی و حاد تبدیل نشود، بهکارگیری دوباره آنهاست، استفاده از زبالههای تر در تولید کود، جداسازی زبالههای خشک و تفکیک زبالههای کاغذی، پلاستیکی، شیشهای، فلزات و ... آغازی برای بازیافت زبالههاست.
این ثروت بزرگ چندان مهم شمرده نمیشود و این آگاهی وجود ندارد که با قدری توجه میتوان در کاستن از هزینههای دفع مواد زائد نقشی مهم و اساسی ایفا کرد.
متاسافانه آنچه شاهد هستیم رها شدن زبالهها در طبیعت است که میتواند خطرات زیست محیطی بسیاری را به همراه داشته باشد، نمونه آن رها شدن زبالهها در طبیعت و در شهر باباحیدر است که شهردار نبود زمین مناسب و سرمایهگذار برای احداث کارخانه پسماند خارج از محدوده شهری پس از سالها پیگیری را دلیل رها شدن زبالهها در طبیعت میداند.
سعید یوسفپور_ مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه بحث پسماند به عنوان چالش جدی برای استان به شمار میرود، اظهار کرد: باتوجه به شرایط توپوگرافی ویژه منطقه لازم است دفن پسماند در استان به صفر برسد، البته واقعیت این است که هیچ محل دفن پسماند استانداردی در استان وجود ندارد.
وی راهکار اصلی و پیشنهادی در بحث بازیافت را تفکیک زباله از مبدأ دانست و افزود: باید مردم شهرها و روستاهای استان توجیه شوند و از لحاظ آگاهیها به سطحی برسند که در منزل پسماند تولید شده را تفکیک کنند، البته لازم است زیرساختهای این کار توسط شهرداریها و دهیاریها فراهم شود که این مساله موجب اتکای درآمد دهیاریها خواهد شد و از این طریق چالش جدی پسماند در استان به حداقل خواهد رسید.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: طرحی تحت عنوان مدیریت اجتماعی پسماند روزهای گذشته بین تعدادی از دهیاریها مطرح شد که در این طرح نحوه تفکیک، ایجاد زیرساخت و خریداری پسماند تر و خشک بیان شد، البته واقعیت این است که طبق قانون مدیریت پسماند، سازمان حفاظت محیط زیست ناظر عالیه بر موضوع مدیریت پسماند است.
یوسفپور بیان کرد: متولی پسماندهای عادی یا خانگی در شهرها شهرداریها، در روستاها دهیاریها و در اراضی بیرون از مناطق شهری و روستایی بخشداری آن منطقه است، البته نظارتها بر عملکرد این بخشها از سوی محیط زیست نیز انجام میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: در حوزه مدیریت پسماند به لحاظ اینکه ارادهای در سطح خرد و کلان از سوی متولیان برای مدیریت پسماند وجود ندارد، باید به اجبار طبق قانون پیگیریها صورت گیرد، یعنی اگر مواردی از آلایندگی زباله در مناطق طبیعی مشاهده یا مدیریت ناصحیح زبالهها در محلهایی که محل دفن زباله بودهاند و بدون فنسکشی، دفن نشدن به موقع و پراکنده شدن آنها توسط باد باشند، اخطارهایی به شهرداریها و دهیاریها داده میشود که اگر به موقع این مشکلات برطرف نشود، به دستگاه قضایی معرفی میشوند تا برخوردهای لازم انجام شود.
وی تاکید کرد: لازم است بحث تفکیک زباله از مبدأ در منازل مسکونی دنبال و به نتیجه رسانده شود که انتفاعی برای خانوار، دهیاری و شهرداری داشته باشد و مانع پراکنده شدن پسماند و جلوگیری از آلودگیهای محیط طبیعی، آب، خاک و آبهای زیرزمینی و رودخانهها شود، زیرا این مناطق در حال آلوده شدن هستند.
یوسفپور در ادامه در خصوص احداث کارخانههای بازیافت، تصریح کرد: نمونه این کارخانه در شهرکرد احداث شده و چالشهای متعددی را به همراه دارد، میتوان گفت این کارخانه هنوز راندمان مناسبی ندارد و زمینی برای دفن پسماند باقیمانده که امکان بازیافت نداشته، وجود ندارد، بنابراین اگر سیاست بر آن باشد که کارخانه پسماند به عنوان گزینه دوم پس از تفکیک از مبدأ مطرح شود پیشنهاد ما این است که در هر چند شهرستان یک کارخانه بازیافت احداث شود تا زبالهها از شهرها و روستاها به آنجا منتقل شود و عملیات بازیافت صورت گیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: لازم است عزمی جدی برای مدیریت پسماند در استان وجود داشته باشد و نگاهها به سمت درآمدزا بودن پسماند حرکت کند، یعنی تا زمانیکه فکر اساسی صورت نگیرد، زباله به عنوان چالش جدی برای محیطزیست و سلامت مردم خواهد بود و مباحث اقتصادی را مورد تهدید قرار میدهد.
انتهای پیام