از حمایت نشدن مرغداران قزوینی تا نگرانی گرانی مرغ در شب عید

افزایش تولید، کاهش تقاضا و تزریق مرغ منجمد جهت تنظیم بازار از جمله عواملی است که دست به دست هم داده تا منجر به رکود بازار مرغ و ضرر مرغداران در قزوین شود.

به گزارش ایسنا، به‌طور معمول تولید مرغ در کشور در فصل گرما به‌دلیل کاهش مصرف افت می‌کند و با آغاز فصل سرما تقاضا برای مرغ افزایشی می‌شود. اما در سال جاری با توجه به افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم، در فصل سرد برخلاف سال‌های گذشته تقاضای مرغ از بازار روند کاهشی داشته است و در این میان مرغداران طبق سنوات گذشته در ماه های منتهی به فصل سرما، جوجه‌ریزی خود را افزایش داده بودند، حالا معادلاتشان برهم خورده و متضرر شده اند.

 افزایش تولید، کاهش تقاضا و تزریق مرغ منجمد جهت تنظیم بازار از جمله عواملی است که دست به دست هم داده تا رکود بازار مرغ مواجه شویم.

به گزارش ایسنا، میانگین جوجه‌ریزی در ماه‌های عادی در کشور ۱۰۰ میلیون قطعه است که این رقم در ماه‌های مهر، آبان و آذر سال جاری به ترتیب به ۱۱۲، ۱۲۴ و ۱۲۰ میلیون قطعه رسیده است. وزارت جهاد کشاورزی نیز اعلام کرده تولید مرغ در کشور، روزانه حدود ۸۰۰ تن بیش از نیاز بازار است. همچنین سعید صالحی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قزوین نیز، از تولید ۱۷ هزار تن مرغ در شهرستان قزوین طی ۸ ماه گذشته  به رسانه ها خبر داده است. طی این بازه زمانی بالغ بر ۸ میلیون و ۵۳۰ هزار قطعه جوجه‌ریزی انجام شده که افزایش ۱۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته را داشته است.

نوسانات قیمت مرغ در یک هفته گذشته

از ابتدای هفته گذشته تاکنون قیمت مرغ در سطح خرده‌فروشی‌های قزوین از ۵۰ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۵۴ هزار تومان در نوسان بود. اکنون نیز قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم در بازار قزوین ۵۴ هزار تومان است. این در حالی است که قیمت مرغ مصوب در ستاد تنظیم بازار ۶۳ هزار تومان بوده است. مرغداران از فاصله شدید قیمت مرغ در بازار با نرخ مصوب گلایه دارند، این فاصله ۱۰ تا ۱۳ هزار تومانی موجب ضرر و زیان مرغداران استان قزوین شده و اگر این روند ادامه یابد بسیاری از تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج خواهند شد.

مرغداران خواستار حمایت مردمی هستند

حبیب اسدالله‌نژاد، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی، اواسط هفته گذشته با توجه به فاصله گرفتن نرخ مرغ گرم در بازار از نرخ مصوب، از مردم درخواست کرد؛ از مردم تقاضا داریم، در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی به ذخیره خانگی روی آورند تا از ضرر و زیان مرغداران جلوگیری کنند.

وی اظهار می‌کند: لازم است شرکت پشتیبانی امور دام برای بازگشت آرامش به صنعت مرغداری، مرغ مازاد تولید شده را از مرغداری‌ها جمع‌آوری کند تا مرغداران بیش از این متضرر نشوند، در غیر این صورت بسیاری از مرغداران از چرخه تولید خارج شده و پایداری تولید دچار مخاطره می‌شود؛ ثبات بازار مطلوب نظر ماست، این موضوع هم درخواست مصرف‌کننده و هم نیاز تولیدکننده است تا بتواند برای تولید برنامه‌ریزی کند. این امر جز با استمرار تولید محقق نخواهد شد.

افزایش تقاضا نگرانی‌ها را مرتفع می‌کند

حسین دماوندی‌نژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی اظهار می‌کند: در محاسبه قیمت تمام شده کلیه محصولات از جمله گوشت و مرغ مواردی از قبیل دان تأمین شده، واکسیناسیون، هزینه کارگری، هزینه سوخت و نقدینگی به کار گرفته شده محاسبه می‌شود. بنابراین قیمت تمام شده برای این کالاها کاملاً مشخص است.

وی ادامه می‌دهد: اگر قیمت مرغ به قیمت واقعی خود یعنی نرخ مصوب، نزدیک نشود، تولید آسیب سنگینی می‌بیند. برای تولید یک قطعه مرغ ۴۵ روز برنامه‌ریزی در سالن پرورش صورت می‌گیرد. وقتی مرغدار جوجه را در سالن پرورش قرار می‌دهد انتظار دارد حداقل منفعت‌ها را کسب کند، و اگر با زیان مواجه شود قدرت ماندگاری در عرصه تولید را از دست می‌دهد. در چنین شرایطی برای جوجه‌ریزی دوره بعدی تعداد قابل‌توجهی از تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج می‌شوند. با کاهش تولید قیمت‌ها بالا می‌رود و این ضرری برای مصرف‌کننده خواهد بود.

دماوندی‌نژاد عنوان می‌کند: تولیدی‌ها نیز باید رعایت سهمیه برای جوجه‌ریزی را داشته باشند، اتحادیه این را برای هر واحد مشخص می‌کند. اکنون روند تولید جوجه کاهشی است تا بتواند روی خط تراز قرار بگیرد. البته در شرایط فعلی اگر تقاضا افزایش یافت جای نگرانی وجود ندارد، چرا که ذخایر خوبی در سردخانه‌ها وجود دارد و تولیدکنندگان نیز پای‌کار هستند. بنابراین مردم با آرامش خرید کنند و بدانند که قیمت مرغ از نرخ مصوب عبور نخواهد کرد. تعرفه صادرات مرغ نیز صفر شده تا بتوانیم روی بازارهای هدف متمرکز شویم.

ورود دولت مصادف با کاهش قیمت مرغ است

یوسف جلوخانی، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: با توجه به افزایش تولید و کاهش قیمت مرغ، استقبال هم‌استانی‌ها از خرید مرغ و ذخیره‌سازی در منزل در راستای حمایت از تولیدکنندگان قابل تقدیر است. ما در استان قزوین در طول یک ماه حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه جوجه‌ریزی داریم، اما گاهی میزان تقاضا با میزان تولید و عرضه هماهنگ نیست، وقتی عرضه افزایش یابد قیمت کاهشی شده و مرغدار متضرر می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: به محض اینکه مرغ از قیمت تمام‌شده تولید پایین‌تر بیاید دولت ورود کرده و از طریق شرکت پشتیبانی امور دام مازاد را خریداری می‌کند و به محض اینکه قیمت مرغ از یک نرخ مشخصی بالاتر برود، دولت در راستای تنظیم بازار این مرغ‌های خریداری شده را روانه بازار می‌کند.

طمع مرغداران باعث افزایش تولید شد

مهران اصغری، یکی از مرغداران قزوینی در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: مشکلی که اکنون در بازار مرغ شاهد آن هستیم، به دلیل جوجه‌ریزی زیاد در مهر و آبان ماه بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش یافته است.

وی ادامه می‌دهد: ابتدا که ارز ۴۲۰۰ تومانی برداشته شد قیمت نهاده‌ها بالا رفت، به همین دلیل بسیاری از مرغداران توان جوجه‌ریزی نداشتند، با کاهش جوجه‌ریزی قیمت مصوب مرغ افزایش یافت، یعنی عرضه کم و تقاضا زیاد شد، این اتفاقات در مرداد و شهریور ماه رخ داد، با توجه به افزایش قیمت مرغ در آن ایام، بسیاری از مرغداران طمع کردند و  مهر و آبان جوجه‌ریزی کردند و مجدداً عرضه زیاد شد.

این مرغدار بیان می‌کند: یکی از دلایل دیگری که اکنون عرضه و تقاضا هم‌خوانی ندارند، اشتباه دولت است، شرکت پشتیبانی امور دام سال گذشته مرغ‌های مازاد را با قیمت ۱۸ هزار تومان از مرغداران خریداری و در سردخانه‌ها ذخیره کرد، اما در مرداد و شهریور که قیمت مرغ گرم افزایش یافت؛ این مرغ‌های منجمد را وارد بازار نکرد، در مهر و آبان که تولید مجدد بالا رفته بود، مرغ‌های منجمد را با قیمت هر کیلو ۴۸ هزار تومان وارد بازار کردند، و اکنون شاهد این هستیم که مرغ گرم روی دست مرغدار مانده است.

تولید هر کیلو مرغ برای مرغدار ۴۲ هزار تومان هزینه دارد

لازم است جهت ایجاد تعادل در بازار مرغ، اعتباری در اختیار اتحادیه مرغداران قرار گیرد تا مرغ‌های مازاد را از واحدهای تولیدی خریداری کنند. گویا وزارت جهاد کشاورزی برای این منظور تسهیلاتی بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان در اختیار اتحادیه مرغداران قرار داده است، اما کماکان خبری از جمع‌آوری مرغ‌های مازاد نیست.

اصغری اظهار می‌کند: در شرایط کنونی شرکت پشتیبانی امور دام موظف است این مرغ‌ها را از مرغداران خریداری و ذخیره کند تا تولیدکننده دلسرد نشود، تولید هر کیلو مرغ برای مرغدار ۴۱ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۴۲ هزار تومان تمام می‌شود، نرخ مصوب مرغ زنده نیز ۴۶ هزار تومان است، اما اکنون هر کیلو مرغ زنده از ما ۳۶ هزار تومان یعنی ۱۰ هزار تومان پایین‌تر از نرخ مصوب و ۶ هزار تومان پایین‌تر از نرخ تولید خریداری می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: ما در شرایطی جوجه‌ریزی کردیم که قیمت جوجه ۱۸-۱۹ هزار تومان بود، اکنون قیمت جوجه کاهش قیمت یافته و به ۳ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۴ هزار تومان رسیده است. متأسفانه بازار ثبات ندارد و به‌شدت در نوسان است، این‌ها باید کنترل شوند.

اگر این شرایط ادامه‌دار باشد، قیمت مرغ شب عید به  ۸۰ هزار تومان می‌رسد

وی عنوان می‌کند: اگر این شرایط ادامه‌دار باشد طبیعی است که تولیدکننده دلسرد می‌شود و دوره‌های بعد جوجه‌ریزی نمی‌کند، کاهش تولید نیز موجب افزایش قیمت مرغ می‌شود. اکنون ما ناچاریم برای اینکه جلوی ضرر بیشتر را بگیریم، مرغ را پایین‌تر از قیمت تولید خود بفروشیم، اما در دوره بعد بسیاری از مرغداران جوجه‌ریزی نخواهند کرد، چون ضرر کرده‌اند. اگر این‌طور پیش برود تقاضا زیاد و عرضه کم می‌شود و هر کیلو مرغ در شب عید حدود ۸۰ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد.

به گزارش ایسنا، لازم است شرکت پشتیبانی امور دام بخشی از تولید مرغداران را جمع‌آوری و ذخیره‌سازی کند، تولیدکنندگان نیز تولید خود را کاهش دهند تا عرضه و تقاضا هماهنگ شود. کاهش قیمت مرغ در شرایط فعلی ضرر و زیان مرغداران را در پی دارد و منجر به افزایش قیمت مرغ در ماه‌های آتی یعنی عید نوروز و ماه مبارک رمضان می‌شود. یعنی اگر چنین شرایطی ادامه‌دار باشد، درست زمانی که بازار با اوج تقاضا روبه‌روست، تولید کاهشی می‌شود و افزایش قیمت اتفاق می‌افتد. بهترین قیمت برای کالاهای مصرفی قیمتی است که به تولید پایدار کمک کند تا هم تولیدکننده و هم مصرف‌کننده منتفع شوند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۱ آذر ۱۴۰۱ / ۰۸:۰۳
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1401092113731
  • خبرنگار : 50552